Pääkirjoitus

Valikko
Pääkirjoitus    |   Vieraskynä

Säästölait vaurioittavat yliopistoja pysyvästi

Säästölakien myötä Helsingin yliopiston on hyvin vai­keaa säilyttää paikkansa ainoana suomalai­sena yliopistona kansainvälisten huippuyliopistojen joukossa, kirjoittaa kansleri Thomas Wilhelmsson HS:n Vieraskynä-palstalla.

Presidentti vahvisti valtioneuvoston esityksestä eduskunnan hyväksymät yliopistoihin kohdistuvat säästölait viime viikolla.

Yliopistolain indeksiehto poistettiin neljäksi vuodeksi, minkä lisäksi myös itse kehykseen on tehty merkittävä leikkaus. Toisella laki­muutoksella poistetaan erityisesti Helsingin yliopiston – ja pieneltä osin myös Itä-Suomen yliopiston – perusrahoitukseen perinteisesti kuulunut apteekkikompensaatio.

Säästöjä on pitkin syksyä arvosteltu ankarasti. Laaja huippututkijoiden rintama on huolellisesti perustellussa Marraskuun manifestissa vedonnut Suomen hallitukseen ja eduskuntaan, jotta suomalaisia yli­opistoja pysyvästi vaurioittavia leikkauksia ei tehtäisi. Olen myös kanslerina arvostellut valtioneuvostossa toistuvasti leikkausten rajuutta.

Säästölait vaikeuttavat kohtuuttomasti etenkin Helsingin yliopiston toimintaa. Tämän jälkeen Helsingin yliopiston on hyvin vai­keaa säilyttää paikkansa ainoana suomalai­sena yliopistona kansainvälisten huippuyliopistojen joukossa.

Eduskunta on ilmaissut huolensa säästöjen seurauksista ja haluaa, ­että leikkausten vaikutuksia seurataan. Eduskunta edellyttää valtioneuvoston harkitsevan vuoden 2017 talousarvioehdotuksen laatimisen yhteydessä apteekkikompensaation poistumisesta aiheutuvan tulonmenetyksen korvaamista asianomaisille yliopistoille, muiden yliopistojen rahoitusosuutta vaarantamatta.

Perustuslakivaliokunta korosti Helsingin yliopiston budjettileikkausten merkittävyyttä ja piti perustuslain nojalla perusteltuna, että apteekkikompensaatioista luopuminen toteutettaisiin asteittain porrastamalla heikennyksen voimaansaattamista. Eduskunta ei kuitenkaan esittänyt voimaantulon porrastamista vaan viittasi vuoden 2017 ­talousarvioehdotuksen laatimiseen.

Säästöihin liittyy merkittäviä pitkävaikutteisia riskejä. Äärimmäinen niukkuus johtaa helposti parhaimmiston lähtemiseen muiden maiden akateemisille työmarkkinoille, mistä voi alkaa itseään vahvistava syöksykierre. Kun nuorille lahjakkaille opiskelijoille ei pystytä tarjoamaan riittäviä mahdollisuuksia, tutkijoiden uuden sukupolven potentiaali voi jäädä hyödyntämättä. Näiden uhkakuvien toteutumisesta on jo saatu ensimmäiset näytöt.

Hyvin rajut ja nopeat leikkaukset lisäävät riskien toteutumisen todennäköisyyttä. Nopean alasajon toteuttaminen strategisesti kestävällä tavalla on vaikeaa. Esimerkiksi Helsingin yliopiston budjettiin on jo vuodelle 2016 luvassa noin 50 miljoonan euron supistus.

Yliopistoille on tarjottu vahinkojen vähentämiskeinoksi tehokkaampaa profilointia. Suomen pirstaloitunut yliopistokenttä tarvitsee keskittämistä, ja tätä työtä tehdään muun muassa yliopistojen yhteis­organisaatiossa Unifissa. Profilointi ei kuitenkaan auta kompensoimaan rajujen ja nopeiden leikkausten vaikutuksia. Joka näin uskoo, ei ymmärrä yliopistojen toiminnan aikajännettä.

Huippututkimuksen synnyttäminen yliopiston tietylle alueelle on monivuotinen prosessi. Nopeilla ­supistamistoimilla voidaan saada ­aikaan vahinkoja, joiden korjaaminen kestää vuosikymmeniä.

Myös koulutuksen syklit ovat pitkiä. Uusien opetusohjelmien luominen ja toimintaan saattaminen vie aikaa, kuten niiden lakkauttaminenkin. Opetusohjelmaan otetun opiskelijan valmentaminen maisteriksi kestää viisi vuotta. Yliopistojen ­tehokkaamman profiloinnin kautta mahdollisesti saavutettavat säästöt syntyvät väistämättä hitaasti.

Yliopistoissa ei voida ­toteuttaa nopeita ja rajuja säästöjä vaarantamatta yliopistojen tutkimuksen ja opetuksen laatua. Yliopistot eivät voi kovin pitkään rajoittaa vahinkoja toimimalla tappiollisesti: yliopistolaki käytännössä kieltää yliopistoilta vapaan oman pääoman ylittävän tappion tekemisen.

Nyt hyväksyttyjen säästöjen ­aiheuttamia vahinkoja ei voida poistaa, mutta tunnustamalla ja ymmärtämällä yliopistojen toiminnan pitkä aikajänne voidaan vielä tehdä jotakin vahinkojen lieventämiseksi. Jos halutaan kantaa huolta Suomen sivistyksestä ja osaamistasosta, valtioneuvoston sekä opetus- ja kulttuuriministeriön tulisi suhtautua eduskunnan lausumiin vakavasti ja pyrittävä rajoittamaan säästölakien aiheuttamia vahinkoja ensi vuoden budjettivalmistelussa.

Thomas Wilhelmsson

Kirjoittaja on Helsingin yliopiston kansleri.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pääkirjoitukset
 • Vieraskynä
 • Yliopistot
 • Sipilän hallitus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Äärioikeisto järjestää salaisia konsertteja jatkuvasti Suomessa, ja yksi sellainen piti olla Helsingissä itsenäisyyspäivänä – tästä on kyse

  2. 2

   Pisa-tulokset tulivat: Suomella ei syytä häpeään mutta alueelliset erot huolestuttavat – pääkaupunki­seudun koululaiset rynnivät muiden ohi

  3. 3

   Ahkera häpykarvojen poisto nelinkertaistaa herpesriskin

  4. 4

   Poliisi ammuttu päähän Kööpenhaminan esikaupungissa – turvatoimia kiristetty koko Tanskassa

  5. 5

   44 vuotta vanhan elokuvaklassikon raiskauskohtaus järkyttää maailmaa – Miksi vasta nyt?

  6. 6

   Suomi-viinasta tulossa hitti maailmalla – kuopiolainen juomasuku vie likööriään Aasian trendibaareihin

  7. 7

   Suuressa rakennus­kohteessa jälleen betoni­ongelmia, tuulivoimalan perustuksia piti purkaa – ministeriö kriisikokouksessa

  8. 8

   Uudet kirjat moukaroivat kansallissankaria – Mannerheim ei ollut järin mukava mies

  9. 9

   Jos et usko, että teinit ovat ihania, lue mitä Turun luostarivuoren yläkoulussa tapahtuu

  10. 10

   Olemmeko me sodan muokkaama kansa? Asiantuntijan mukaan sotatraumat voivat yhä siirtyä perheissä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   44 vuotta vanhan elokuvaklassikon raiskauskohtaus järkyttää maailmaa – Miksi vasta nyt?

  2. 2

   Saara Aalto veti kymmenentuhatta ihmistä Senaatintorille – katso koko esiintyminen HSTV:stä

  3. 3

   Slush lupaa puuttua tapahtuman iltajuhlissa esiintyneeseen seksuaaliseen häirintään monin tavoin – ”Täällä on nollatoleranssi seksismille”

  4. 4

   Tutkinnanjohtaja: Imatran epäilty oli viime aikoina vetäytynyt omiin oloihinsa – vietti paljon aikaa tietokoneella

  5. 5

   Perussuomalaiset kiistelevät isyysrahasta – ”Tässä on kyse parista kolmesta homosta ja noin sadasta heteroisästä”

  6. 6

   Suuressa rakennus­kohteessa jälleen betoni­ongelmia, tuulivoimalan perustuksia piti purkaa – ministeriö kriisikokouksessa

  7. 7

   Suomalaiskenraalien suku vaikeni suuresta salaisuudesta – ”Ryssiä ollaan”

  8. 8

   Suomi-viinasta tulossa hitti maailmalla – kuopiolainen juomasuku vie likööriään Aasian trendibaareihin

  9. 9

   Äärioikeisto järjestää salaisia konsertteja jatkuvasti Suomessa, ja yksi sellainen piti olla Helsingissä itsenäisyyspäivänä – tästä on kyse

  10. 10

   Levysopimus, musikaalilavat vai jotain muuta? Saara Aallon 15 minuuttia julkisuudessa on pian ohi, ja seuraavaksi nähdään, mihin se riittää

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nainen meni kauneusklinikalle Helsingissä – päätyi öisen autokyydin jälkeen leikattavaksi omakotitaloon Viron Pärnussa

  2. 2

   Susanne Päivärinta ja Jan Andersson kiistävät päätoimittaja Atte Jääskeläisen väitteet: Ylen linjausta perusteltiin ”muilla syillä”, juontajat sanovat

  3. 3

   Kymmenien suomalaisten kauneusleikkaukset ovat menneet pieleen – Cheyenne Järvisen rintoihin jäi rujot jäljet

  4. 4

   Tuhannet koulutetut karkaavat Suomesta ulkomaille joka vuosi, ja entistä harvempi aikoo palata – ”Tämä on hirveän hälyttävä tulos”

  5. 5

   Ylen päätoimittajan mukaan ohjaaja Susanna Kuparinen loukkasi Sipilän vaimoa – Kuparinen: ”Järkytyin ihan hirveästi”

  6. 6

   Sanna-Mari Paakki aloitti kampanjan tissien puolesta ja joutui Ylilaudalta nousseen vihakampanjan kohteeksi – ja se kertoo siitä, mikä internetiä nyt riivaa kaikkialla

  7. 7

   HS seurasi pikkujoulujen viettoa Tallinnan-laivalla: ”Mennään hyttiin pussailemaan?” – ”Mennään vaan”

  8. 8

   Pidimme kaksi viikkoa uutta päiväkirjamaista kalenteria, jota hehkutetaan maailmalla – näin se toimii

  9. 9

   Ruben Stiller kertoo HS:lle saamastaan varoituksesta ja Ylen kovista vaatimuksista Sipilä-asiassa: ”Olen hiiri ja minua pelotti”

  10. 10

   Ylen juontaja tenttasi päätoimittajaa suorassa lähetyksessä – ja hukkuu nyt kiittävään palautteeseen

  11. Näytä lisää