Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäjän ja lännen välisen kriisin merkit näkyvät Suomenkin taivaalla

Suomen ilmatilan loukkaaminen on Venäjälle houkutteleva vaihtoehto, kun se samalla kääntyy kohti törmäyskurssia Yhdysvaltain kanssa

Pääkirjoitus
 
Kari Huhta Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on ulko- ja turvallisuuspolitiikan toimittaja.

Sana Iskander on itäinen versio nimestä Aleksander ja myös kebab-muunnelma, mutta nykyään yhä useammalle Iskander tarkoittaa venäläistä ohjusta.

Ohjusten ja vastaavien välineiden asiantuntijoille Iskander tarkoittaa ydinkärkiä, joilla sen voi varustaa.

Venäjän ilmoitus lyhyen kantaman Iskandereiden sijoittamisesta Kaliningradiin Itämeren etelärannalle on pohjimmiltaan muistutus Venäjän taktisista ydinkärjistä, joita on läntisten lähteiden mukaan ollut sijoitettuina Kaliningradiin toista sataa vuodesta 2000 lähtien.

Ohjusten lyhyt kantamakin on tulkinnanvarainen. Iskandereiden kantomatka voi olla jonkin verran yli 500 kilometriä. Se on lyhyen kantaman ohjuksille asetettu yläraja, josta Yhdysvallat ja Neuvostoliitto sopivat vuonna 1988 voimaan tulleessa keskimatkan ohjukset kieltävässä INF-sopimuksessa.

Venäjä on uhannut sijoittaa Iskandereita Kaliningradiin vuodesta 2007 lähtien. Uhkauksen toteutuminen on huolestuttavaa, mutta vielä huolestuttavampia ovat olosuhteet, joissa siirto tapahtuu.

Venäjän ja lännen huonot suhteet ovat jatkuneet niin pitkään, että seurauksena on vauhtisokeus. Uudet huononnukset voivat tuntua vain vanhan jatkolta. Suhteet ovat kuitenkin nyt kääntyneet jyrkkään laskuun, ja siitä on nähty merkkejä Suomenkin taivaalla.

Uusi vaihe käynnistyi kolme viikkoa sitten, kun Venäjä yhdessä Syyrian kanssa pommitti ensin avustussaattuetta Aleppossa ja käynnisti sitten siviilialueiden pommitukset, jotka jatkuvat yhä.

Yhdysvallat vastasi katkaisemalla neuvottelut Syyriasta Venäjän kanssa. Viime perjantaina ulkoministeri John Kerry sanoi, että siviilien pommitukset Aleppossa pitäisi tutkia sotarikoksina.

Aiemmin perjantaina Yhdysvallat vahvisti ensimmäistä kertaa virallisesti syytteet, joiden mukaan demokraattisen puolueen tietokantoihin presidentinvaalikampanjan aikana tehtyjen murtojen taustalla on Venäjän korkein johto.

Meneillään on vaarallinen vastakkainasettelu, jolla Venäjä ehkä hakee mahdollisimman vahvaa asemaa Yhdysvaltain presidentinvaihdoksen jälkeen.

Mutta miksi sitten kiusata Suomea ilmatilan loukkauksilla?

Kiusaus kiusaamiseen on varmasti voimakas, koska reaktio on joka kerta taattu. Suomi samaan aikaan sekä tiivistää yhteyttään länteen että käy jatkuvaa oma-aloitteista keskustelua Venäjän mahdollisista reaktioista siihen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat