Valikko
Pääkirjoitus    |   Kolumni

Politiikka on rikki, ministerit myöntävät

Olisiko liian rohkeaa väittää, ettei huono politiikka johdu typeristä ministereistä eikä edes huonoissa hallituksissa vaan jossain syvemmällä?

Politiikka on rikki, se pitää korjata, julisti presidentti Barack Obama puheessaan kansakunnan tilasta 13. tammikuuta. Politiikan uudistaminen on presidentin mukaan välttämätöntä, sillä jos politiikkaa ei saada toimimaan, maan muitakaan ongelmia ei voida ratkaista.

Täällä Washingtonissa on helppo nähdä, mitä Obama tarkoitti. Sotaleireihin jakautunut kongressi ei saa mitään aikaan. Saamattomuus suututtaa kansalaisia, jotka äänestävät valtaan kuumakalleja. Nämä lupaavat muuttaa kaiken, mutta vetävät umpisolmun vain kireämmälle.

Yhdysvallat olisi täysin jumissa, ellei presidentti voisi ajaa asioita läpi omilla määräyksillään. Itsevaltaisuus kuitenkin suututtaa presidentin vihollisia, jotka äänestävät valtaan vieläkin vihaisempia poliitikkoja. Niin kierre vain pahenee.

Samanlaiselta näyttää tilanne Suomessakin. Valtiosihteeri Raimo Sailas nimitti edellistä hallitusta historian surkeimmaksi, joten Juha Sipilältä odotettiin paljon. Nyt kun hallituksen ensimmäinen vuosi lähestyy loppuaan, pelastajaa odottavat ovat jo siirtäneet toivonsa sosialidemokraattien Antti Rinteeseen – moititun hallituksen haukuttuun valtiovarainministeriin.

Olisiko liian rohkeaa väittää, ettei vika ole typerissä ministereissä eikä edes huonoissa hallituksissa vaan jossain syvemmällä? Niin tuntui ajattelevan ainakin EU-komissaari Jyrki Katainen, joka piti elokuussa 2013 puheen johtamisen kriisistä.

Kahden pääministerivuoden jälkeen Katainen oli huomannut, ettei johtajilla ole entistä valtaa, kun talous on kansainvälistynyt ja keskustelu vapautunut eivätkä ihmiset kunnioita instituutioita, auktoriteetteja tai varsinkaan poliitikkoja.

”Uudenlaisen yhteiskunnan syntyminen vaatii myös uutta johtamista”, Katainen arvioi silloin.

Kysyin kahdelta nykyiseltä ja yhdeltä entiseltä ministeriltä, onko Suomi muuttunut hallitsemattomaksi. Toivoin suoraa puhetta, joten lupasin lainata vastauksia nimettöminä.

Vaikka oppositio syyttää julkisuudessa ongelmista hallitusta, sähköpostissa entinen ministeri myönsi, ettei kysymys ole pohjimmiltaan ihmisistä eikä edes ideologioista.

”Olemme keskellä ’pirullisia ongelmia’, joihin ei ole olemassa absoluuttisia oikeita ratkaisuja”, entinen ministeri kirjoitti.

Hänen mielestään vanha malli, jossa virkamies valmistelee ja poliitikko päättää, sopii huonosti nykymaailman monisyisiin ongelmiin. Ratkaisuja joudutaan usein hakemaan yrityksen ja erehdyksen kautta, mikä tulkitaan heikkoudeksi ja poukkoiluksi.

Hyvä esimerkki ilmiöstä on yritys kohentaa Suomen kilpailukykyä. Pääministeri on ilmoittanut, että tuottavuutta tulee parantaa viisi prosenttia mutta sanonut olevansa joustava keinojen suhteen. Niinpä yhdet syyttävät Sipilää jahkailusta ja toiset pakottamisesta.

Molemmat nykyministerit olivat harmissaan siitä, että vaikka muutoksen tarve myönnetään, jokainen muutosehdotus törmää seinään. Milloin ”seis-käden” nostaa virkamieskunta, milloin ay-liike, milloin EU-säännöt, milloin perustuslaki­juristit. Varsinkin oikeusoppineiden esiintyminen ärsytti ministereitä.

”Läpeensä ankkuroitu yksilön­oikeus ohittaa aina elinkeinovapauden ja yhteisen edun. Tämä on intellektuaalista populismia, johon viisaatkin sortuvat”, ministeri sanoi.

Hänen mukaansa perustuslaki ei ole ongelma vaan lain tulkinnat.

”Ojanen, Tuori & co kantavat vastuun”, ministeri lähetti terveisiä Tuomas Ojaselle, Kaarlo Tuorille ja muille oikeusoppineille.

Toinen nykyministeri muistutti – kuten Katainen puheessaan –, että globalisoituminen ja digitalisoituminen ovat muuttaneet ratkaisevasti politiikan ja kansalaisten suhdetta.

”Pelikenttä on muuttunut, mutta säännöt eivät – eivätkä varsinkaan ihmiset. Poliitikoilla ei ole enää samaa valtaa kuin aikaisemmin, mutta heillä on yhä täysi vastuu ja syyllisyys”, ministeri sanoi.

Ministerin mukaan konsensuksen jäykkyyksiin ei ole varaa nykykilpailussa, jossa on pakko edetä nopeimman eikä hitaimman mukaan.

”Vanhaan takertuminen estää meitä näkemästä, miten esimerkiksi tekoäly ja robotit mullistavat maailmaa seuraavan 15 vuoden aikana."

Ministerin mukaan politiikkaan erehtyvät jauhetaan niin Suomessa kuin Yhdysvalloissakin nopeasti.

”Obama aloitti messiaana, mutta hänet on syöty luurangoksi. Jos ihmisellä on oikeasti valtaa, myllytys on totaalisen armotonta.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pääkirjoitukset
 • Pääkirjoitus
 • Kolumnit
 • Saska Saarikoski

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Nimetön vihapuhe tekee Suomesta Neuvostoliiton – valhesivuston ylläpitäjäksi paljastui hyvämaineisen lakifirman asianajaja

  2. 2

   Enää yksi kilpailija voi estää Saara Aallon X Factor -voiton

  3. 3

   Tikkurilan kokoomus erotti MV-lehden tiedottajan hallituksestaan – pois potkittu aikoo tutkittaa asian laillisuuden poliisilla

  4. 4

   Saara Aalto selviytyi X Factorin finaaliin

  5. 5

   Vakavat betoniongelmat löivät rakennusalan ällikällä – ”En muista, milloin Suomessa olisi purettu noin merkittäviä kohteita”

  6. 6

   Seinäjoen ”ihme” kiinnostaa maailmalla – ylipainoisten lasten määrä puolittui muutamassa vuodessa

  7. 7

   Pääministeri Sipilä kertoi Ylelle saaneensa tappouhkauksia ja miettineensä jopa pääministerin tehtävästä luopumista

  8. 8

   Eutanasia-aloite kerännyt hurjalla vauhdilla lähes 42 000 kannattajaa – Lääkäriliiton mukaan laki on turha

  9. 9

   Lääkekorvauksen muutos vie minulta aktiivisen elämäni – tiedättekö, miltä tuntuu hyvästellä elämä hitaasti?

  10. 10

   Näin myyt kotisi itse ja säästät jopa tuhansia euroja – Mitä kaikkea asunnon myynnissä kannattaa huomioida?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nimetön vihapuhe tekee Suomesta Neuvostoliiton – valhesivuston ylläpitäjäksi paljastui hyvämaineisen lakifirman asianajaja

  2. 2

   Leena Saarinen sai kahdet näyttävät potkut, kunnes osui yrityksellään kultasuoneen – nyt Härkis on miljoonabisnes

  3. 3

   Netissä on levinnyt jo vuoden ajan teoria, jonka mukaan Suomea ei ole olemassa – haastattelimme sen aloittajaa

  4. 4

   Pääministeri Sipilä kertoi Ylelle saaneensa tappouhkauksia ja miettineensä jopa pääministerin tehtävästä luopumista

  5. 5

   Konduktööriä uhattiin veitsellä junassa Pasilassa

  6. 6

   Saara Aalto selviytyi X Factorin finaaliin

  7. 7

   Eutanasia-aloite kerännyt hurjalla vauhdilla lähes 42 000 kannattajaa – Lääkäriliiton mukaan laki on turha

  8. 8

   Onko 5 000 euroa vuodessa liikaa pikkulapsen harrastuksesta?

  9. 9

   Nettisivu paljastaa, onko tuttusi Tinderissä – käyttäjät järkyttyivät

  10. 10

   Kaksi ihmistä löytyi surmattuna autosta Paraisilla – Rajavartiolaitos vei poliiseja saareen helikopterilla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Netissä on levinnyt jo vuoden ajan teoria, jonka mukaan Suomea ei ole olemassa – haastattelimme sen aloittajaa

  2. 2

   Poikamme päätti kestää kiusaamisen ja homottelun – vanhojentanssien jälkeen hän viimein romahti

  3. 3

   Tähtitieteilijä Anne Liljeström ei ole nainen eikä mies

  4. 4

   Avarat kaula-aukot ja erottuvat nännit kohahduttivat Linnassa – Stylisti: ”Kaula-aukko voi olla antavakin, jos se on kaunis ja diskreetti”

  5. 5

   Nimetön vihapuhe tekee Suomesta Neuvostoliiton – valhesivuston ylläpitäjäksi paljastui hyvämaineisen lakifirman asianajaja

  6. 6

   Tuhannet koulutetut karkaavat Suomesta ulkomaille joka vuosi, ja entistä harvempi aikoo palata – ”Tämä on hirveän hälyttävä tulos”

  7. 7

   44 vuotta vanhan elokuvaklassikon raiskauskohtaus järkyttää maailmaa – Miksi vasta nyt?

  8. 8

   Suomalaiskenraalien suku vaikeni suuresta salaisuudesta – ”Ryssiä ollaan”

  9. 9

   ”Kaikki talot pitää peruskorjata säännöllisin välein” ja 6 muuta harhaluuloa: Valtionpalkinnon saaneet arkkitehdit kumoavat tutut rakennusmyytit

  10. 10

   Perheen isä kuuli järkyttävän uutisen työvuorossa – Vuosaaren palossa kuolleiden läheiset ja naapurit saavat kriisiapua

  11. Näytä lisää