Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Alkoholipolitiikka irtoaa pohjoismaisesta linjasta

Alkoholilakia uudistettaessa kansanterveys ja hyvinvointi näyttävät jäävän norminpurun, yrittäjyyden edistämisen ja työllisyyden parantamisen jalkoihin.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Alkoholin kulutus vähenee Suomessa. Hallitus on reagoimassa siihen lisäämällä alkoholijuomien saatavuutta ja tuomalla vahvemmat alkoholijuomat päivittäistavarakauppoihin.

Muissa alkoholimonopolin maissa reaktio on ollut erilainen. Esimerkiksi Ruotsissa kulutuksen väheneminen on nähty merkkinä siitä, että harjoitettu alkoholipolitiikka on ollut tehokasta ja tuottaa myönteisiä tuloksia. Suuriin suunnanmuutoksiin ei ole tarvetta: miksi korjata jotain, mikä ei ole rikki?

Pohjoismaiden alkoholipolitiikan kulmakiviä – Tanskaa lukuun ottamatta – ovat perinteisesti olleet alkoholijuomien verotus, saatavuuden sääntely ja mainonnan rajoittaminen.

Kansainvälisten tutkimusten mukaan nämä toimet vähentävät haittoja tehokkaimmin. Tällaisen alkoholipolitiikan kustannustehokkuutta painottavat myös Maailman terveysjärjestö WHO, Maailman talousfoorumi ja OECD.

Suomi erottuu muista pohjoismaisista monopolimaista siten, että meillä on muita korkeampi alkoholin kulutus ja enemmän alkoholihaittoja.

Suomen alkoholipolitiikka vapautui merkittävästi vuonna 1995, kun Suomi liittyi Euroopan unioniin. Se näkyi alkoholin kulutuksen kasvuna ja sitä kautta haittojen lisääntymisenä.

Vuodesta 2008 alkoholin kokonaiskulutus ja alkoholihaitat ovat olleet laskussa. Silti alkoholin kulutus Suomessa on pohjoismaisessa vertailussa korkealla tasolla.

Vuonna 2015 yli 15-vuotiaat suomalaiset kuluttivat keskimäärin 11 litraa puhdasta alkoholia. Suomalaisten alkoholin kulutus on yhdessä tanskalaisten kanssa Pohjoismaiden huippua: Suomessa kulutus on henkeä kohti noin kaksi litraa suurempi kuin Ruotsissa ja jopa kolme litraa suurempi kuin Norjassa.

Suomalaisten korkea kulutustaso ja siitä johtuvat haitat kuormittavat kansanterveyttä ja rasittavat muutenkin tukalassa tilanteessa olevaa kansantaloutta. Alkoholista aiheutuu vuosittain yli miljardin euron suorat kustannukset sosiaali- ja terveydenhuoltoon sekä järjestyksenpitoon. Pelkästään alkoholiin liittyvien maksasairauksien vuoksi Suomessa kuolee vuosittain noin tuhat ihmistä. Liikennekuolemiin verrattuna määrä on nelinkertainen.

Ruotsissa alkoholinkäytön riskeihin ja haittoihin suhtaudutaan huomattavasti vakavammin kuin Suomessa. Ruotsalaiset päättäjät ovat omaksuneet tiukan kansanterveysajatteluun perustuvan linjan. Se näkyy sekä suhteessa EU:hun että Ruotsin kansallisessa alkoholilainsäädännössä. Päättäjien mieliin on iskostunut, että alentamalla alkoholin kokonaiskulutusta voidaan vähentää haittoja.

Sama tieto on myös suomalaisilla päättäjillä, mutta sitä ei haluta uskoa. Ei, vaikka lähihistoriassamme on monia esimerkkejä alkoholin kulutuksen määrän ja haittojen välisestä yhteydestä.

Esimerkiksi vuonna 2004 tehdyt alkoholiveron alennukset ja matkustajatuontirajoitusten poistuminen johtivat huomattavaan alkoholikuolemien kasvuun, muista haitoista puhumattakaan.

Mihin Suomen alkoholipolitiikassa sitten uskotaan? Vahvoilla ovat norminpurku, kuluttajien vapaus, yrittäjyyden edistäminen ja työllisyyden parantaminen. Kansanterveys ja hyvinvointi ovat jääneet toissijaisiksi.

Suomessa on valmisteltu alkoholilain uudistusta jo vuodesta 2011. Kokonaisuudistus on kiteytynyt yhdeksi normitalkoiden kärkihankkeeksi, jonka päätavoitteena on sääntelyn ja byrokratian purkaminen.

Kenelläkään ei liene mitään sitä vastaan, että uudistus karsii vanhentuneita käytäntöjä ja purkaa kankeita normeja esimerkiksi anniskelussa. Lainvalmistelussa tulisi kuitenkin pitää mielessä, ettei alkoholi ole mikä tahansa hyödyke vaan riippuvuutta aiheuttava nautintoaine. Siitä koituu monenlaisia haittoja, niin kuluttajalle itselleen kuin hänen lähipiirilleenkin.

Nämä haitat käyvät veronmaksajille kalliiksi. Siksi alkoholipolitiikkaa pitäisi tehdä kansalaisten terveys ja hyvinvointi etusijalla. Normienpurusta ei saisi muodostua itseisarvoa, vaan pikemminkin sen pitäisi olla lainvalmistelun myönteinen sivutuote.

Thomas Karlsson

Kirjoittaja on erikoistutkija Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella (THL).

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat