Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Populistit eivät saa loukata ihmisoikeuksia ja oikeusturvaa edes kansan tahtoon vedoten

Demokratia perustuu ihmisoikeuksiin. Kaikille tämä ei ole itsestäänselvyys, kirjoittaa Human Rights Watch -ihmisoikeusjärjestön johtaja Kenneth Roth.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Demokratia perustuu ihmisoikeuksiin. Kaikille tämä ei ole itsestäänselvyys.

Euroopan politiikkaan on ilmestynyt kasvava joukko ihmisiä, joiden mielestä demokratian toteutumiseen riittää vaalivoitto. Sen jälkeen voi tehdä äänestäjien tahdon nimissä mitä tahansa. Nämä poliitikot muovaavat demokratiasta enemmistön diktatuuria.

Hallitusten on toki heijasteltava kansan enemmistön mielipiteitä. Ne kuullaan määräajoin järjestettävissä vapaissa ja rehellisissä vaaleissa.

Päättäjiä velvoittavat kuitenkin ihmisoikeuksien ja oikeusturvan periaatteet. Hallitusten on torjuttava tietyt linjaukset, vaikka äänestäjien enemmistö niitä vaatisi. Näihin kuuluvat kuolemanrangaistuksen käyttöönotto, poliittiset vankeustuomiot, ilmaisun- ja kokoontumisvapauden rajoittaminen sekä syrjintä sukupuolen, rodun, etnisen taustan, uskonnon tai seksuaalisen suuntautumisen perusteella.

Sekä Eurooppa että Yhdysvallat elävät demokratian kannalta haastavia aikoja. Hallitusten halu kunnioittaa ihmisoikeuksia riippuu viime kädessä kansasta. Perus- ja ihmisoikeuksien kyseenalaistajia on nyt enemmän kuin vuosikymmeniin.

Suvaitsemattomuuden syyt on helppo jäljittää. Yhä useampi kokee putoavansa kelkasta talouden myllerryksessä. Uutiset Pariisin, Nizzan ja Brysselin terrori-iskuista horjuttavat turvallisuudentunnetta. Oma kulttuuri tuntuu uhatulta, kun siirtolaisia vyöryy rajojen yli. Moni pelkää kansallisen tai eurooppalaisen identiteettinsä puolesta.

Vaikeina aikoina ihmiselle on tyypillistä vetäytyä, etsiä turvaa kaltaistensa joukosta ja sulkea ovet muilta. Vaistomainen reaktio luo pohjan vihalle ja suvaitsemattomuudelle, jotka nyt valtaavat alaa.

Valitettavasti monet poliitikot ajavat kansalaisten pelkoihin tukeutuen omaa etuaan. Luulisi, että maltilliset poliitikot tuomitsisivat populismin ja muistuttaisivat, kuinka keskeisiä ihmisoikeudet ja liberaalit arvot ovat demokratialle.

Toisin on käynyt. Osa poliitikoista lymyilee toivoen, että viha laantuu itsestään – ikään kuin vaikeneminen toisi väittelyssä voiton. Osa yrittää kampittaa populistit matkimalla heitä: hyväksymällä hiljaa muukalaisvihan tai omaksumalla iskusanoja. Naiivi taka-ajatus on, että äärilaidalta tultaisiin toiseen leiriin.

Poikkeuksiakin on. Saksan liittokansleri Angela Merkel, Kanadan pääministeri Justin Trudeau ja Kreikan pääministeri Alexis Tsipras ovat puhuneet pakolaisista myönteisesti.

Aivan liian harva poliitikko kuitenkin tuomitsee populismin. Vielä harvempi nostaa demokratian puolustamisen pääteemakseen, vaikka juuri sille olisi huutava tarve.

Demokratian periaatteilla voidaan selittää, miksi toisten ihmisten demonisointi ja suvaitsemattomuus ovat väärin. Populisteille on osoitettava, että heidän ”patenttiratkaisunsa” vie syvemmälle suohon.

Esimerkiksi islamiin kohdistuva viha kostautuu, jos tavoitteena on integroida siirtolaiset yhteiskuntaan, kitkeä radikalismilta juuret ja kannustaa maahanmuuttajayhteisöjä samalle puolelle poliisin kanssa. Islamin kammo tarjoaa Isisille ihanteellisen maaperän rekrytointiin ja iskujen suunnitteluun.

Yhtä tärkeää on kritisoida suunnitelmia, jotka uhkaavat kansalaisoikeuksia terrorismin torjunnan nimissä. Pitääkö vaikkapa Ranskan jatkaa loputtomasti poikkeustilaa, jos heikentynyt turvallisuustilanne ajaa poliisin väärinkäytöksiin tavallisia ihmisiä vastaan?

Ylistämme joukkovalvontaa, vaikka nimettyjen epäiltyjen seuranta kärsii resurssipulasta. Kansalaisoikeuksien kaventaminen näyttää olevan helpompaa kuin viranomaistoimien koordinointi tai tiedustelutiedon jakaminen.

Populismin soisi herättävän päättäjät todellisiin ongelmiin. Monessa maassa siirtolaisten integrointi on epäonnistunut, raha ohjaa kohtuuttomasti politiikkaa ja verojärjestelmät kohtelevat kansalaisia epäreilusti. Kansainvälisessä kaupassa työntekijöiden oikeudet ja ympäristö jäävät yritysedun jalkoihin. EU toimii monin paikoin kehnosti ja kärsii hajaannuksesta.

Jos populismi halutaan kuriin, demokraattisten arvojen puolustaminen ei yksin riitä. On korjattava populistien esiin nostamia ongelmia.

Demokratiaan kohdistuva uhka ei poistu itsestään. Päättäjien on puolustettava ääneen oikeuksia ja arvoja, joille yhteiskuntiemme vahvuus rakentuu.

Kenneth Roth

Kirjoittaja on Human Rights Watch -ihmisoikeusjärjestön johtaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat