Valikko
Pääkirjoitus

Jorma Ollila: Suomi on kuilun partaalla

Vakiintuneiden yritysten johtajien on syytä ottaa oppia nuorilta startup-yrittäjiltä, kirjoittaa Jorma Ollila HS:n Vieraskynä-artikkelissa.

Suomi on kuilun partaalla. Ei niin, että Suomesta olisi tulossa Kreikka. Mutta Suomi on pahasti putoamassa muiden Pohjoismaiden ja Saksan kelkasta tärkeimmillä talouden mittareilla, joita ovat bruttokansantuote, työllisyys, työttömyys, julkisen talouden tasapaino ja vaihtotase.

Työiässä olevien suomalaisten elintaso jää heikommaksi kuin naapureilla. Pystymme yhä huonommin rahoittamaan tarpeelliset julkiset palvelut ja turvaverkot. Olemme jättämässä nuorille Suomen, jossa on vaikea rakentaa tulevaisuutta.

Päättävissä asemissa olleet suomalaiset ovat tehneet isoja virheitä kymmenen viime vuoden aikana. Tämä koskee niin hallituksia, etu­järjestöjohtajia kuin yritysten johtajiakin. Nokia ei ole poikkeus.

Perusvirhe on itsetyytyväisyys. On uskottu, että rajusti muuttuvassa maailmassa pärjätään vanhoilla eväillä. Ellemme sopeudu aktiivi­sesti muutokseen, yrityksemme ­häviävät kilpailun. Vanhat työpaikat ­katoavat eivätkä uudet synny. Verotulot jäävät kertymättä.

Syyllisten vastuullisuusjärjestykseen panemisesta ei ole apua. Pitää analysoida, mitä nousuun pääsy nykyoloissa vaatii, laatia suunnitelma ja toteuttaa sitä määrätietoisesti.

Monissa yrityksissä näin on teh­tykin. Esimerkiksi Finnair investoi, kasvaa ja palkkaa lisää väkeä hankalien sopeutustoimien jälkeen.

Yrityksiä, jotka näkevät Suomen houkuttelevana toiminnan ja sen laajentamisen paikkana, on kuitenkin liian vähän. Liian monelle yritykselle sopeutuminen on pelkästään kulujen leikkaamista. Uuteen ei rohjeta panostaa, sekä hyvistä ­että huonommista syistä.

Nykyinen hallitusohjelma on aivan kelvollinen analyysi ja suunnitelma, vaikka kaikesta ohjelmaan kirjoitetusta en samaa mieltä olekaan.

Suomi ei ole suhdannekuopassa vaan meillä on rakenneongelma. ­Elvytys ei siksi ole ratkaisu. Tarvitaan liiketoiminnalle selvästi parempi ympäristö. Tämä tarkoittaa kustannuskilpailukyvyn palauttamista. Palkanmuodostukseen on luotava vientisektorin tarpeista lähtevä malli, joka sallii aidon paikallisen joustavuuden. Sääntelyä on yksinkertaistettava, ennustettavuutta parannettava ja työn verotusta kevennettävä. Julkista palvelutuotantoa on tehostettava sekä panostusta osaamiseen ja tutkimukseen lisättävä.

Nämä linjaukset ovat pääosin ­hallitusohjelmassa. Ongelmana on lähinnä koulutus- ja tutkimusrahoituksen suuri leikkaus.

Myös työmarkkinajärjestöissä aletaan nähdä muutoksen pakko. Elinkeinoelämän keskusliitto on ilmoittanut luopuvansa keskitetyistä palkkasopimuksista. Palkansaajapuolella on tunnustettu tarve palkkamalttiin ja vientisektorin johtajuuteen palkkaneuvotteluissa sekä osaksi myös paikallisen sopimisen hyödyt.

Uudistukset voivat kuitenkin lässähtää siihen, ettei vieläkään riittävän laajasti ymmärretä välttämättömien muutosten suuruusluokkaa. Kuvitellaan, että pikkuviilaukset auttavat ja riidellään toissijaista ­asioista. Monet ay-johtajat sanovat, ettei mitään työehtojen heikennyksiä voida hyväksyä tai että paikal­lisen sopimisen edellytykset ovat jo kunnossa. Oppositio järjestää välikysymysäänestyksiä menettely­tavoista. Oikeusoppineet tulkitsevat kärkkäästi mitkä tahansa muutokset perustuslain vastaisiksi, taloudelliset tosiasiat sivuuttaen.

En voi luvata yhtään työpaikkaa, vaikka hallitus saisi kilpailukyky­pakettinsa toteutettua, palkanmuodostus muuttuisi joustavammaksi, työn verotus kevenisi ja tutkimus­rahoitusta lisättäisiin tuntuvasti. Työpaikkoja koskevat päätökset tehdään yrityksissä.

Kokemus osoittaa, että yritykset reagoivat liiketoiminta­olosuhteiden paranemiseen investoimalla ja luomalla työpaikkoja. Parhaimmillaan olosuhteiden uskottava muutos laukaisee melkoisen määrän inves­tointeja. Ja kun työllisyys kohenee, yritykset alkavat taas kilpailla työntekijöistä paremmilla palkoilla ja muilla työehdoilla.

Suomella on yhä monia vahvuuksia. Parasta on osaaminen ja nuo­rissa herännyt aivan uudenlainen yrittäjyyskulttuuri. Olemme nuorillemme velkaa sen, että teemme nyt rohkeita päätöksiä.

Vakiintuneiden yritysten johtajien on syytä ottaa oppia startup-polven riskinottohalusta ja optimismista. Poliittisten päättäjien ja etujärjestöjohtajien on poistettava jarrut tältä riskinotolta.

Kyseessä on pudotuspeli, jossa olemme pahasti tappiolla. Sitä ei voiteta riitelemällä tai pikkusievillä näpäyksillä. Tarvitaan läpilyöntejä.

Jorma Ollila

Kirjoittaja on Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen ja Elinkeinoelämän valtuuskunnan hallituksen puheenjohtaja.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pääkirjoitukset
 • Vieraskynä
 • Suomen talous

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  2. 2

   Nauroin työkaverin lähettämälle rivolle viestille, mutta jälkikäteen inhotti

  3. 3

   15-vuotiasta sipoolaispoikaa rääkättiin jo kaksi vuotta sitten – nyt joukkopahoinpitelystä epäillään 12–14-vuotiaita

  4. 4

   Ministeri Bernerin pelottelutaktiikassa on eräs perin tuttu, mutta holtiton piirre

  5. 5

   Helsingin korruptioepäilyn taustalla kytee opettajien raju tyytymättömyys – ”Kouluille ilmestyy laitteita, joita kukaan ei ole tilannut”

  6. 6

   ”Iskä on nyt hyvä ja jää ulos” – vanhemmat hoitavat teiniensä asioita liikaa, sanoo työnhaun asiantuntija

  7. 7

   Perussuomalaiset tekevät rasismirikoksistaan vaalimainoksia

  8. 8

   Juristit vaativat sarjoja ja elokuvia ladanneilta rahaa uhkauskirjeillä – ”Lakimieheltä on turha kysyä moraalista”

  9. 9

   15-vuotiaan julma joukkopahoinpitely kuohuttaa Sipoossa – kuntalaiset puuhaavat mielenosoitusta lauantaiksi

  10. 10

   Intialainen miljardööri ihastui kempeleläiseen yhtiöön – 571 miljoonan euron ostotarjous sinkosi PKC:n osakekurssin nousuun

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  2. 2

   Juristit vaativat sarjoja ja elokuvia ladanneilta rahaa uhkauskirjeillä – ”Lakimieheltä on turha kysyä moraalista”

  3. 3

   Vuosikymmeniä autoveron poistamiseksi työskennellyt juristi tyrmää Bernerin toiminnan – ”Autokaupan kannalta tilanne on hirveä”

  4. 4

   Selkäkipu ei estä seksiä – katso kuvat kahdeksasta asennosta, joissa petipuuhat asiantuntijoiden mukaan onnistuvat

  5. 5

   15-vuotiaan julma joukkopahoinpitely kuohuttaa Sipoossa – kuntalaiset puuhaavat mielenosoitusta lauantaiksi

  6. 6

   Mies, jos haluat nöyrän kumppanin, ota koira

  7. 7

   Sinisilmäiset vanhemmat uskoivat sadun koulun järjestämästä laivaristeilystä – valvojia olikin hankittu Tinderistä

  8. 8

   Kuluttaja tuskin käärisi täyttä hyötyä autoveron poistosta – myyjien ei välttämättä kannata laskea hintoja täysimääräisesti

  9. 9

   Autoveron poistuminen laskisi uusien autojen hintoja tuhansilla euroilla – katso yli 6 000 automallin uusi hinta

  10. 10

   Sinnikkyyttä voi opettaa, ja se on nyt erityisen tärkeää, sanoo erityisluokanopettaja – ”Lapset ja nuoret eivät enää tajua, miten paljon työtä asiat vaativat”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

  2. 2

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  3. 3

   Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  4. 4

   Joukko Munkkiniemen yhteiskoulun lukion oppilaita karkasi bileristeilylle Ruotsiin – Rehtori: ”Viitteitä suuresta salajuonesta”

  5. 5

   Heli Kurjanen kehitti maailman myydyimmän kuukautiskupin – suorasukainen markkinointi on järkyttänyt Yhdysvalloissa

  6. 6

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  7. 7

   Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

  8. 8

   Kukaan ei tunne 25-vuotiasta Axel Thesleffiä, mutta hänen biisinsä oli viime vuoden suurin Suomi-hitti, jota on kuunneltu yli 130 miljoonaa kertaa – Miten se on mahdollista?

  9. 9

   Viranomaiset hakivat espoolaispojan kesken koulupäivän – vakavasti sairas äiti ei pääse tapaamaan satojen kilometrien päähän vietyä lastaan

  10. 10

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  11. Näytä lisää