Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yritystukien pitäisi tuoda tuottavuutta

On järkevämpää tukea tulevaisuuden tuottavuusloikkaajia kuin raskasta teollisuutta.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
Juha Sorri / Lehtikuva
Muun muassa metsäteollisuus saisi apua päästökaupan kuluihinsa. Äänekosken rakenteilla oleva biotuotetehdas.
Muun muassa metsäteollisuus saisi apua päästökaupan kuluihinsa. Äänekosken rakenteilla oleva biotuotetehdas. Kuva: Juha Sorri / Lehtikuva

Talouselämän salapoliisille olisi tarjolla haastava tehtävä. Löydä sellainen jäävittömän tahon tekemä tai teettämä tutkimus, joka puoltaa yritystukia siinä muodossaan, jossa hallitukset ovat tukia Suomessa jakaneet.

Elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk) kertoi viikko sitten (HS 8.10.), että raskaan teollisuuden päästökauppatuki saattaa sittenkin muuttua. Jo eduskunnalle annetun esityksen mukaan raskas teollisuus saisi ensi vuonna enintään 43 miljoonan euron tuen korvaamaan kuluja, joita aiheutuu epäsuorasti päästökaupasta. Tukea tulisi myös seuraavina vuosina, yhteensä yli 200 miljoonaa euroa.

Teollisuuden mukaan tukea kuuluu antaa, koska muissakin maissa tuetaan. Ja jos ei tueta, tuotantoa lipeää sinne missä apua tarjotaan tai kustannukset ovat muuten alemmat. Apu päästökauppakustannuksissa ei ole ainoa apu, jota raskas teollisuus saa. Sille tarjotaan myös alennukset sähkökuluihin.

Kaupan liitto haluaa saman edun kauppaan ja palvelualoille. Kun verkkokauppaa käyvät toimijat eivät maksa Suomen sähköveroa, kotimaisen kaupan pitäisi saada sähkökuluihinsa kevennystä, Kaupan liitto kertoo.

Kaupan liiton vaatimus korostaa yritystukien ongelmallisuutta. Miksi teollisuuden edun pitäisi johtaa samaan palvelualojen etuun? Jos raskas teollisuus olisi suora S-ketjun ja K-kaupan kilpailija, etua voisi jotenkin perustella tasapuolisuusperiaatteella. Verkkokaupan nousun aiheuttamaa kustannuspainetta vastaan tarvitaan väkevämpiä, kaupan toimintaa ja tehoa kasvattavia lääkkeitä eikä sähköveron alennusta.

Suomen talouden kohtalonkysymys on se, kasvaako tuottavuus. Kasvun toinen elementti, työn määrä, ei kasva. Jos tuottavuuskaan ei kasva, Suomi ei pysty pitämään nykyistä elintasoaan.

Kun politiikka tarttuu yrityselämän ohjaksiin, silmämääräisesti arvioiden pitäisi edetä kohti suurempaa tuottavuutta. Hallituksen – ja aiempienkin hallitusten – tapa tuntuu kuitenkin olevan, että tuetaan sitä mitä aina ennenkin.

Vuosi sitten Jyväskylän yliopistossa hyväksytty Hannu Karhusen väitöskirja tarkasteli, miten Tekesin tuet edistävät tuottavuutta. Lopputulos on murheellinen ja huomiot yleistettävissä. Kun ei oikein tiedetä mitä ja ketä pitäisi tukea, eikä avun vaikuttavuuttakaan osata mitata, päädytään Karhusen mukaan siihen, että tuki menee menestyville yrityksille. Niille, jotka pärjäisivät muutenkin. Apu auttaa ehkä säilyttämään työpaikkoja, mutta tuottavuutta niillä ei lisätä.

Karhusen huomio osuu yksiin nobelisti Bengt Holmströmin havainnon kanssa: sitä saa mitä mittaa. Jos tukien vaikuttavuutta on helpointa mitata mittaamalla työpaikkojen säilymistä, vanhaa tukemalla saa lopputuloksen, joka sallii antajalleen panna rastin tehtyjen hommien ruutuun, mutta kansantalouden tärkein päämäärä ei edisty.

Kaikki yritystuet eivät ole talouden kehittämisen kannalta turhia tai haitallisia. Mutta jos vanhaa tukijärjestelmää korjaa tuottavuutta kasvattavaksi, tuen saajat voivat vaihtua. Siitä tietysti nousee äläkkä, ja äläkästä eivät ääniään varjelevat poliitikot pidä.

Tuore Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen selvitys (Firm Subsidies, Wages and Labor Mobility) kertoo, että innovaatiotuet toimivat. Jos uutta tekniikkaa ja uusia toimintatapoja edistävä tuki ei päädy jo hiotuille menestyjille vaan mahdollisille menestyjille, tuki on erittäin perusteltu. Jos raskaan teollisuuden perustelematon tuki muuttuu tällaiseksi tuottavuustyönnöksi, politiikan kannattaisi sietää hieman äläkkääkin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat