Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Unkarissa mielipiteiden kirjo kaventuu entisestään

Lauantaina lakkautettiin opposition päälehti.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
Suvi Turtiainen / HS
Unkarin vasemmisto-opposition päälehden viimeinen numero ilmestyi lauantaina.
Unkarin vasemmisto-opposition päälehden viimeinen numero ilmestyi lauantaina. Kuva: Suvi Turtiainen / HS

Unkarissa lakkautettiin viime viikonloppuna opposition päälehti, vasemmistolainen Népszabadság. Sen viimeinen numero ilmestyi lauantaina. Samana aamuna lehden toimittajat saivat kotiinsa ilmoituksen, ettei töihin enää tarvitse eikä saa tulla.

Lakkautuspäätös nostatti Unkarin parlamenttitalon eteen parin tuhannen hengen mielenosoituksen.

Lehden kustantaja – itävaltalainen mediayhtiö – ilmoitti lakkautuksen perusteeksi taloudelliset syyt. Nyt lehti on ilmeisesti myynnissä.

Unkarilaiset tai ainakin budapestilaiset pitivät yleisesti lakkauttamisen todellisena syynä lehden kriittistä suhtautumista pääministeri Viktor Orbánin hallitusta kohtaan. Lehti on tehnyt paljastuksia muun muassa siitä, miten Orbánin lähipiiriläiset ovat käyttäneet julkisia varoja väärin.

Népszabadságin arvellaan liukuvan Orbánin puolueen Fideszin määräysvaltaan.

Sananvapaus Unkarissa on Orbánin valtakaudella liikkunut yhä kauemmaksi länsimaisesta lehdistönvapauskäsityksestä. Suosituimmat televisiokanavat levittävät hallituksen propagandaa.

Vastikään maassa järjestettiin neuvoa-antava kansanäänestys maahanmuuttajista. Pääministerin kanslia maksoi massiivisen mainoskampanjan, jossa kansalaisia kehotettiin äänestämään hallituksen tahdon mukaisesti eli maahanmuuttoa vastaan.

Kansanäänestyksen merkitys jäi vähäiseksi, sillä äänestysaktiivisuus jäi alle vaaditun 50 prosentin kynnyksen.

Oppositio on pantu Unkarissa ahtaalle. Pääministeri Orbánin ei tarvitse uhata kriittisiä tiedotusvälineitä lakkauttamisella, kun käytössä on pehmeämpiä keinoja. Hän voi vihjata tuttavilleen talouselämän huipulla, missä välineessä kannattaa mainostaa ja missä ei.

Jos tiedotusväline joutuu taloudellisiin vaikeuksiin, toimittajiin kohdistuu vähentämispaineita näennäisesti vain taloudellisista syistä. Moni toimittaja on saattanut pehmentää kritiikkiään vaistomaisesti pelätessään oman tai työnantajansa tulevaisuuden puolesta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat