Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Palava maitorahka tekee venäläiset tyytymättömäksi

Venäläisyritykset olivat jo hyvissä ajoin ennen vastapakotteita kuiskineet vallanpitäjien korviin, että tuontia kannattaisi rajoittaa. Tuotantokoneistoa ei kuitenkaan uudistettu tälläkään kertaa.

Pääkirjoitus
 
matti kalliokoski
Matti Kalliokoski Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien pääkirjoitustoimittaja.

Pietarilainen verkkolehti Fontanka.ru sai alkukesällä lukijoiltaan vihjeen epäilyttävän halvasta, irtotavarana myytävästä maitorahkasta, jolla on erikoisia ominaisuuksia. Toimittajat kävivät ostoksilla ja tekivät pienen testin.

Rahkaa ryhdyttiin lämmittämään metallilusikassa kaasuliekillä. Pian rahka leimahti, paloi komealla liekillä ja levitti voimakasta kemikaalien tuoksua, kunnes lusikassa oli jäljellä enää mustaa, tervamaista ainetta.

Paikallinen laboratorio tutki rahkan ja sanoi, ettei se sisällä lainkaan maitorasvaa. Kun tuotteen venäläiseen valmistajaan saatiin lopulta yhteys, yhtiön edustaja myönsi, että maitorasva on korvattu muilla raaka-aineilla. Liikesalaisuuteen vedoten hän ei halunnut kertoa, millä.

Venäjän otettua Krimin niemimaan haltuunsa Ukrainalta keväällä 2014 EU-maat ryhtyivät painostamaan Venäjää pakotteilla. Krimille ei esimerkiksi saanut investoida eikä sinne saanut tarjota turismipalveluja. Venäjä vastasi kieltämällä elintarvikkeiden tuonnin EU:sta.

Vaikka Krimin miehitys tuli monelle yllätyksenä, tuontikielloista oli kuulunut spekulaatioita jo aikaisemmin. Venäjällä poliittiset päättäjät suosivat talousajattelua, joka suhtautuu myönteisesti tuonnin korvaamiseen. Esimerkiksi paikallisen meijeriteollisuuden tiedettiin kuiskineen vallanpitäjien korviin, että tuonnin rajoittaminen antaisi hyvää tukea maan omille elintarvikkeille.

Juustorekat pysäytettiin, mutta oma tuotantoketju ei kuitenkaan ollut kunnossa. Raaka-aineiden laatu, jalostaminen, varastointi ja kuljetus eivät olleet läntisellä tasolla. Kuluttajalle ei ollut tarjolla entistä laatua. Kun taloustilanne vielä heikkeni, houkutus laskea hintaa epämääräisiä raaka-aineita käyttämällä alkoi kasvaa.

Jo neuvostokansalaiset oppivat arvostamaan esimerkiksi suomalaisen Viola-juuston makua. Tyytymättömyys ruokatilanteeseen joudutti silloin imperiumin romahtamista.

Öljyn korkea hinta teki 2000-luvulla monesta venäläisestä rikkaan, ja se nosti myös keskiluokan elintasoa. Oli varaa kunnostaa kotia, matkustaa ja ostaa läntistä ruokaa.

Kun öljyn hinta meni jälleen alas, talouden todellinen tila paljastui. Uudistukset oli jälleen kerran jätetty tekemättä. Ja koska esimerkiksi eläkeiän nosto herättäisi myös vastustusta, muutoksia lykättiin taas hamaan tulevaisuuteen.

Venäjän talouden ja politiikan tuntijat piirtävät usein skenaarion, jossa alhainen öljyn hinta lisää voimankäyttöä maan rajojen ulkopuolella. Kun taloustilanne lisää tyytymättömyyttä, täytyy tuki hankkia ruokkimalla kansallistunnetta.

Parin kolmen viime vuoden aikana skenaario on toteutunut.

Keskittyminen tuonnin korvaamiseen omalla tuotannolla ei ole ollut oikeastaan missään maassa toimiva lääke talouden kehittämiseen, eikä se ole tepsinyt Venäjälläkään. Jos jokainen keskittyy siihen mitä parhaiten osaa ja käy kauppaa muiden kanssa, kaikki hyötyvät. Jos tyytyy kopioimaan huonosti muiden tekemisiä, ei menesty.

Onnistuneiden talousuudistusten lista ei Venäjällä ole kuitenkaan täysin olematon.

Sähkömarkkinoiden osittaista vapauttamista pidetään Venäjän mittapuulla menestystarinana. Sen ansiosta uudistuksen isä, entinen varapääministeri Anatoli Tšubais saa olla eräänlainen virallinen toisinajattelija, kunhan hän vain tietää rajansa.

Toinen hyväksytty kriitikko on entinen talousministeri Aleksei Kudrin, jolta jälleen kysytään neuvoja talousuudistuksiin.

Toukokuussa Kudrin vaati presidentti Vladimir Putinia vähentämään geopoliittista jännitystä. Siten maa saisi investointeja ja uutta teknologiaa, jolla muiden maiden etumatkaa voitaisiin kuroa kiinni.

Presidentin talousneuvostossa käydyistä keskusteluista raportoinut talouslehti Vedomosti kertoi, että Putinin vastaus Kudrinille tuli kokouksen loppupuheenvuorossa.

Putin myönsi Venäjän olevan joissakin asioissa muita jäljessä. Maalla on kuitenkin tuhannen vuoden historia, ja Putin sanoi puolustavansa Venäjän suvereniteettia elämänsä loppuun asti.

Rivien välissä oli selvä viesti. Ennen 2018 presidentinvaaleja liennytystä ei tule, joten myös talouden uudistaminen saa jälleen odottaa. Jos hintana on jämähtäminen vanhaan teknologiaan, niin olkoon.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat