Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsi raottaa Venäjä-ovea – nyt puhutaan liennytyksestä ja tapaamisista ministeritasolla

Pääkirjoitus
 
Elina Kervinen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n Skandinavian-kirjeenvaihtaja

”Mielestäni meidän on aika keskustella myös suoraan Venäjän kanssa.”

”Toivon, että voin tavata [ulkoministeri] Lavrovin sopivassa tilanteessa, jotta voimme jatkaa keskustelua.”

Tämän viestin välitti Ruotsin ulkoministeri Margot Wallström viimeksi lauantaina Ruotsin radion haastattelussa.

Hän jatkoi perustelemalla, kuinka keskustelu tapaa estää väärinkäsityksiä maiden välillä. Ja kuinka Ruotsin tulee käyttää kaikkia mahdollisia väyliä – myös kahdenvälistä yhteyttä Venäjään – Itämeren jännitteiden purkamiseksi.

Termi ”liennytys” toistui ulkoministerin puheessa.

Wallströmin Venäjä-kommenteissa kuuluu nyt selvästi erilainen sävy kuin mihin Ruotsissa on totuttu viime vuosina.

Ruotsilla, toisin kuin Suomella, ei ole juuri ollut korkean poliittisen tason yhteyksiä Venäjään sitten Krimin valtauksen ja sitä seuranneiden EU-sanktioiden. Ministerien ja poliitikkojen retoriikka Venäjää koskien on samalla ollut hyvin kovasanaista. Myös Suomen yhteydenpito Venäjään on kyseenalaistettu Ruotsissa, joskaan ei suoraan hallitustasolla.

Äläkkä syntyi kesällä, kun entinen puolustusministeri Karin Enström kävi Kultarannassa arvostelemassa presidentti Sauli Niinistön tapaamista Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa.

Syksyn mittaan Ruotsissa on kuitenkin alettu suhtautua Venäjä-tapaamisiin yhä enemmän kuten Suomessa: keskustelu ei tarkoita toisen osapuolen kantojen allekirjoittamista. Dialogin tarvetta korosti myös pääministeri Stefan Löfven Pohjoismaiden pääministerien tapaamisessa syyskuussa Ahvenanmaalla. Hän ei halunnut konkretisoida mahdollisten tapaamisten muotoa. Putinin kutsuminen Ruotsiin on tuskin silti lähiaikoina ajankohtaista.

Entistä sovittelevampi sävy ei tarkoita, että Ruotsin tiukka suhtautuminen Venäjän toimiin olisi muuttunut. Vastikään perjantaina Wallström puolsi Expressenissä EU:n Venäjä-pakotteiden kiristämistä Syyrian pommitusten seurauksena.

Ruotsin halu viritellä keskusteluyhteyttä Venäjään voi johtua muista syistä. Ruotsin kaksivuotinen kausi YK:n turvallisuusneuvostossa alkaa vuodenvaihteessa. Paikan saaminen oli nykyhallituksen keskeisimpiä ulkopoliittisia tavoitteita. Vaikuttaminen edellyttää kuitenkin sitä, että puhevälit muihin jäseniin – myös veto-oikeutta käyttävään Venäjään – ovat kunnossa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat