Pääkirjoitus

Valikko
Pääkirjoitus    |   Kolumni

Vihapuhe-ilmiöllä on vahva linkki sosiaalisen median kasvuun

Yksi viharyöppyjen kohteeksi joutuva jättää ajoittain viestinsä lukematta, toisen pitää lähteä säännöllisesti ulkomaille päästäkseen irti pelosta, kirjoittaa Anna-Liina Kauhanen kolumnissaan.

Vaikka vihapuhe olisi miten vaikeasti määriteltävissä, sen tunnistaa, kun se osuu kohdalle.

Pelottavatko viestit, joissa uhkaillaan raiskauksella tai väkivallalla? Totta kai. Onko viha­puheella vaikutusta? Usein on. Entä voiko vihapuheeseen valmistautua? Voi, kertovat sen kokeneet.

Vihapuhetta on ollut toki aina, mutta ilmiöllä on vahva linkki ­sosiaalisen median kasvuun. Vihapuhetta värittää nyt rasismi, mutta tyypillistä sille on myös nais- ja homoviha. Ja vaikka vihapuhetta saavat niskaansa eritoten maahanmuuttoa tai tasa-arvokysymyksiä julkisesti työssään käsittelevät toimittajat ja poliitikot, siltä ei ole suojassa oikeastaan kukaan.

Vuonna 2014 tehdyssä kyselyssä enemmistö ruotsalaisista pelkäsi joutuvansa verkkovihan kohteeksi. Suomessa yksi mittari vihapuheen määrälle on, että poliisi on saanut kuuden viime kuukauden aikana 13 831 nettivinkkiä verkossa olevasta epäilyttävästä aineistosta (HS 10.1.). Vinkeistä 4 600 koski rasistisia ­rikoksia tai ihmisvihaa.

Vihapuheen uhriksi voi joutua niin maahanmuuttaja, tutkija, blogin pitäjä kuin Suomen Punainen Ristikin. Jopa yritysten täytyy varautua siihen. Kun ulkoiluvaatevalmistaja Stormberg lahjoitti syyrialais­pakolaisten avuksi rahaa, se joutui vihavyöryyn, kirjoittaa kansainvälisen sanan­vapausjärjestön Penin Norjan-osaston puheenjohtaja Carl Morten Iversen pohjoismaisten mediatutkijoiden Nordicom-Infor­mation-lehdessä.

Jos haluaa kuvan vihapuheen yh­teiskunnallisista syistä ja seurauksista, tarjolla on mielenkiintoista luettavaa. Nordicom-Information-lehden uusimman numeron teemana on vihapuhe. Lukulistalle voi nostaa myös Riku Neuvosen toimittaman Vihapuhe Suomessa -kirjan. Se käy läpi vihapuhetta suomalaisen lainsäädännön näkökulmasta.

Viime kuukausina on nähty monta esimerkkiä siitä, että vihapuhe vaikuttaa politiikkaan ja julkiseen keskusteluun. Muun muassa sen raja, mitä maahanmuuttajista saa julkisessa keskustelussa sanoa, on Suomessa siirtynyt.

Sananvapauden ja vihapuheen rajoja testaavat julkisesti kansanedustajat, kirjoittavat Carl-Gustav Lindén ja Lina Laurent Nordicom-Informationissa. Etenkin perussuomalaisissa on toimijoita, jotka ovat monin tavoin osallistuneet vihapuheen normalisointiin. Yksi Lindénin ja Laurentin käsittelemä esimerkki on perussuomalaisten puoluetoimiston työntekijän Matti Putkosen syksyllä esittämä musta lista henkilöistä, joiden Putkonen katsoi pitävän yllä keskustelua ­perussuomalaisten kytköksistä ­natsismiin ja rasismiin.

Mediatutkijoiden artikkeleista piirtyy karu kuva vihapuheen syistä, sen sukupuolittumisesta, seurauksista ja vihapuheen tuottajista.

Ilmiön vakavuutta kuvaa hyvin se, että vihapuhetta on lähestyttävä myös siitä näkökulmasta, miten jatkuvasta vihasta selviää.

Rebecka Bohlinin haastattelemat ruotsalaistoimittajat korostavat, että vihapuheen kohteiden pitää puhua uhkailusta, varsinkin, jos he toimivat julkisissa rooleissa.

On selvää, että nimettömän lähettäjän kidutus- tai raiskausfantasiat vaikuttavat mielialaan ja rajoittavat arkea, toimittajat kertovat.

”Masennun, järkytyn, sulkeudun”, kertoo jatkuvasti vihaviestejä saava ruotsalaistoimittaja Åsa Linderborg.

”Vihan kohteeksi joutuminen saa minut aina tuntemaan itseni hyvin yksinäiseksi, vaikka sitä tapahtuu koko ajan. Voi pohtia, miksi niin harva nainen kirjoittaa väkivaltaisesta äärioikeistosta. Uskon sen johtuvan siitä, että he pelkäävät.”

Koska uhkailu ei aina jää vain uhkailuksi, vihapuhe voi tarkoittaa henkivartijoita, hälytyslaitteita ja kameravalvontaa.

Parhaiten selviävät ne, jotka ovat varautuneet vihapuheeseen. Tär­keää on työyhteisön tuki ja se, että työstä voi irrottautua riittävästi.

Yksi kertoo pahimpien vihavyöryjen kestävän kolmisen viikkoa. Sen ajan hän pysyy pois sosiaalisesta mediasta ja jopa sähköpostista. Toinen lähtee säännöllisesti lomalle ulkomaille päästäkseen irti pelosta.

Vihapuhetta vastaan pitää nousta, kuuluu viesti.

Vaikka vinkit vihapuheesta selviämiseksi ovat tervetulleita, ne eivät kerro, miten vihapuhe kitketään.

Vihapuhe on yhteiskunnallinen ongelma, joka on nyt siinä mitassa, että se vaatii toimia viranomaisilta, poliitikoilta, toimittajilta ja tutkijoilta. Vaieta siitä ei saa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pääkirjoitukset
 • Pääkirjoitus
 • Vihapuhe
 • Anna-Liina Kauhanen
 • Kolumnit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Tutkinnanjohtaja: Imatran epäilty oli viime aikoina vetäytynyt omiin oloihinsa – vietti paljon aikaa tietokoneella

  2. 2

   Perussuomalaiset kiistelevät isyysrahasta – ”Tässä on kyse parista kolmesta homosta ja noin sadasta heteroisästä”

  3. 3

   Suomalaiskenraalien suku vaikeni suuresta salaisuudesta – ”Ryssiä ollaan”

  4. 4

   Levysopimus, musikaalilavat vai jotain muuta? Saara Aallon 15 minuuttia julkisuudessa on pian ohi, ja seuraavaksi nähdään, mihin se riittää

  5. 5

   Venäläinen Suhoi-hävittäjä syöksyi Välimereen yrittäessään laskeutua lentotukialus Admiral Kuznetsoville

  6. 6

   Nousukiidossa oleva Saara Aalto saapui Helsinki-Vantaalle – vartin pyrähdys hurraavan yleisön eteen

  7. 7

   Alexander Stubb oli sukupolvensa valovoimaisin poliitikko – miten ja miksi hänet syrjäytettiin huipulta?

  8. 8

   Lentoparkkiyrittäjä on ahdingossa Vantaalla: ”Peltomäki-vyyhdissä syytetty kostaa tuhoamalla firmani”

  9. 9

   Uusnatsit lähtevät liikkeelle Hakaniemestä, vastamielenosoittajat asemalta – Poliisi yrittää pitää osapuolet erossa toisistaan

  10. 10

   Imatran murhista epäilty on tuomittu aiemmin tapon yrityksestä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomalaiskenraalien suku vaikeni suuresta salaisuudesta – ”Ryssiä ollaan”

  2. 2

   Tuhannet koulutetut karkaavat Suomesta ulkomaille joka vuosi, ja entistä harvempi aikoo palata – ”Tämä on hirveän hälyttävä tulos”

  3. 3

   Minua kohdeltiin huonosti työharjoittelussa – oppilaitokseni ei puuttunut asiaan mitenkään

  4. 4

   Yksi Imatran uhreista oli kaupunginvaltuuston puheenjohtaja – Puoluetoveri Antti Rinne: ”Hän oli minulle tärkeä ja läheinen ihminen”

  5. 5

   Imatran surmatyöt nousivat isoksi uutiseksi maailmalla – ”Osoitus maan aseongelmasta”

  6. 6

   Imatran surmatut toimittajat työskentelivät Etelä-Saimaan ja Uutisvuoksen yhteisessä toimituksessa

  7. 7

   Imatran murhista epäilty on tuomittu aiemmin tapon yrityksestä

  8. 8

   Saara Aalto eteni Britannian X Factorin finaaliin – kertoo esiintyvänsä Helsingissä maanantaina

  9. 9

   Alexander Stubb oli sukupolvensa valovoimaisin poliitikko – miten ja miksi hänet syrjäytettiin huipulta?

  10. 10

   Opettajille voisi helposti opettaa auktoriteettia – miksi sitä ei tehdä?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nainen meni kauneusklinikalle Helsingissä – päätyi öisen autokyydin jälkeen leikattavaksi omakotitaloon Viron Pärnussa

  2. 2

   Susanne Päivärinta ja Jan Andersson kiistävät päätoimittaja Atte Jääskeläisen väitteet: Ylen linjausta perusteltiin ”muilla syillä”, juontajat sanovat

  3. 3

   Kymmenien suomalaisten kauneusleikkaukset ovat menneet pieleen – Cheyenne Järvisen rintoihin jäi rujot jäljet

  4. 4

   Ylen päätoimittajan mukaan ohjaaja Susanna Kuparinen loukkasi Sipilän vaimoa – Kuparinen: ”Järkytyin ihan hirveästi”

  5. 5

   Tuhannet koulutetut karkaavat Suomesta ulkomaille joka vuosi, ja entistä harvempi aikoo palata – ”Tämä on hirveän hälyttävä tulos”

  6. 6

   Sanna-Mari Paakki aloitti kampanjan tissien puolesta ja joutui Ylilaudalta nousseen vihakampanjan kohteeksi – ja se kertoo siitä, mikä internetiä nyt riivaa kaikkialla

  7. 7

   HS seurasi pikkujoulujen viettoa Tallinnan-laivalla: ”Mennään hyttiin pussailemaan?” – ”Mennään vaan”

  8. 8

   Ruben Stiller kertoo HS:lle saamastaan varoituksesta ja Ylen kovista vaatimuksista Sipilä-asiassa: ”Olen hiiri ja minua pelotti”

  9. 9

   Ylen juontaja tenttasi päätoimittajaa suorassa lähetyksessä – ja hukkuu nyt kiittävään palautteeseen

  10. 10

   Pidimme kaksi viikkoa uutta päiväkirjamaista kalenteria, jota hehkutetaan maailmalla – näin se toimii

  11. Näytä lisää