Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Terrorin ja kauhun talossa

Maailma tarvitsee Terrorin talonsa ja vastaavat muistomerkkinsä ihmisten välisestä julmuudesta ja siitä, mitä pahimmillaan tapahtuu, jos jokin aatesuuntaus ottaa vallan yksin itselleen.

Pääkirjoitus
 
Juha Akkanen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on pääkirjoitustoimittaja.

Budapestissa, Pestin puolen keskustassa on ajalle tyypillinen kaupunkikerrostalo 1800- ja 1900-lukujen taitteesta.

Nykyisin talossa toimii museo, mutta varsinaisen toiminnan aikana talosta tuskin on näkynyt ulospäin, mitä sisällä tapahtui. Talon maine kyllä tiedettiin.

Talo on nimeltään Terror Háza, valtiollisen terrorin talo. Laajimmillaan valtiollinen poliisi ja sen vangitsemat ihmiset asuttivat koko korttelin. Kidutuskammiot ja tyrmät olivat kellarikerroksessa.

Terrorin talossa oli vankina muun muassa Raoul Wallenberg, ruotsalainen diplomaatti, joka pelasti kymmeniätuhansia unkarinjuutalaisia joutumasta keskitysleirille. Vangiksi päätyi myös entinen pääministeri Imre Nagy, jota syytettiin Unkarin vuoden 1956 kansannoususta.

Wallenberg kyyditettiin Siperiaan, missä hän ilmeisesti kuoli. Varmaa tietoa hänen kohtalostaan ei ole. Nagy hirtettiin.

Unkari sijaitsee epäonnekseen niin keskellä Eurooppaa, että muut valtiot ovat kävelleet sen yli milloin mistäkin ilmansuunnasta: mongolit idästä, ottomaanit eli turkkilaiset etelästä, natsit Saksasta ja sen jälkeen Neuvostoliitto idästä.

Terrorin talossa on muistoja niin natsien kuin kommunistienkin sortokausista. Toisen maailmansodan lopulla Unkarissa nousi valtaan Nuoliristi-puolue, unkarilainen versio natsismista.

Pitkään eivät nuoliristiläiset ehtineet hallita Unkaria, kun neuvostojoukot valloittivat maan. Moni entinen nuoliristiläinen vaihtoi sujuvasti puolta ja univormua.

Entiset nuoliristiläiset olivat kommunistivallalle hyödyllisiä, sillä oman rangaistuksen saamisen pelossa he olivat valmiita suuriin julmuuksiin maanmiehiään kohtaan.

Maailma tarvitsee Terrorin talonsa ja vastaavat muistomerkkinsä ihmisten välisestä julmuudesta ja siitä, mitä pahimmillaan tapahtuu, jos jokin aatesuuntaus ottaa vallan yksin itselleen.

Nyky-Unkarissa valtaa pitää kansallis-konservatiivinen Fidesz-puolue. Hallituskumppaninsa kanssa sillä on lähes kaksi kolmasosaa perustuslain muuttamiseen tarvittavista parlamenttipaikoista. Opposition päälehti Népszabadság lakkautettiin viikko sitten.

Tänään perjantaina Wallenberg julistettaneen kuolleeksi. Tähän asti hän on ollut viranomaisten kirjoissa statuksella ”kadonnut”.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat