Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäjä-pakotteita on vaikea purkaa

Hankkeet EU:n ja Venäjän suhteiden elvyttämiseksi kariutuivat Syyrian pommituksiin ja vaatimuksiin uusista Venäjän-vastaisista pakotteista.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
ALEXANDER ERMOCHENKO Reuters
Sotatoimet Itä-Ukrainassa jatkuvat. Luhanskin alueen separatistien sotilas vartioi tiesulkua viime viikonvaihteessa.
Sotatoimet Itä-Ukrainassa jatkuvat. Luhanskin alueen separatistien sotilas vartioi tiesulkua viime viikonvaihteessa. Kuva: ALEXANDER ERMOCHENKO Reuters

Erinäisissä EU-pääkaupungeissa on jo jonkin aikaa viritelty Venäjään Ukrainan kriisin takia kohdistettujen pakotteiden purkamista. Suomessa lobataan pakotteita vastaan Venäjän-kaupan nimissä.

Venäjän oma toiminta kuitenkin vaikuttaa nyt juuri päinvastaiseen suuntaan.

Alkavalla viikolla pidettävän EU:n huippukokouksen lähestyessä vaatimukset Venäjä-pakotteiden alasajosta ovat hiipuneet. Samalla on virinnyt keskustelu Syyriassa siviileihin kohdistuvien pommitusten vuoksi määrättävistä uusista pakotteista.

Mahdollisia pakotteita Syyriaa ja myös Venäjää vastaan on väläytetty erityisesti Saksassa ja EU-eroaan valmistelevassa Britanniassa. Ranska on ollut keskusteluissa mukana, mutta ulkoministeri Jean-Marc Ayrault torjui keskiviikkona ”uuden pakotekierteen”. Suomi ei ole vielä ollut keskusteluissa mukana.

Länsimaihin kohdistuu yhä kovempi paine sopia yhteisistä käytännön keinoista, joilla Venäjää taivutettaisiin muuttamaan omaa ja Venäjän sotilaallisesta tuesta täysin riippuvaisen Syyrian hallituksen toimintaa. Useiden arvioiden mukaan maat syyllistyvät Aleppon pommituksissa sotarikokseen. Pommitusten seuraaminen passiivisena on sekä ahdistavaa että länsimaille nöyryyttävää.

Suomi on tuominnut pommitukset mainitsematta Venäjää nimeltä samassa virkkeessä. Se tuskin enää riittää EU:n torstaina alkavassa huippukokouksessa. Länsimailla ei kuitenkaan viikonvaihteen alla ollut yhteistä käsitystä siitä, mitä Syyriassa pitäisi tarkkaan ottaen tehdä.

Yhteistä toimintalinjaa haetaan ensin tänään lauantaina ulkoministereiden tapaamisessa, jossa sekä Yhdysvallat että Venäjä ovat mukana. Sunnuntaina vaihtoehtoja arvioidaan Lontoossa, ja maanantaina EU-ulkoministerit ovat vielä koolla Brysselissä.

Radikaalein esillä ollut mahdollisuus on lentokieltoalue Syyriassa. Se tarkoittaisi sodan merkittävää kiihdyttämistä, eikä siihen ole halukkuutta.

Toinen vaihtoehto on laajentaa Syyriaan ja presidentti Bashar al-Assadin sisäpiiriin kohdistuvia pakotteita ja ulottaa niitä myös pommituksista vastuussa oleviin venäläisiin.

Viikonlopun alla vaikutti siltä, että EU:n huippukokouksessa kirjataan yhteinen näkemys Venäjän toiminnasta Syyriassa, mutta uusista pakotteista ei vielä ole tarvittavaa 28 jäsenmaan yksimielisyyttä.

Samalla kannattaa varautua siihen, että tällaisissa kriiseissä päätökset voivat lopulta syntyä hyvin nopeasti, jos poliittinen paine kasvaa riittävän suureksi.

Sotatoimet Syyriassa ovat joka tapauksessa varmistamassa, että Ukrainan tilanteen vuoksi Venäjään kohdistuvat pakotteet jatkuvat vähintään puolella vuodella. Nykyisellään ne päättyvät tammikuun lopussa.

Kun EU-maat sopivat pakotteiden jatkosta edellisen kerran viime kesänä, päätettiin myös, että lokakuun huippukokouksessa käydään laaja keskustelu Venäjästä.

Päätöksen taustalla olivat pakotteisiin varautuneesti suhtautuvat maat. Ne näkivät keskustelun keinona elvyttää suhteita Venäjään niin, että seuraavassa vaiheessa voitaisiin jo edetä pakotteiden purkamiseen. Sille ei nyt ole mitään edellytyksiä.

Ukrainan tilanteeseen liittyviä pakotteita ei voi juridisesti perustella tapahtumilla Syyriassa, mutta Ukrainassa perusteet pakotteiden jatkamiselle ovat ennallaan. Minskissä sovittua rauhansuunnitelmaa ei ole pantu täytäntöön, ja Venäjä jatkaa sotilaallista tukeaan Ukrainan separatisteille. Pakotteiden jatkamisesta voidaan päättää ilman sen suurempaa keskustelua ennen vuodenvaihdetta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat