Pääkirjoitus

Valikko
Pääkirjoitus    |   Pääkirjoitus

Laki sotilaallisesta avusta on iso harppaus

Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyön syventäminen otti viime vuonna pari kunnon askelta.

Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyön syventäminen otti viime vuonna pari kunnon askelta. Suomi ja Ruotsi julkaisivat raportin kahden­välisen puolustusyhteistyön tiivistämisen edellytyksistä. Raportin ehdotuksia alettiin myös panna toimeen.

Puolustusyhteistyön syventäminen on kuitenkin vaikeaa ja hidasta. Eniten edettiin yhteisessä harjoittelussa, ja Suomen ja Ruotsin puolustusministerit vaihtoivat joulutervehdykset soittamalla toisilleen ensimmäistä kertaa uudella suojatulla puhelinyhteydellä. Viime vuonna lausuttiin myös ääneen puolustusyhteistyön tiivistämisessä paljon kaivatut sanat: yhteistyö tähtää kriisiajan yhteistyöhön, ja itse asiassa Ruotsi ja Suomi ovat jo vuodesta 2009 vaihtaneet tietoja kriisiajan valmiuksistaan.

Se, että kriisiajan yhteistyöstä puhuttiin ääneen, kertoi Venäjän toimien muuttaneen Itämeren alueen turvallisuustilannetta. Kriisiajan yhteistyön suunnitteleminen puolestaan kertoi Suomen ja Ruotsin poliittisen johdon keskinäisestä luottamuksesta.

Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyön poliittinen painoarvo kasvoi viime vuonna. Tätä painoarvoa vaalii moni, myös tasavallan presidentti Sauli Niinistö. Hän toivoi uudenvuodenpuheessaan Suomen ja Ruotsin rakentavan ulko- ja turvallisuuspoliittista yhteistyötä pidemmälle. Ruotsilla ei liene mitään tätä vastaan. Näitä puheenvuoroja kuultaneen lähipäivinä, sillä Ruotsin turvallisuuspolitiikan eliitti on koolla Sälenissä perinteisessä, nyt jo 70. kerran järjestettävässä puolustuspolitiikan konferenssissa.

Eniten puolustusyhteistyön syvenemiseen vaikutti poliittisen johdon turhautuminen siihen, ettei Suomi voinut syksyllä 2014 auttaa Ruotsia, kun Ruotsin merivoimat etsi suuroperaatiossa Tukholman saaristossa mahdollisesti liikkunutta sukellusvenettä. Vaikka Suomella olisi ollut auttamishaluja, laki ei sallinut sotilaallisen tuen antamista.

Vaikka lainsäädännön ongelmiin tartuttiin jo vuoden 2012 ulko- ja turvallisuuspoliittisessa selonteossa, Ruotsin sukellusvenejahti käynnisti lakimuutostyön toden teolla. Sotilaallisen avun antamista ja vastaanottamista koskevan lain tarvetta korosti avunpyyntö, jonka Ranska esitti muille EU-maille Pariisin terrori-iskujen jälkeen. Vaikka kyse on Lissabonin sopimuksen turvatakuista, Suomi ei olisi voinut auttaa, jos Ranska olisi pyytänyt vaikkapa erikoisjoukkoja Pariisiin.

Ulkoministeriön johtama työryhmä saa lakiesityksensä sotilaallisen avun antamisesta ja vastaanottamisesta pian valmiiksi. Kyse on suuresta muutoksesta Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikassa, sillä tähän asti suomalaissotilaat ovat voineet ulkomailla osallistua vain sotilaalliseen kriisinhallintaan ja harjoitteluun. Uusi laki tekee mahdolliseksi esimerkiksi sellaisen sotilasyhteistyön, jossa suomalaissotilaita lähetetään Lissabonin sopimuksen mukaisesti toisen EU-maan avuksi sen maaperälle. Lainsäädäntö koskee myös muuta viranomaisapua ja avun vastaanottamista.

Viime vuodet ovat osoittaneet turvallisuusuhkien ylittävän rajat. Turvallisuustilanne korostaa sitä, että myös Suomen on kyettävä auttamaan muita sotilaallisesti. Kun lainsäädäntö tulee voimaan, tämä on mahdollista. Pakolliseksi laki ei apua tee.

Uusi laki on tärkeä myös Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyön syventämiselle. Ilman sitä esimerkiksi Suomen ja Ruotsin yhteisvoimin tekemä operatiivinen merialuevalvonta tai ilmavalvonta aluksilla ja lentokoneilla ei olisi mahdollista kuin erillisellä valtiosopimuksella. Myös valvontatehtävissä on tiedettävä, mitä kukin voi kenenkin alueella tehdä esimerkiksi alueloukkaustilanteessa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pääkirjoitukset
 • Pääkirjoitus
 • Puolustuspolitiikka
 • Ulko- ja turvallisuuspolitiikka

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Äärioikeisto järjestää salaisia konsertteja jatkuvasti Suomessa, ja yksi sellainen piti olla Helsingissä itsenäisyyspäivänä – tästä on kyse

  2. 2

   Suomi-viinasta tulossa hitti maailmalla – kuopiolainen juomasuku vie likööriään Aasian trendibaareihin

  3. 3

   Suuressa rakennus­kohteessa jälleen betoni­ongelmia, tuulivoimalan perustuksia piti purkaa – ministeriö kriisikokouksessa

  4. 4

   44 vuotta vanhan elokuvaklassikon raiskauskohtaus järkyttää maailmaa – Miksi vasta nyt?

  5. 5

   Ahkera häpykarvojen poisto nelinkertaistaa herpesriskin

  6. 6

   Vastasyntyneen imettäminen on kokopäivätyötä – seksi ei ole päällimmäisenä mielessä

  7. 7

   Olemmeko me sodan muokkaama kansa? Asiantuntijan mukaan sotatraumat voivat yhä siirtyä perheissä

  8. 8

   Onko minun oltava suomalainen, jotta voin asua Suomessa?

  9. 9

   Saara Aalto veti kymmenentuhatta ihmistä Senaatintorille – katso koko esiintyminen HSTV:stä

  10. 10

   Oaklandin tulipalon uhrien joukossa myös suomalainen – kuolleita löytynyt jo 36

  11. Näytä lisää
  1. 1

   44 vuotta vanhan elokuvaklassikon raiskauskohtaus järkyttää maailmaa – Miksi vasta nyt?

  2. 2

   Saara Aalto veti kymmenentuhatta ihmistä Senaatintorille – katso koko esiintyminen HSTV:stä

  3. 3

   Perussuomalaiset kiistelevät isyysrahasta – ”Tässä on kyse parista kolmesta homosta ja noin sadasta heteroisästä”

  4. 4

   Tutkinnanjohtaja: Imatran epäilty oli viime aikoina vetäytynyt omiin oloihinsa – vietti paljon aikaa tietokoneella

  5. 5

   Suomalaiskenraalien suku vaikeni suuresta salaisuudesta – ”Ryssiä ollaan”

  6. 6

   Slush lupaa puuttua tapahtuman iltajuhlissa esiintyneeseen seksuaaliseen häirintään monin tavoin – ”Täällä on nollatoleranssi seksismille”

  7. 7

   Suuressa rakennus­kohteessa jälleen betoni­ongelmia, tuulivoimalan perustuksia piti purkaa – ministeriö kriisikokouksessa

  8. 8

   Alexander Stubb oli sukupolvensa valovoimaisin poliitikko – miten ja miksi hänet syrjäytettiin huipulta?

  9. 9

   Lentoparkkiyrittäjä on ahdingossa Vantaalla: ”Peltomäki-vyyhdissä syytetty kostaa tuhoamalla firmani”

  10. 10

   Levysopimus, musikaalilavat vai jotain muuta? Saara Aallon 15 minuuttia julkisuudessa on pian ohi, ja seuraavaksi nähdään, mihin se riittää

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nainen meni kauneusklinikalle Helsingissä – päätyi öisen autokyydin jälkeen leikattavaksi omakotitaloon Viron Pärnussa

  2. 2

   Susanne Päivärinta ja Jan Andersson kiistävät päätoimittaja Atte Jääskeläisen väitteet: Ylen linjausta perusteltiin ”muilla syillä”, juontajat sanovat

  3. 3

   Kymmenien suomalaisten kauneusleikkaukset ovat menneet pieleen – Cheyenne Järvisen rintoihin jäi rujot jäljet

  4. 4

   Tuhannet koulutetut karkaavat Suomesta ulkomaille joka vuosi, ja entistä harvempi aikoo palata – ”Tämä on hirveän hälyttävä tulos”

  5. 5

   Ylen päätoimittajan mukaan ohjaaja Susanna Kuparinen loukkasi Sipilän vaimoa – Kuparinen: ”Järkytyin ihan hirveästi”

  6. 6

   Sanna-Mari Paakki aloitti kampanjan tissien puolesta ja joutui Ylilaudalta nousseen vihakampanjan kohteeksi – ja se kertoo siitä, mikä internetiä nyt riivaa kaikkialla

  7. 7

   HS seurasi pikkujoulujen viettoa Tallinnan-laivalla: ”Mennään hyttiin pussailemaan?” – ”Mennään vaan”

  8. 8

   Pidimme kaksi viikkoa uutta päiväkirjamaista kalenteria, jota hehkutetaan maailmalla – näin se toimii

  9. 9

   Ruben Stiller kertoo HS:lle saamastaan varoituksesta ja Ylen kovista vaatimuksista Sipilä-asiassa: ”Olen hiiri ja minua pelotti”

  10. 10

   Ylen juontaja tenttasi päätoimittajaa suorassa lähetyksessä – ja hukkuu nyt kiittävään palautteeseen

  11. Näytä lisää