Valikko
Pääkirjoitus    |   Pääkirjoitus

Järjestöiltä vielä yksi yritys sopia

Nyt kun joulunpyhistä on päästy, työmarkkinajärjestöillä on muutama viikko keskeytymätöntä työaikaa neuvotella muun muassa paikallisesta sopimisesta.

Nyt kun joulunpyhistä on päästy, työmarkkinajärjestöillä on muutama viikko keskeytymätöntä työaikaa neuvotella muun muassa paikallisesta sopimisesta. Kolmikantainen työryhmä aloitteli joulun alla, ja alkuvuoteen ryhmä on varannut kokouksia pari kolme joka viikolle. Valmista pitäisi olla maaliskuun puolivälissä. Muitakin työelämäneuvotteluja viritellään.

Kansanedustaja Lauri Ihalainen (sd) toivoi loppiaisena pitämässään puheessa, että paikallisessa sopimisessa sovellettaisiin Saksan mallia. Sen olennaisia osia ovat henkilöstön edustus yritysten hallinnossa sekä eräänlaiset selviytymissopimukset: vaikeina aikoina työntekijät joustavat eduistaan, mutta vastapainoksi ketään ei irtisanota.

Ihalaisen sanoilla on työelämässä painoa, onhan hän entinen työministeri, SAK:n pitkäaikaisin puheenjohtaja ja kenties vieläkin hyvin informoitu työmarkkina-asioissa.

Elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk) kiiruhti kannattamaan Ihalaisen ehdotusta (HS 6.1.). Joku saattaa nähdä Rehnin myötäsukaisessa otteessa merkkejä Sdp:n ja keskustan pitkäaikaisen punamultayhteistyön lämmittelystä. Siitä ei välttämättä ole kysymys. Maan talous nyt vain on sellaisessa pysähtyneisyyden tilassa, että yhteistyötä yli puoluerajojen tarvitaan, myös hallituksen ja opposition välillä.

Ihalainen vetosi lisäksi työmarkkinajärjestöhin, että ne vielä saisivat neuvoteltua kattavan työmarkkinasopimuksen. Saman teki Rehn Uuden Suomen blogissaan 8.1. Järjestöissä onkin laajalti vallalla henki, että keskitettyä ratkaisua sietää vielä kerran yrittää. Hallituskin näkisi mieluummin järjestöjen sopivan keskenään sen sijaan, että hallitus joutuisi toteuttamaan uhkaamansa työehtojen heikennykset.

Hallituksen työelämälait ovat tulossa eduskuntaan helmikuussa. Sen jälkeenkin järjestöillä on toki vielä aikaa ennen kuin hallituksen kiristyspaketti tulee voimaan. Mutta mitä pitemmälle lakipaketin käsittely eduskunnassa etenee, sen vaikeampaa sitä on perua. Neuvotteluilmapiiri uhkaa tulehtua.

Elinkeinoelämän keskusliitto EK lopetti neuvottelut työmarkkinaratkaisusta toivottomina viime vuoden lopulla. Palkansaaja­järjestöt hieman yllättyivät siitä, että EK teki johtopäätöksensä niin pikaisesti. EK ­perusteli vetäytymistä sillä, että teollisuuden kannalta keskeinen kuljetusliitto AKT ­ilmoitti etukäteen, ettei se tule mukaan keskitettyyn ratkaisuun.

Palkansaajat SAK eturivissä syyttivät EK:ta neuvotteluhaluttomuudesta. EK:n ­arveltiin saavan haluamansa muutokset joka tapauksessa hallituksen työelämälakien myötä. Mutta EK:ssakin on tiettävästi alettu epäillä pakkolakien läpi­menoa ja niiden tehoa. Pakottavassa lainsäädännössä on nähty perustuslaillisia ongelmia, se kun rajoittaa neuvotteluosapuolten sopimisvapautta. Ainakin hallituksen ”pakkolakipaketti” näkyy suoraan Sdp:n kannatuksen kasvuna.

EK vieritti syyn neuvottelujen kariutumisesta AKT:n niskoille. AKT on sanonut ­palaavansa neuvottelupöytään, jos hallitus vetää lakipakettinsa pois. Hallitus ei taas julkisesti voi perääntyä yksittäisen ammattiliiton uhkavaatimuksen edessä. Tilanne ­alkaa muistuttaa kansainvälistä konfliktia: rauhanvälittäjää kaivattaisiin kipeästi.

Neuvoteltu sopimus olisi epäilemättä kaikkien kannalta paras ratkaisu. Mikäli hallituksen valmistelemat lait tulevat voimaan, ainakin vahvat ammattiliitot pyrkivät ensi syksyn palkkaneuvotteluissa ottamaan takaisin sen mitä pakkolakien myötä menettävät. Silloin ei enää puhuttaisi maltillisesta palkkaratkaisusta, ei myöskään kustannuskilpailukyvyn parantamisesta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Tässä ovat uuden liikennemallin voittajat ja häviäjät

  2. 2

   Pääministeri Sipilän ”ihme” toteutui Sotkamossa: Terrafamen kaivos tuotti voittoa

  3. 3

   Autoveron poistuminen laskisi uusien autojen hintoja tuhansilla euroilla – katso yli 6 000 automallin uusi hinta

  4. 4

   Mies, jos haluat nöyrän kumppanin, ota koira

  5. 5

   Selkäkipu ei estä seksiä – terapeutit esittelevät kahdeksan asentoa, joissa yhdyntä onnistuu

  6. 6

   Bernerin liikennevisio on kunnianhimoinen – toteutuessaan hanke muuttaisi suomalaista yhteiskuntaa peruuttamattomalla tavalla

  7. 7

   Laiska siivoaja, muista nämä vinkit – näin teet kodin, jonka siivous on helppoa

  8. 8

   Sinnikkyyttä voi opettaa, ja se on nyt erityisen tärkeää, sanoo erityisluokanopettaja – ”Lapset ja nuoret eivät enää tajua, miten paljon työtä asiat vaativat”

  9. 9

   Erika Vikman on tv-tähti, suosikkilaulaja – ja Dannyn kumppani, mutta miten hän oikein on 23-vuotiaana tullut tähän?

  10. 10

   Vihreiden Niinistö syyttää Berneriä silmänkääntö­tempusta: ”Kansallis­omaisuus viedään pimeyteen”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  2. 2

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  3. 3

   Mies, jos haluat nöyrän kumppanin, ota koira

  4. 4

   ”Jokainen, jolla on auto, häviää” – Veronmaksajien mukaan Bernerin esitys uhkaa romahduttaa käytettyjen autojen arvon jo nyt

  5. 5

   Helsingin epäily tarkentui: Virkamies veti välistä oppilaiden tietokoneisiin tarkoitettuja rahoja – päätti jopa 55 miljoonasta eurosta

  6. 6

   Sinnikkyyttä voi opettaa, ja se on nyt erityisen tärkeää, sanoo erityisluokanopettaja – ”Lapset ja nuoret eivät enää tajua, miten paljon työtä asiat vaativat”

  7. 7

   Perussuomalaisten kansanedustaja laulaa levyllään ”punahuorasta” – Kannen kuvassa uhataan aseella naista punaisten muistomerkillä

  8. 8

   Viranomaiset hakivat espoolaispojan kesken koulupäivän – vakavasti sairas äiti ei pääse tapaamaan satojen kilometrien päähän vietyä lastaan

  9. 9

   Tiedustelupalvelu CIA avasi arkistojaan nettiin – ufoja, vakoilutarinoita sekä satoja Suomea koskevia asiakirjoja

  10. 10

   HS asensi kohutun ”mustan laatikon” testiautoon – tällaista tietoa Bernerin esille nostama seurantalaite keräsi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ulkomailla asuneet suomalaiset kertovat rajusta paluusokista: ”Tuntui siltä, että ainoa vaihtoehto on lähteä taas pois”

  2. 2

   Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

  3. 3

   Uudet seksitavat lisäävät rajusti nielusyöpien määrää – tutkija ehdottaa HPV-rokotusohjelman laajentamista poikiin

  4. 4

   Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  5. 5

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  6. 6

   Joukko Munkkiniemen yhteiskoulun lukion oppilaita karkasi bileristeilylle Ruotsiin – Rehtori: ”Viitteitä suuresta salajuonesta”

  7. 7

   Heli Kurjanen kehitti maailman myydyimmän kuukautiskupin – suorasukainen markkinointi on järkyttänyt Yhdysvalloissa

  8. 8

   Kukaan ei tunne 25-vuotiasta Axel Thesleffiä, mutta hänen biisinsä oli viime vuoden suurin Suomi-hitti, jota on kuunneltu yli 130 miljoonaa kertaa – Miten se on mahdollista?

  9. 9

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  10. 10

   Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

  11. Näytä lisää