Pääkirjoitus    |   Kolumni

Hitaiden muutosten kanssa tulee aina kiire – sote-uudistuksen yksinkertaisuutta tulee vielä ikävä

Vähänkin suomalaista politiikkaa seuraava tietää, että kun päätöksellä siirretään rahaa ja valtaa ja kartalle piirretään rajoja, luvassa on suuri sotku, kirjoittaa Matti Kalliokoski.

Vähänkin suomalaista politiikkaa seuraava tietää, että kun päätöksellä siirretään rahaa ja valtaa ja kartalle piirretään rajoja, luvassa on suuri sotku. Siksi moni hallitus on hikoillut eri nimillä kulkeneiden kuntauudistuksen ja sote-uudistuksen kimpussa.

Nykyinen hallitus yrittää vuorollaan aukoa solmuja kokoamalla kuntayhtymiä, elyjä, aveja ja muita vastaavia yhdeksi kokonaisuudeksi. Kuulijakunnasta riippuen sitä kutsutaan maakunnaksi tai itsehallinto­alueeksi. Valmistelu on yhä kesken, joten kertoimia hankkeen onnistumiselle ei kannata vielä antaa.

Alan harrastajissa, joihin kuuluu laaja joukko luottamushenkilöitä kautta maan, hanke herättää suuria intohimoja. Useimmilla suomalai­silla ensireaktio keskusteluun taitaa silti olla tämä: liian monimutkaista, käytän aikani johonkin muuhun.

Tuomio on liian jyrkkä. Päättäjillä on edessään paljon monimutkaisempia kysymyksiä.

Sote-uudistuksen yksinkertaisuutta tulee vielä ikävä. Kyse on kuitenkin vain Suomen sisäisestä hankkeesta, jonka rajat, toimijat ja rahavirrat voi huolellinen ihminen piirtää yhdelle fläppitaululle.

Valmistelijat tietävät, mitä lakeja pitää muuttaa ja miltä järjestöiltä voi pyytää lausuntoja. Poliitikot hahmottavat, keneltä valtaa otetaan pois ja kenelle sitä annetaan.

Lähes kaikki muut talouteen, turvallisuuteen tai ympäristöön liittyvät asiat ovat paljon hankalampia ratkaista. Ei auta, vaikka Suomen puolueet tekisivät mitä hyvänsä kompromisseja keskenään.

Välillä pitää katsoa kauemmaksi. Itsenäisyyden juhlarahasto Sitran tehtävänä on katsoa tulevaisuuteen ja auttaa suomalaisia siten menestymään. Viime viikolla rahasto julkisti oman käsityksensä maailman muutosta ohjaavista mega­trendeistä.

Saivartelija voisi tietysti kysyä, millaisia ovat mega­trendit, joita päivitetään runsaan vuoden välein. Edellinen trendilistaus julkistettiin nimittäin lokakuussa 2014. Perin­teisesti megatrendit, kuten kau­pungistuminen, ovat voimassa ­vuosikymmeniä.

Olennaisempaa on kuitenkin trendien sisältö. Sitran mukaan tulevaisuutta hallitsee kolme muutosta. Luonnonvaroja ja ilmastoa uhkaa maailmanlaajuinen kestävyyskriisi. Teknologian kehitys kiihdyttää yhteiskuntien muutosvauhtia entisestään. Keskinäis­riippuvuus kasvaa kaikilla tasoilla.

Liikkeellä ovat siis isot voimat, jotka eivät pysähdy valtioiden ra­joille. Julkisen keskustelun kannalta ilmiöt ovat hankalia. Muutokset ovat liian suuria, jotta yksi maa voisi väittää ratkaisevansa ne, mutta samalla liian hitaita, jotta kärsi­mättömän poliitikon kannattaisi käyttää niihin liikaa aikaa.

Seuraava kannatuskysely tai viimeistään seuraavat vaalit ovat edessä aina liian nopeasti. Keskinäis­riippuvuuden hallinta ei kuulosta hyvältä vaalilupaukselta.

Jos horisontissa näkyisi yksi selvästi rajattu aihe kerrallaan, siihen olisi helpompaa tarttua kuin koko maapalloa syleilevään monimutkaiseen ongelmakimppuun, johon ei ole yhtä yksinkertaista ratkaisua.

Jälkeenpäin lähes kaikista murroskohdista voi sanoa, että niihin olisi pitänyt pystyä varautumaan. Turvattomuus, elintasoerot ja ympäristön kuormitus kasautuvat pitkän ajan kuluessa, kunnes niiden aiheuttama paine lopulta purkautuu sotana tai ihmisten muuttona paikasta toiseen. Silloin tapahtumat yllättävät.

Tämä vuosi on Suomen puolueille harvinaista herkkua. Tiedossa ei ole kuntavaaleja, eduskuntavaaleja, eurovaaleja eikä presidentinvaalia. Nyt on siis otollinen aika keskittyä isojen kysymysten ratkomiseen.

Hallintoremontit ja talousvaikeuksien aprikointi työmarkkinajärjestöjen kanssa ovat suomalainen tapa toimia, mutta se ei yksin riitä.

Sitran trendilistasta tai mistä tahansa tulevaisuusarviosta syntyy sama johtopäätös. Hitaasti eteneviin muutoksiin pitää herätä riittävän ajoissa rajat ylittävän yhteistyön avulla. Sitä varten on viisasta ra­kentaa entistä parempia työkaluja.

Kaikkeen julkisen vallan käyttöön on hyvä suhtautua rakentavan kriittisesti, oli sitten kyse kotimaisesta tai kansainvälisestä päätöksenteosta. EU:n instituutioita voi moittia tyhmistä päätöksistä.

Monimutkaisten ongelmien maailmassa on tärkeää, että myös Euroopalla on keinot koota voimansa kysymyksissä, joihin yksittäisellä maalla ei ole vastausta.

Sitten kun trendit näkyvät koko voimallaan arjessa, ei ole enää aikaa keskittyä hallintoremontteihin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pääkirjoitukset
 • Kolumnit
 • Matti Kalliokoski

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Otto-automaatit häädetään ABC-asemilta, Prismoista ja Alepoista, S-ryhmä tuo tilalle Nosto-automaatit – katso kartalta katoavat Otot

  2. 2

   Charlottesvillessä kokoontui satoja hampaisiin asti aseistautuneita natseja keskellä kirkasta päivää – ja Yhdysvaltain presidentti vähättelee asiaa

  3. 3

   HS seuraa: Kolmas ihminen on otettu kiinni Espanjan iskujen jälkeen – ainakin 13 kuoli Barcelonan terrori-iskussa, yöllä toinen hyökkäys läheisessä turistikaupungissa

  4. 4

   Hurjat terveyserot jakavat Suomea – katso kartalta, mitä kunnassasi sairastetaan

  5. 5

   Väkivaltainen moottoripyöräjengi rantautui Suomeen vuoden alussa – nyt Satudarah MC on epäiltynä lukuisista törkeistä rikoksista

  6. 6

   Olen törmännyt sovinismiin 68-vuotiaan elämäni jokaisessa vaiheessa – naisten pilkkaamisessa ei ole mitään hauskaa

  7. 7

   Hittiliike burpeella voi rikkoa selän, jos keskivartalo ei ole kunnossa – Asiantuntijan mukaan rankat burpee-haasteet sopivat vain harvoille

  8. 8

   Jalkapallovaikuttaja Pertti Alaja on kuollut – Palloliiton puheenjohtaja luotti aina ”korkeampien käsien voimaan”

  9. 9

   Trumpin muistelmien haamukirjoittaja ennustaa presidentin eroavan – ”Yllätyn, jos hän selviää vuoden loppuun”

  10. 10

   Terroristit ovat löytäneet tappavan aseen – autolla ajoa ei voi estää

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS seuraa: Kolmas ihminen on otettu kiinni Espanjan iskujen jälkeen – ainakin 13 kuoli Barcelonan terrori-iskussa, yöllä toinen hyökkäys läheisessä turistikaupungissa

  2. 2

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  3. 3

   Poliisi: Hengitysoireita aiheuttanut aine Mannerheimin­tiellä saattoi olla peräisin ruokapalosta

  4. 4

   Keksittiinkö Malminkartanossa ikiliikkuja? Jätemäen portaat maalattiin tällä kertaa mustiksi ja sitten matemaattisen kaavan mukaan

  5. 5

   Lahtelainen Aino-Maija Makkula, 19, pelastui täpärästi pakettiauton alta Barcelonassa – ”Tuntui epätodelliselta”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Charlottesvillessä kokoontui satoja hampaisiin asti aseistautuneita natseja keskellä kirkasta päivää – ja Yhdysvaltain presidentti vähättelee asiaa

  8. 8

   Tutkija tyrmää Pentti Linkolan ”todellisuuspakoiset” ajatukset: ”Niitä ovat viljelleet äärioikeistolaiset tai uskonnolliset fundamentalistit”

  9. 9

   Trumpin väkivalta­lausunnot ajoivat hänet nurkkaan – yritysjohtajat pakenevat presidentin ympäriltä, republikaanit moittivat ja hallintoa kuvataan ”halvaantuneeksi”

  10. 10

   Pian Helsingin ainoaksi synnytys­sairaalaksi jäävä Naistenklinikka on vakavissa sisäilma­ongelmissa – Husin mukaan remonteista selvitään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  3. 3

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  4. 4

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  5. 5

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  6. 6

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  7. 7

   HS seuraa: Kolmas ihminen on otettu kiinni Espanjan iskujen jälkeen – ainakin 13 kuoli Barcelonan terrori-iskussa, yöllä toinen hyökkäys läheisessä turistikaupungissa

  8. 8

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  9. 9

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  10. 10

   On yksinkertaisesti väärin olla rikas

  11. Näytä lisää