Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mosulin vapauttamiseen on ylitarjontaa armeijoista – uhkana on, että vapauttajat alkavat taistella keskenään

Isisin hallitseman suurkaupungin takaisinvaltauksesta voi tulla pitkä ja vaikea. Yhtenä uhkakuvana ovat vapauttajien keskinäiset taistelut.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
Irakin pääministeri al-Abadi julisti Mosulin valtauksen alkaneeksi
Irakin pääministeri al-Abadi julisti Mosulin valtauksen alkaneeksi
Irakin joukot ovat aloittaneet taistelut Mosulin takaisin valtaamiseksi äärijärjestö Isisiltä maanantain vastaisena yönä Suomen aikaa.

Sodankäynnin hirveää kaaosta on kuvailtu useilla vertauksilla – kuten sumulla, jonka keskellä armeijat etenevät sokeasti ja suunnitelmat romuttuvat.

Sodan sumu Irakin toiseksi suurimman kaupungin Mosulin yllä on erityisen sakeaa nyt, kun taistelu kaupungin vapauttamiseksi terrorijärjestö Isisin käsistä on käynnistynyt. Takaisinvaltauksen alkaessa varhain maanantaina kukaan ei tiennyt, millä keinoilla Isis vastaa. Yhtä vaikeaa oli ennustaa, miten lukuisat Mosulin sotatoimiin mukaan pyrkivät tahot välttävät taistelut keskenään.

Kovaäänisimmin omaa rooliaan korosti Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan, jonka mukaan Turkin ei voi jäädä sivulliseksi taisteluissa.

”Veljemme ovat siellä ja sukulaisemme ovat siellä”, Erdoğan sanoi. Hän viittasi ilmeisesti siihen, että niin Mosulissa kuin Turkissakin väestön enemmistö on sunnimuslimeja. Lausunto tuskin miellytti Irakin kurdijoukkoja tai shiialaisia aseistettuja ryhmiä, jotka osallistuvat taisteluihin Mosulin ympäristössä.

Irakin pääministerin Haider al-Abadin suunnitelmissa päärooli operaatiossa on Irakin armeijalla, jonka pitää palauttaa maineensa nimenomaan Mosulissa. Tuhannet Irakin armeijan sotilaat pakenivat sekasortoisesti, kun pienehkö Isisin joukko valtasi kaupungin kesäkuussa 2014.

Mosul on myös paikka, jossa Isis ilmoitti oman valtionsa perustamisesta Irakin ja Syyrian alueille.

Irakin armeijassa on sekä sunni- että shiiasotilaita, mutta itse kaupungin takaisinvaltaus on tarkoitus jättää sunnijoukkojen asiaksi.

Kurdijoukot, joita suomalaisetkin kouluttavat, ovat käynnistäneet hyökkäyksen kyliin Mosulista itään. Iranin tukemat shiialaiset asejoukot yrittävät vallata Hawijan kaupunkia 150 kilometriä Mosulista etelään. Samaan aikaan Mosulin alueelle on kuitenkin tulossa ainakin 1 500 Turkin kouluttamaa kapinallista.

Yhdysvaltojen johtama liittouma tukee hyökkäystä ilmapommituksille.

Venäjä on toistaiseksi pysynyt poissa, mutta presidentti Valdimir Putin varoittaa länsimaita aiheuttamasta siviiliuhreja Mosulissa. Samaan aikaan Venäjän koneet jatkavat Aleppon pommituksia naapurimaassa Syyriassa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat