Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Perhevapaista pitää tehdä nykyistä joustavampia

Järjestelmää uudistamalla voidaan parantaa perheiden hyvinvointia ja työllisyyttä.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Perhevapaiden tarkoitus on tukea ihmisten oman lapsilukutoiveen toteutumista, perheiden hyvinvointia sekä työn ja perheen parempaa yhteensovittamista.

Nykyisessä muodossaan perhevapaat eivät vastaa muuttuneen työelämän tai monimuotoisten perheiden tarpeisiin. Perhevapaat eivät myöskään tue riittävästi isien osallistumista vanhemmuuteen.

Todellinen mahdollisuus muutokseen on vaalikaudella 2019–2024, mutta uudistuksen valmistelu pitää aloittaa jo nyt. Yhteiskunnallisesti tärkeää uudistusta ei pitäisi tehdä säästöhankkeena. Muutos tulisi päinvastoin nähdä tulevaisuuteen vaikuttavana investointina.

Meillä pitää olla valmius yksittäisiin ja kustannuksiltaan vähäisiin toimenpiteisiin jo tällä vaalikaudella. Esimerkki tästä on hallituksen tasa-arvo-ohjelmaan kirjattu selvitys äitiysvapaan aloittamisajankohdan joustavoittamisesta.

Ratkaisuja tehtäessä on tärkeää, että hahmotamme riittävän hyvin pienten lasten perheiden yhteiskunnallisen tuen kokonaisuuden aina tulonsiirroista palvelujärjestelmään ja verotukseen asti. Siten osaamme verrata omaa malliamme kansainvälisiin esimerkkeihin. Työn taustaksi tarvitaan laadukasta ja laajaa tutkimusta, joka ottaa myös huomioon suomalaisten perheiden toiveet järjestelmän kehittämisestä.

Juha Sipilän (kesk) hallituksen perhepolitiikassa palveluiden painopistettä pyritään siirtämään ennaltaehkäisyyn. Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma on hallituksen hyvinvointipolitiikan merkittävin kärkihanke. Ohjelman toteuttamisessa pitää onnistua.

Vanhempien asemaa pyritään tällä vaalikaudella parantamaan 2 500 euron kertakorvauksella, joka maksetaan äidin työnantajille vanhemmuudesta koituvien kustannusten tasaamiseen.

Kannatan perhevapaauudistusta, jonka lähtökohtana ovat pidemmät ansiosidonnaiseen päivärahaan perustuvat vanhempainvapaajaksot. Se tukisi hoitovastuun tasaisempaa jakautumista vanhempien kesken.

Ei ole realistista, että uudistus olisi kustannusneutraali. Mallin kolmikantainen rahoitus on valmisteltava perusteellisesti.

On hyvä tunnistaa tähän liittyvä arvovalinta: haluaako suomalainen yhteiskunta – niin työntekijät kuin työnantajatkin – aidosti panostaa varhaislapsuuteen ja samalla myös osa-aikatyön mahdollisuuteen?

Uuden mallin tulee lisätä joustavuutta ja yksinkertaistaa järjestelmää. Ansiosidonnaisesta vapaasta isille kiintiöidyn osuuden pitäisi olla nykyistä pidempi, samoin vanhempien kesken vapaasti jaettavan osuuden.

Halutessaan vanhempien pitäisi voida olla yhtäaikaisesti pidempään kotona ansiosidonnaisella vapaalla kuin nykyisen lainsäädännön mahdollistamat 18 päivää. Tämä tukisi perheen rakentumista, mahdollisten isompien sisarusten hoitotarvetta ja parisuhdetta.

Vanhempainvapaa pitäisi olla mahdollista jakaa useampaan jaksoon kuin nykyisin. Kuten Ruotsissa, vanhempainvapaan käyttöaikaa voitaisiin pidentää lapsen kouluikään asti. Yhden vanhemman perheet, eroperheet ja muu perheiden monimuotoisuus pitää huomioida uudistuksessa yhdenvertaisesti.

Kotihoidon tuen leikkaus tai poisto yksittäisenä, irrallisena toimenpiteenä ei paranna suomalaisten perheiden arkea.

Kotihoidon tukea hyödyntää eri pituisina jaksoina 90 prosenttia vanhemmista. Osa kotihoidon tukea saavista vanhemmista käy myös osa-aikaisesti töissä tai hyödyntää etuutta vain muutaman kuukauden.

Kotihoidon tuen poisto johtaisi kunnissa päivähoitopaikkojen suureen lisäkysyntään. Kotihoidon tuki on osa laajempaa järjestelmää, ja sellaisena sitä pitää käsitellä ja muuttaa.

Jo nyt jotkin perhe-etuudet tukevat pikkulasten vanhempien työn vastaanottamista. Jyrki Kataisen (kok) hallituskaudella luotu joustava hoitoraha on erinomainen tuki vaiheittaiseen työhön paluuseen.

Joustavan hoitorahan malli ei kuitenkaan ole ansiosidonnainen. Se on myös jäänyt alikäytetyksi, koska perheet tietävät mallin mahdollisuuksista liian vähän.

Joustava hoitoraha on vaihtoehto äitien kokoaikaiselle kotiin jäämiselle ja tukee osa-aikatyön kasvua. Sen rinnalla tulisi kehittää tuntiperusteisen varhaiskasvatusmaksun laajaa käyttöönottoa siten, että se vastaisi todellista hoidon tarvetta.

Annika Saarikko

Kirjoittaja on kansanedustaja (kesk). Hän aloittaa vaalikauden puolivälissä perhe- ja peruspalveluministerinä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat