Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ilman kuningastaan Thaimaa joutuu koetukselle

Bhumibolin jälkeiseen aikaan on voitu varautua Thaimaassa jo vuosien ajan, mutta vankeusrangaistusten uhka estää tulevaisuuden suunnittelemisen ääneen.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
Reuters
Thaimaan kruununprinssi ja tuleva kuningas Maha Vajiralongkorn.
Thaimaan kruununprinssi ja tuleva kuningas Maha Vajiralongkorn. Kuva: Reuters

Thaimaalla on ollut paljon aikaa varautua kuningas Bhumibol Adulyadejin kuolemaan. Kuollessaan torstaina kuningas oli 88-vuotias. Hän oli ollut sairaana vuosikausia. Voi kuitenkin olla, että valmisteluista huolimatta maa on odottanut vääjäämätöntä hetkeä neuvottomana kuin lähestyvän auton valoihin jähmettynyt peura.

Yksi esimerkki vaikeudesta sopeutua kuninkaan jälkeiseen aikaan on se, ettei thaimaalaisilta kannata kysyä, mitä mieltä he ovat kruununprinssi Maha Vajiralongkornista. Prinssi ei ole pidetty, mutta rehellisestä vastauksesta voi saada vuosien vankeusrangaistuksen.

Thaimaan ulkopuolellakin tiedetään, että täysin kohtuuttomat lait suojaavat maan kuninkaallisia kaikelta julkiselta arvostelulta. Thaimaassa kuningas Bhumibol on silti ollut myös aidosti palvottu ja maata koossa pitävä voima.

Kuninkaan kuollessa Thaimaata koettelevat yhteiskunnan syvä kahtiajako, maan eteläosien voimistunut terrorismi ja talouden epävarmuus. Vastuu kaiken pitämisestä koossa on armeijalla, jonka asemaa kuningas tuki ja joka on vastaavasti vaimentanut arvostelijoita syyttämällä heitä majesteettirikoksista.

Thaimaasta lepoa ja rauhaa hakevien turistien kannattaa varautua yllätyksiin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat