Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomenlahden päästöt kuriin – pala kerrallaan

Viipurista Suomenlahteen tulevan kuormituksen väheneminen näkyy ennen pitkää myös Suomen rannikkovesissä.

Pääkirjoitus
 
Heli Saavalainen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n kotimaantoimittaja.

Lukuisilla valkoisilla, sinisillä ja punaisilla ilmapalloilla koristeltu jätevesilaitteisto, sinisiksi maalattuja viemäriputkia, tukuittain juhlapuheita ja haastatteluita. . .

Yksi osa Viipurin jätevesiremonttia on saatu päätökseen. Sitä juhlittiin viime viikolla venäläisittäin, siis näyttävästi.

Juhlaan oli aihetta myös Suomessa. Viipurin jätevedenpuhdistamolla aloitettu kemiallinen fosforinpoisto vähentää Viipurinlahteen ja Suomenlahteen päätyvää ravinnekuormitusta ja myös leväkukintoja. Tämä näkyy ennen pitkää myös Suomen rannikkovesissä.

Fosforinpoiston takana on suomalainen John Nurmisen säätiö, joka on onnistunut luovimaan Venäjällä vaikeissakin tilanteissa ja vienyt eteenpäin konkreettisia toimia Itämeren pelastamiseksi. Vuorossa ovat Luoteis-Venäjän pienet kaupungit: ensin Hatsina, nyt Viipuri ja seuraavaksi Kingisepp eli Jaama. Päästöt vähenevät pala kerrallaan.

Isoimmat toimet on toki tehty toisaalla Suomenlahden pohjukassa. Pietarin jätevedenpuhdistuksen tehostaminen ja Fosforitin lannoitetehtaan fosforivuodon tukkiminen Kingiseppissä näkyvät jo itäisen Suomenlahden kirkastumisena. Suurin mahdollisuus päästöjen lisäleikkauksiin on juuri pienissä kaupungeissa.

Viipurin jätevesiremonttia on valmisteltu vuosikaudet. Mutkina matkassa ovat olleet rapistuneet putkistot ja haljennut pääviemäriputki, josta jätevedet vuotivat suoraan maastoon. Jätevesiä on mahdoton puhdistaa, jos vedet eivät edes tule puhdistamolle. Korjaussuunnitelmat ovat kariutuneet myös rahapulan ja johtajien vaihtumisen vuoksi.

Kemiallinen fosforinpoisto on kuitenkin etupäässä ensiapua Viipurin päästöjen leikkaamiseen. Tarvittaisiin iso remontti eli yli 40 vuotta vanhan puhdistamon kunnostaminen. Laitos on järkyttävän huonossa kunnossa. Siniset putket piristävät kyllä näkymää mutteivät muuta sitä, että jätevesialtaat vuotavat yli.

Kansainvälinen kunnostushanke on valmiiksi neuvoteltu. Rahoitustakin olisi. Muun muassa Suomen ympäristöministeriö olisi valmis jatkamaan, mutta työ edellyttää, että myös Viipurin vesilaitos sijoittaa työhön omaa rahaa. EU-pakotteista hanke ei ole kiinni, koska asiasta on sovittu ennen pakotteita.

Isoja muutoksia odotellessa voi vain toivoa, että puhdistamoiden pyörittämiseen riittää rahaa Venäjällä, jossa jätevesiasiat eivät ole ykkösprioriteetteja. Vaarana on, että valmiitkin vesiensuojelutoimet vesittyvät.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat