Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Puuttumattomuuden kulttuuri piinaa hoitoalaa – väärinkäytöksiä esille tuovaa saatetaan rangaista

Väärinkäytöksistä puhumiseen ei monissa terveydenhuoltoalan työyhteisöissä kannusteta, vaan ilmiantajat joutuvat usein työpaikallaan hankalaan asemaan, kertovat Helsingin Sanomiin yhteyttä ottaneet hoitajat.

Pääkirjoitus
 
Satu Pajuriutta Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on kaupunkitoimituksen toimittaja.

Potilaiden kohtelusta on käyty vilkasta keskustelua sen jälkeen, kun helsinkiläinen lääkäri Riitta Korpisaari kertoi käynnistään Helsingin Malmin sairaalan päivystyksestä mielipidekirjoituksessa (HS 14.9.).

Tämän jälkeen Helsingin Sanomat uutisoi (21.9.) muun muassa saman sairaalan päivystyksen kahdesta eri hoitajasta, jotka irtisanottiin sen jälkeen, kun he olivat pahoinpidelleet potilaita.

On kuultu myös hoitotyötä tekeviä. Sairaanhoitajien HS:n pyynnöstä pitämät päiväkirjat (2.10.) kertovat, että päivystysvastaanotoilla tehdään vaativaa työtä kiireessä ja paineen alla.

Kirjoitusten jälkeen olen saanut valtavasti yhteydenottoja: niissä on sekä kehuttu että haukuttu – niin potilaiden kuin hoitohenkilökunnan toimintaa ja käytöstä.

Eräs asia hoitohenkilökunnan yhteydenotoissa mietityttää. Moni sairaanhoitaja soitti kertoakseen terveydenhoitoalalla havaitsemistaan epäkohdista, väärinkäytöksistä ja pelon ilmapiiristä. Hoitajat kertoivat myös, että väärinkäytöksistä puhumiseen ei monissa työyhteisöissä kannusteta. Ilmiantajat joutuvat usein työpaikallaan hankalaan asemaan, joskus jopa kiusatuiksi.

Hoitajat sanoivat, että väärinkäytöksiä esille tuovia pyydetään olemaan hiljaa, haukutaan, siirretään epämieluisampiin tehtäviin tai ei päästetä koulutuksiin. Pahinta on, jos kritisoi asioita julkisuudessa. Mielipiteensä mediassa kertova hoitotyöläinen saattaa saada työpaikallaan jopa varoituksen.

Tällaisten asioiden takia yhä harvemmat puuttuvat epäkohtiin. Ihmiset pelkäävät työnsä ja samalla elantonsa menettämistä.

Kollegoilla on korkea kynnys ilmoittaa esimerkiksi lääkkeitä varastavasta hoitajasta tai lääkkeitä väärinkäyttävästä lääkäristä. Samoin saatetaan pitkään puuttumatta seurata päivystyksessä malttinsa menettävää työtoveria, jonka pitäisi päästä raskaasta työstä välillä tai kokonaan toisiin tehtäviin tai uudelleenkoulutukseen.

Periaatteessa alalla on käytössä potilasturvallisuutta vaarantavien tapahtumien raportointijärjestelmä HaiPro, mutta hoitajien mukaan sitä käytetään vaihtelevasti.

Terveydenhoitoalalla tarvitaan asennemuutos. Erilaisista väärinkäytöksistä ilmiantavaa ei saa pitää työpaikalla pahantekijänä vaan hyväntekijänä. Hänelle eivät kuulu esimiehen varoitukset ja työtovereiden haukut vaan iso kiitos.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat