Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pukukopeissa ei todellakaan puhuta rumia naisista

Marraskuun presidentinvaaleissa ottavat yhteen 1960-lukulaisuuden kaksi sukuhaaraa, jotka tulkitsevat vuosikymmenen vapauseetosta täysin eri tavalla, kirjoittaa Saska Saarikoski kolumnissaan.

Pääkirjoitus
 
Saska Saarikoski Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien Kuukausiliitteen toimittaja.

Yhdysvaltain presidentinvaali taitaa sitten ratketa kourintakohuun. Tähän asti on tuntunut, ettei mikään tartu Donald Trumpin tefloniin, mutta videolle vuonna 2005 tallentunut kehuskelu naisten haarovälin kourimisesta vaikuttaisi sentään olevan äänestäjille liikaa.

Trump on yrittänyt kiskoa entisen presidentin Bill Clintonin samaan sikolättiin muistuttamalla Clintonin takavuosien seksipaljastuksista. Presidentin spermatahroja Valkoisen talon avustajan Monica Lewinskyn mekossa ei olekaan helppo unohtaa.

Donald Trump ja Bill Clinton ovat molemmat seitsemänkymppisiä, syntyneet vuonna 1946. He viettivät nuoruutensa 1950-luvulla, jolloin alastomuus oli ankarasti kiellettyä ja itsetyydytys mädätti selkärangan.

Elokuvia sensuroi Yhdysvalloissa vuoteen 1968 asti niin kutsuttu Haysin sääntö, joka kielsi lukuisten muiden asioiden ohella myös kolmea sekuntia pitemmät suudelmat.

Aina 1960-luvun loppupuolelle asti seksi kuului tiukasti avioliittoon: seksiä saadakseen miehen piti luvata suojella naista.

Sitten sukupuolisopimus meni kerralla uusiksi: seksiä sai vapaasti, mutta vastineeksi miesten kuului kunnioittaa naista tasavertaisena ihmisenä. Se ei ollut helppoa miehille, jotka olivat viettäneet nuoruutensa unelmoiden siitä, että saisivat joskus nähdä naisen nännin.

Donaldin ja Billin sukupolven miehille seksuaalinen vallankumous oli kuin nälkää nähnyt olisi päässyt karkkikauppaan.

Pelin sääntöihin kuitenkin kuului se, etteivät miehet saaneet näyttää nälkäänsä liian julkeasti. Heidän piti teeskennellä olevansa kiinnostuneita naisen ajatuksista ja mielipiteistä silloinkin, kun oikeastaan halusivat vain päästä tämän kanssa sänkyyn.

Bill Clinton yritti urheasti omaksua modernin miehen roolin. Hän meni naimisiin fiksun ja tasavertaisen naisen kanssa ja on pysynyt liitossa, vaikka kompuroiden.

Sen sijaan Trump yhdisti 1960-lukulaisen seksuaalisen vapauden perinteiseen ajatukseen naisesta seksiobjektina.

Hillary Clinton onkin kutsunut Trumpia nimellä ”id with hair” eli id, jolla on tukka. Sigmund Freudin teoriassa ”id” tarkoittaa piilotajuntaa, siis sitä aivojen osaa, jossa esimerkiksi seksiajatukset lymyävät.

Marraskuun presidentinvaaleissa ottavat yhteen 1960-lukulaisuuden kaksi sukuhaaraa, jotka tulkitsevat vuosikymmenen vapausajatusta täysin eri tavalla.

Donald Trumpille 1960-luku merkitsi yksilön vapautumista normeista ja estoista. Hänelle radikalismin huippua edustivat Playboy-mies Hugh Hefnerin puputyttöjuhlat.

Poliittisille radikaaleille vapautuminen oli mielenosoituksia ja kansalaisoikeustaistelua. Heille nainen oli subjekti, jolla oli omiakin ajatuksia – ja jopa haluja.

Hillary Clinton oli kansalaisoikeustaistelija, kun taas Bill Clinton on seissyt aasina näiden kahden heinäkasan välissä.

Ennen vapaan seksin aikaa yhteiskunta oli vetänyt rajan sallitun ja kielletyn välillä. Kun seksi vapautui, ihmisten piti oppia vetämään tuo raja itse. Kaikki mikä oli sallittua, ei ollut sopivaa.

Tästä ristiriidasta seurasi se ”pukukoppipuhe”, johon Donald Trump on kourintakohunsa keskellä vedonnut. Pukukoppipuhe on sitä, että julkisesti ihan normaalitapaiset miehet sortuvat sovinistisikailemaan miesporukassa.

Viime päivinä miehet niin Yhdysvalloissa kuin Suomessakin ovat todistaneet, ettei pukukopeissa todellakaan puhuta rumia naisista. Se on totta, ainakin nykyään.

Olen viettänyt paljon aikaa erilaisissa urheilujoukkueissa, enkä ole koskaan törmännyt sellaiseen kielenkäyttöön, jota Trump esitteli kourintavideollaan.

Jos joku on joskus innostunut pukukopissa seksiuhoon, hän on saanut aika julmaa kuittia. Miehet tietävät, että panojutuillaan kerskailevat vain parrattomat poikaset.

Ajatus siitä, että 59-vuotias mies uhoaa nuoremmalle miehelle kourivansa ja pussailevansa väkisin naisia, tuntuu nykyään pelkästään säälittävältä. Niin ei puhu playboy eikä hurja panomies vaan epävarma pikkupoika, joka ei koskaan kasvanut aikuiseksi mieheksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat