Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Euroopan pankit joutuvat vielä aitoon stressitestiin

Finanssialan järjestelyihin tarvitaan todennäköisesti julkista tukea lähivuosina.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Saksalaisen Deutsche Bankin vaikeudet ovat herättäneet kysymyksen siitä, olemmeko uuden pankkikriisin kynnyksellä. Kahdeksan vuotta maailmanlaajuisen finanssikriisin synkimpien hetkien jälkeen pankkien toimintaympäristö on yhä varsin haastava. Pelko järjestelmäriskeistä elää uudesta ja vahvemmasta sääntelystä huolimatta.

Euroopan pankkivalvojan EBA:n vuonna 2014 ja kesällä 2016 tekemät stressitestit arvioivat maanosan suurimpien pankkien kuntoa ja pyrkivät rakentamaan luottamusta uuteen valvontakoneistoon matkalla kohti pankkiunionia. Vuonna 2014 stressitestin reputti 24 pankkia 123:sta. Viime kesän testissä tarkasteltuja 51:tä pankkia ei arvioitu hyväksytty/hylätty-asteikolla, mutta harjoituksen tuloksia käytetään pankkien valvontaprosessin osana.

Taloustieteilijät Viral Acharya, Diane Pierret ja Sascha Steffen tekivät itsenäisen tutkimuksen, jossa he analysoivat näitä 51:tä pankkia käyttäen vuoden 2014 EBA-testien metodologiaa. Vain yksi pankki, italialainen kriisipesäke Monte dei Paschi, olisi jäänyt minimivakavaraisuusrajan alle.

Yhdysvaltojen viranomaisten käyttämä riskimalli olisi hylännyt yli puolet pankeista.

Merkittävänä syynä huoleen Deutsche Bankin järjestelmäriskistä ovat pankin yli 40 000 miljardin euron johdannaispositiot.

Finanssikriisin jälkeen johdannaiskauppaa on pyritty siirtämään kahdenvälisiltä markkinoilta keskusvastapuolten selvitettäväksi, tavoitteena riskien helpompi seuranta ja keskusvastapuolen oletettu parempi kyky luottoriskin hallintaan. Keskusvastapuoli on johdannaiskaupan arvoketjussa ostajan ja myyjän välissä toimiva yhteisö.

Arvioiden mukaan noin puolet Deutsche Bankin johdannaisriskistä on selvitetty keskusvastapuolten kautta. Keskusvastapuolijärjestelmä ei poista riskiä vaan siirtää sen kahdenvälisestä suhteesta selvitysyhteisön kaikkien jäsenten kannettavaksi. Keskusvastapuolten kriisinratkaisua koskeva EU-lainsäädäntö on vasta suunnitteilla, mutta se sisältänee mahdollisuuden käyttää julkisia varoja ongelmatilanteissa.

Rahoitusalan toimintaympäristössä on paljon uutta sääntelyä. Toisaalta riskienhallintaan pyritään luomaan yhteneviä Euroopan tai jopa koko maailman kattavia malleja.

Monimuotoisuus sekä erilaisten menetelmien ja näkökulmien hyödyntäminen lisäisivät rahoitusjärjestelmän makroriskien hallittavuutta. Yhdessä keskitetyssä järjestelmässä liian myöhään havaitut valuviat voivat osoittautua katastrofaalisiksi. Pankeille selkeä pitkän aikavälin päämäärä voisi olla nykyisiä tavoitteita korkeampi vakavaraisuus, jossa oman pääoman ehtoinen rahoitus – ja siten pienempi velkavipu – muodostaa vahvan tappiopuskurin.

Pankkien elinkelpoisuuden kannalta sääntelyn määrän jatkuva kasvattaminen ei ole kestävää. Tulisikin pohtia, voisivatko vahvasti pääomitetut pankit olla vastedes huomattavasti nykyistä selkeämmän ja vähäisemmän seikkaperäisen sääntelyn alaisia.

Eurooppalaisten pankkien laajamittainen pääomittaminen nykytilanteessa on toki haastavaa alan heikon kannattavuuden takia. Credit Suisse -pankin toimitusjohtajan Tidjane Thiamin mukaan maanosan pankkisektori ei nyt oikeastaan ole sijoituskelpoinen.

Pankkien ulkopuolisten rahoitusmarkkinoiden kasvu ja monipuolistuminen edustaa järjestelmäriskin näkökulmasta pääasiallisesti myönteistä kehitystä. Joukkolainamarkkinoiden ja instituutiosijoittajien suoran lainaustoiminnan kehittäminen, arvopaperistaminen, joukkorahoitus ja uudet digitaaliset innovaatiot ovat parhaimmillaan hyvin tehokas keino pienentää talouden riippuvuutta pankkisektorista.

Yhdysvalloissa pankit tarjoavat alle viidenneksen kaikesta yritysten velkarahoituksesta, kun Euroopassa pankkirahoituksen osuus on yhä noin kolme neljäsosaa. Työtä tällä saralla siis riittää.

Euroopassa nähdään lähivuosina hyvin todennäköisesti pankkisektorin uudelleenjärjestelyjä. Ne tuskin tapahtuvat täysin ilman suoraa tai epäsuoraa julkista tukea.

Uuden finanssiarkkitehtuurin todelliset stressitestit ovat vielä edessä. Kiirehtiminen yhteisvastuulliseen pankkiunioniin ennen ongelmien onnistunutta läpikäyntiä ja havaittujen puutteiden korjaamista olisi hyvin varomatonta.

Antti Suhonen

Kirjoittaja on professori Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun rahoituksen laitoksella.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat