Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Itämeren ahtaalla oleva turskakanta kaipaa turvaa

Ylikalastettujen kalakantojen säilymisestä on pidettävä yhteisesti huolta. Itämerellä niskuroijia ovat Tanska ja Saksa.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
Christian Westerback
Turska on Itämeren tärkeimpiä kaupallisia kalalajeja. Kuvassa turskan fileerausta Puolassa vuonna 2008.
Turska on Itämeren tärkeimpiä kaupallisia kalalajeja. Kuvassa turskan fileerausta Puolassa vuonna 2008. Kuva: Christian Westerback

Kalastuksen määrästä Itämerellä päästiin sopuun, kun EU:n maatalous- ja kalastusneuvosto päätti vuoden 2017 kalastuskiintiöistä. Ministereiden päätös oli jälleen poliittinen kompromissi, jossa tutkijoiden suositukset osin sivuutettiin.

Ylikalastuksen kohde on turska. Suurimmat sallitut pyyntimäärät ovat moninkertaiset siihen nähden, mitä kansainvälinen merentutkimusneuvosto ICES arvioi kestävän kalastuksen määräksi.

Maat eivät noudattaneet vastikään sovittuja pelisääntöjä, sillä kiintiöt ovat ristiriidassa heinäkuussa vahvistetun turska-, silakka- ja kilohailikantojen hoitosuunnitelman kanssa. Niskuroijia olivat Tanska ja Saksa, joiden päätöksissä painoivat vahvasti kalastusteollisuuden näkemykset. Turska on Itämeren tärkeimpiä kaupallisia kalalajeja.

Itämeren turskakanta romahti rajun ylikalastuksen vuoksi 1980-luvun lopulla. Muutaman hyvän poikasvuoden jälkeen turskaa oli runsaasti, ja kalastuselinkeino villiintyi. Saalishuippu oli vuonna 1984, jolloin turskaa kalastettiin lähes puoli miljoonaa tonnia. Suomenkin vesille turskaa nousi runsaasti. Sitten saaliit alkoivat pienentyä hyvin nopeasti.

Kalastusrajoitukset ovat auttaneet etenkin itäistä kantaa palautumaan. Sen sijaan eteläisimmällä Itämerellä elävä läntinen kanta ei ole toipunut odotetusti. Tutkijat ovat yhtä mieltä ratkaisukeinoista: kalastusta pitää yhä vähentää.

Kuluttaja puolestaan voi vaikuttaa omilla valinnoillaan. Suomalaisilla kalatiskeillä myytävä turska on nykyisin todennäköisesti Norjasta tai Pohjanmereltä kalastettua MSC-merkittyä kalaa. Merkintä pyrkii takaamaan, että kala on pyydetty ekologisesti kestävästi.

Suomea neuvotteluissa edusti maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk), joka oli tyytyväinen neuvoston ratkaisuun ja piti sitä vastuullisena ja kestävänä.

Suomelle tärkeiden lajien eli silakan ja kilohailin kalastusmahdollisuudet kasvavat. Suosituksia noudatettiinkin melko hyvin. Myös lohikiintiöt ovat maltilliset.

Kalakantojen säilymisestä on pidettävä yhteisesti huolta. EU:n tavoite on kestävä kalastuspolitiikka. Ilman kaloja ei ole kalastustakaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat