Valikko
Pääkirjoitus    |   Pääkirjoitus

Vanhat virheet alkavat tuoksua rakentamisessa

Kun valtioneuvosto käynnisti vuonna 2009 Kosteus- ja hometalkoot -toimintaohjelman, päämäärä oli kunnianhimoinen. Ohjelman tavoite oli, että rakentamisen ja kiinteistönpidon koko ketju saadaan kuntoon – tai ainakin kuntoutus alulle.

Kun valtioneuvosto käynnisti vuonna 2009 Kosteus- ja home­talkoot -toimintaohjelman, päämäärä oli kunnianhimoinen. Ohjelman ­tavoite oli, ­että rakentamisen ja kiinteistönpidon koko ketju saadaan kuntoon – tai ainakin kuntoutus alulle.

Tavoite oli kova ihan syystäkin, sillä suomalaisten varallisuus on kiinni rakennuksissa. Sairaat rakennukset syövät varallisuutta ja käyttäjiensä terveyttä, mikä tuottaa lisälaskun.

Ohjelma päättyi vuodenvaihteessa. Ohjeita ja neuvoja syntyi, ja ongelma sai ansaitsemaansa huomiota. Silti sairaita rakennuksia löytyy edelleen, ja niitä myös tehdään koko ajan lisää.

Osittain tätä selittää historian taakka – viive. 1960- ja 1970-luvuilla tehtiin monia ­rakennuksia tavoilla, joita nyt pidetään kosteudenhallinnan kannalta virheellisinä. Materiaalit ovat lopulta vanhentuneet ja korjaukset ovat viivästyneet. Remontteja on tehty puutteellisesti. Joskus niinkin, että vanha, passiivisena pysytellyt virhe on ­herännyt korjauksen – esimerkiksi uuden ­koneellisen ilmanvaihdon – vuoksi eloon. Tilanne näkyy nyt kasvavana kosteusongelmana.

Ehkä jotain kuitenkin muuttuu. Rakentamisalaa tuntevat kertovat, että tilaajat ja ­tekijät ovat muutaman viime vuoden aikana alkaneet ottaa kosteudenhallinnan entistä vakavammin. Kuivumisajat ja suojaukset kiinnostavat jo urakkaa pohdittaessa.

Jos homeongelmiin olisi yksi selittävä syy, ­vaiva olisi vähäinen ja helposti poistet­tavissa. Näin ei kuitenkaan ole, sillä ongelma voi syntyä tilattaessa, suunniteltaessa, rakennettaessa ja lopulta käytettäessä.

Kun uusista kouluista ja päiväkodeista löydetään kosteusongelmia, ne syntyvät usein tilatessa. Arviolta joka vii­dennessä koulussa on jonkinlainen kosteus­ongelma.

Kuntien tilaamisosaaminen on puutteellista, eikä rakennuttaminen tee poikkeusta. Jos ei osaa vaatia ja kirjata urakkasopimuksiin kosteudenhallinnan kannalta olennaisia ratkaisuja, niitä ei myöskään saa. Ja jos on tarve saada koulu valmiiksi elokuun puoliväliin mennessä – ja mieluusti halvalla –, tilaaja ei välttämättä pane ­vastaan, jos sovitusta tingitään ja muovilattia vetäistään märän betonin päälle.

Sekään ei ole ihan uutta, että ongelmia peitellään, jotta vanhemmat eivät hätään­tyisi. Kuntien rahapula johtaa lyhyen aikavälin säästöihin, vaikka ne tarkoittaisivat ­pitkän aikavälin tappioita.

Rakentamista seuraavat väittävät, että uudisrakentamisessa rakentamisen kulttuuri on parantunut. Se näkyy esimerkiksi siten, että kastuvat tarvikkeet ­eivät makaa enää sateen alla, materiaalit ovat parempia ja sisäilman laatuakin pyritään kohentamaan ­ottamalla suunnitteluun ja toteutukseen mukaan alan asiantuntijoita.

Virheiden todennäköisyys kasvaa, jos urakat on pilkottu suureen määrään aliurakoita eikä kosteudenhallinnan arvo ole kaikilla ­kirkkaana mielessä. Yhden aliurakoitsijan piittaamattomuus voi johtaa koko hankkeen kosteudenhallinnan pettämiseen.

Riski syntyy siitäkin, että rakentamisen tavat, vaatimukset ja materiaalit muuttuvat nopeammin kuin rakentajien osaaminen. Uusien rakentamismääräysten mukaiset ­nollaenergiatalot eivät rakennustyyppinä ole mikään aikapommi, mutta rakentamisen ja käyttämisen aikaiset vaatimukset ovat kovat. Vanhan ajan rakentaminen antoi ­anteeksi virheitä: vaikka eristeet kastuivatkin, ne myös kuivuivat, sillä ilma ja lämpö liikkuivat ohjailematta rakenteiden läpi. Nyt virheitä ei enää saa tehdä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pääkirjoitukset
 • Pääkirjoitus
 • Rakentaminen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   IS: Formulatähtien lääkäri Aki Hintsa on kuollut – näin Hintsa kertoi syöpähoidoistaan ja toipumisestaan huhtikuussa

  2. 2

   Olivia Oras alkoi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana VIP-elämää – Mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  3. 3

   Juristi menetti työttömyys­korvauksensa, vaikka ei ollut tienannut senttiäkään – työttömyysturvassa on sudenkuoppia, jos pyrkii työllistymään itse

  4. 4

   Pikkupakkanen sai Ranskan sähköyhtiön vetoamaan kansaan: älkää käyttäkö tulostinta, tuhotkaa vanhat sähköpostit

  5. 5

   Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

  6. 6

   Lehti: Teini-ikäiset ampuivat maassa makaavaa nuorta kuulapyssyllä kasvoihin Sipoossa – pahoinpitelijät kuvasivat kaiken

  7. 7

   Influenssa vai tavallinen flunssa? Lääkäri kertoo, miksi influenssaa kannattaa seurata tarkasti

  8. 8

   ”En syö juuri mitään, enkä silti laihdu” – Asiantuntijat kertovat, kuinka paljon aineenvaihdunnan hidastuminen oikeasti vaikuttaa laihtumiseen

  9. 9

   Putin laski karkeaa pilaa Trump-väitteistä – ”Miksi hänen edes tarvitsisi palkata prostituoituja?”

  10. 10

   Tammikuun palkkakuitissa odottaa yllätys – tarkista, paljonko maksusi ovat nousseet kilpailukykypäätösten takia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Olivia Oras alkoi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana VIP-elämää – Mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  2. 2

   Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

  3. 3

   Japanilaiset tutkijat varoittavat: Älä näytä rauhanmerkkiä sosiaalisessa mediassa

  4. 4

   Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

  5. 5

   ”En syö juuri mitään, enkä silti laihdu” – Asiantuntijat kertovat, kuinka paljon aineenvaihdunnan hidastuminen oikeasti vaikuttaa laihtumiseen

  6. 6

   Tammikuun palkkakuitissa odottaa yllätys – tarkista, paljonko maksusi ovat nousseet kilpailukykypäätösten takia

  7. 7

   Sarjahukuttamisista tuomittu on yhä kateissa, poliisi julkaisi kasvokuvan – ”mahdolliset vihjeet hätäkeskukseen”

  8. 8

   Nyt puhuu kääntäjä, joka suomensi Mötley Crüe -konsertin upeasti Ylelle: ”Tein käännökset vähän ilkeyksissäni, koska genre ansaitsee näpäytystä”

  9. 9

   Lähes kaikki Kelan etuudet pienenevät tänä vuonna – HS kertoo, miten muutokset vaikuttavat sinun tuloihisi

  10. 10

   Tältä näyttää Helsingin valtava pyörivä jäälautta – Keksijä: ”Haen tälle kansainvälistä näkyvyyttä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ulkomailla asuneet suomalaiset kertovat rajusta paluusokista: ”Tuntui siltä, että ainoa vaihtoehto on lähteä taas pois”

  2. 2

   Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

  3. 3

   Uudet seksitavat lisäävät rajusti nielusyöpien määrää – tutkija ehdottaa HPV-rokotusohjelman laajentamista poikiin

  4. 4

   Fysioterapeutti: Moni nainen kärsii tietämättään vatsalihasten erkaumasta – näin treenaat keskivartalosi kuntoon

  5. 5

   Joukko Munkkiniemen yhteiskoulun lukion oppilaita karkasi bileristeilylle Ruotsiin – Rehtori: ”Viitteitä suuresta salajuonesta”

  6. 6

   Lohikäärmeet pilaavat seksielämäni

  7. 7

   Heli Kurjanen kehitti maailman myydyimmän kuukautiskupin – suorasukainen markkinointi on järkyttänyt Yhdysvalloissa

  8. 8

   Perheenisät kehittivät liikeidean: Ostetaan talonrähjä, kasvatetaan kannabista ja pannaan talo myyntituloilla kuntoon

  9. 9

   Kyllä, Suomessa ihmisellä on oikeus juoda itsensä hengiltä – isäni teki 15 vuotta hiljaista itsemurhaa juomalla ja onnistui lopulta

  10. 10

   Kukaan ei tunne 25-vuotiasta Axel Thesleffiä, mutta hänen biisinsä oli viime vuoden suurin Suomi-hitti, jota on kuunneltu yli 130 miljoonaa kertaa – Miten se on mahdollista?

  11. Näytä lisää