Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maahanmuuttopopulismi tekee tilaa eläkepopulismille, kun väestö ikääntyy

Kansalaisaloite taitetusta indeksistä luopumisesta on näyttö tulevaisuuden megatrendistä: eläkepopulismista.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
Vesa Oja
Työeläkejärjestelmä pysyy tasapainossa, jos työeläkeyhtiöt saavuttavat pitkällä aikavälillä 3,5 prosentin reaalisen tuoton. Työeläkeyhtiö Ilmarisen sijoitustuotot olivat alkuvuonna miinuksella, samoin Varman.
Työeläkejärjestelmä pysyy tasapainossa, jos työeläkeyhtiöt saavuttavat pitkällä aikavälillä 3,5 prosentin reaalisen tuoton. Työeläkeyhtiö Ilmarisen sijoitustuotot olivat alkuvuonna miinuksella, samoin Varman. Kuva: Vesa Oja

Suomen väestö ikääntyy. Ja se ikääntyy jopa nopeammin kuin teollisuusmaissa keskimäärin.

Huoltosuhteen heikentyminen ei ole ainoa seuraus ikärakenteen muutoksesta. Demografinen muutos tuo aina muutosta demokratiaan. Jos yhä useampi äänestäjä on eläkkeellä, politiikka kuulee entistä herkemmin eläkeläisten huolia. Tämä on aivan luonnollista.

Mutta vaaransa tälläkin on. Suomessa on viime vuosina hankittu vaalikannatusta maahanmuuttopopulismilla. Tulevaisuuden laji saattaa olla eläkepopulismi. Siinä tuotto eli kannatus vaaleissa tulee nopeasti, mutta vaatimusten seuraukset nähdään vasta joskus tulevaisuudessa.

Eduskunta saa tutkittavakseen entisen kansanedustajan Kimmo Kiljusen (sd) alulle paneman kansalaisaloitteen. Aloitteessa esitetään, että työeläkkeiden taitetusta indeksistä luovuttaisiin. Taitettu indeksi ottaa eläkkeiden mitoituksessa huomioon palkkakehityksen rinnalla hintojen kehityksen.

Aloitteessa esitetään, että laskenta perustuisi vain palkkakehitykseen. Vaikka se ei juuri nyt paljoa eläkettä nostaisi, pitkällä aikavälillä olisi todennäköistä, että eläkkeet kasvaisivat nopeammin kuin taitetun indeksin mukaisesti laskettaessa.

Aloitteen kannattajilla on useita perusteluja – joista tosin eräät ovat osatotuuksia, eräät virheitä ja eräät edustavat muunnellun totuuden luokkaa. Populismin rakennusmateriaalit ovat siis käytössä.

Eläkejärjestelmä perustuu sukupolvien väliseen solidaarisuuteen. Nykyiset työntekijät, työnantajat ja yrittäjät maksavat nyt ulosmaksetusta eläke-eurosta noin 85 senttiä.

Tätä aloitteessa ei mainosteta. Ehkä siksi, että tarkoitus on ruokkia yleistä harhakäsitystä, jonka mukaan eläkkeet ovat eläkeläisten työuransa aikana keräämää ja rahastoimaa rahaa. Jos näin erehtyy ajattelemaan, on helppo lyödä nyrkkiä pöytään ja vaatia omaansa takaisin – tai tukea niitä, jotka ilmoittautuvat hakumiehiksi.

Aloite tulee hellineeksi myös harhakäsitystä, jonka mukaan työeläke on palkan rintaperillinen työuran päätyttyä.

Eläkkeet ovat sovittavaa sosiaaliturvaa. Oleellista mitoituksessa on, ettei turva jää jälkeen hintojen kehityksestä. Taitetun indeksin aikana se ei jää.

Eläketurvaa ammatikseen seuraavat kertovat, että kansalaisaloitteen esittämä malli söisi kerättyjä eläkevaroja kiihtyvään tahtiin. Jokainen pois nostettu euro vie pois omalta osaltaan sijoitustuottojakin.

Kansalaisaloitteen laskelmissa eläkejärjestelmä kestää, koska sijoitukset kasvavat monta prosenttia vuodessa.

Tuotto on ollut hyvä, kun laskelman vuodet valitaan oikein. Ikävä kyllä mennyt ei kerro tulevasta. Esimerkiksi tämän vuoden sijoitustuotot näyttävät jäävän nollaan pintaan, mihin Finanssivalvontakin kiinnitti huomiota (HS 12.10.).

Samaan aikaan suomalaisia siirtyy yhä enemmän työelämästä eläkkeelle. Työeläkkeitä maksetaan jo enemmän kuin eläkemaksuja kerätään.

Eläkkeiden indeksijärjestelmän muuttajat puhuvat myös oikeudesta ja kohtuudesta. Eläkeläisille kuuluvat eläke ja ihmisarvoinen elämä. Se on oikeus ja kohtuus.

Mutta mitä moraalia edustaisi sellainen ajattelu, että lapsille ja lapsenlapsille voi siirtää julkisen talouden kasvavat velat ja huoltosuhteen lisääntyvän painon? Kaupan päälle lasten ja lastenlasten eläkkeiden rahoitusta heikennettäisiin niin, että heidän ihmisarvoinen vanhuutensa olisi epävarmalla pohjalla. Sellaista tuskin kutsuttaisiin sukupolvien väliseksi solidaarisuudeksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat