Pääkirjoitus

Valikko
Pääkirjoitus    |   Pääkirjoitus

Vanhat virheet alkavat tuoksua rakentamisessa

Kun valtioneuvosto käynnisti vuonna 2009 Kosteus- ja hometalkoot -toimintaohjelman, päämäärä oli kunnianhimoinen. Ohjelman tavoite oli, että rakentamisen ja kiinteistönpidon koko ketju saadaan kuntoon – tai ainakin kuntoutus alulle.

Kun valtioneuvosto käynnisti vuonna 2009 Kosteus- ja home­talkoot -toimintaohjelman, päämäärä oli kunnianhimoinen. Ohjelman ­tavoite oli, ­että rakentamisen ja kiinteistönpidon koko ketju saadaan kuntoon – tai ainakin kuntoutus alulle.

Tavoite oli kova ihan syystäkin, sillä suomalaisten varallisuus on kiinni rakennuksissa. Sairaat rakennukset syövät varallisuutta ja käyttäjiensä terveyttä, mikä tuottaa lisälaskun.

Ohjelma päättyi vuodenvaihteessa. Ohjeita ja neuvoja syntyi, ja ongelma sai ansaitsemaansa huomiota. Silti sairaita rakennuksia löytyy edelleen, ja niitä myös tehdään koko ajan lisää.

Osittain tätä selittää historian taakka – viive. 1960- ja 1970-luvuilla tehtiin monia ­rakennuksia tavoilla, joita nyt pidetään kosteudenhallinnan kannalta virheellisinä. Materiaalit ovat lopulta vanhentuneet ja korjaukset ovat viivästyneet. Remontteja on tehty puutteellisesti. Joskus niinkin, että vanha, passiivisena pysytellyt virhe on ­herännyt korjauksen – esimerkiksi uuden ­koneellisen ilmanvaihdon – vuoksi eloon. Tilanne näkyy nyt kasvavana kosteusongelmana.

Ehkä jotain kuitenkin muuttuu. Rakentamisalaa tuntevat kertovat, että tilaajat ja ­tekijät ovat muutaman viime vuoden aikana alkaneet ottaa kosteudenhallinnan entistä vakavammin. Kuivumisajat ja suojaukset kiinnostavat jo urakkaa pohdittaessa.

Jos homeongelmiin olisi yksi selittävä syy, ­vaiva olisi vähäinen ja helposti poistet­tavissa. Näin ei kuitenkaan ole, sillä ongelma voi syntyä tilattaessa, suunniteltaessa, rakennettaessa ja lopulta käytettäessä.

Kun uusista kouluista ja päiväkodeista löydetään kosteusongelmia, ne syntyvät usein tilatessa. Arviolta joka vii­dennessä koulussa on jonkinlainen kosteus­ongelma.

Kuntien tilaamisosaaminen on puutteellista, eikä rakennuttaminen tee poikkeusta. Jos ei osaa vaatia ja kirjata urakkasopimuksiin kosteudenhallinnan kannalta olennaisia ratkaisuja, niitä ei myöskään saa. Ja jos on tarve saada koulu valmiiksi elokuun puoliväliin mennessä – ja mieluusti halvalla –, tilaaja ei välttämättä pane ­vastaan, jos sovitusta tingitään ja muovilattia vetäistään märän betonin päälle.

Sekään ei ole ihan uutta, että ongelmia peitellään, jotta vanhemmat eivät hätään­tyisi. Kuntien rahapula johtaa lyhyen aikavälin säästöihin, vaikka ne tarkoittaisivat ­pitkän aikavälin tappioita.

Rakentamista seuraavat väittävät, että uudisrakentamisessa rakentamisen kulttuuri on parantunut. Se näkyy esimerkiksi siten, että kastuvat tarvikkeet ­eivät makaa enää sateen alla, materiaalit ovat parempia ja sisäilman laatuakin pyritään kohentamaan ­ottamalla suunnitteluun ja toteutukseen mukaan alan asiantuntijoita.

Virheiden todennäköisyys kasvaa, jos urakat on pilkottu suureen määrään aliurakoita eikä kosteudenhallinnan arvo ole kaikilla ­kirkkaana mielessä. Yhden aliurakoitsijan piittaamattomuus voi johtaa koko hankkeen kosteudenhallinnan pettämiseen.

Riski syntyy siitäkin, että rakentamisen tavat, vaatimukset ja materiaalit muuttuvat nopeammin kuin rakentajien osaaminen. Uusien rakentamismääräysten mukaiset ­nollaenergiatalot eivät rakennustyyppinä ole mikään aikapommi, mutta rakentamisen ja käyttämisen aikaiset vaatimukset ovat kovat. Vanhan ajan rakentaminen antoi ­anteeksi virheitä: vaikka eristeet kastuivatkin, ne myös kuivuivat, sillä ilma ja lämpö liikkuivat ohjailematta rakenteiden läpi. Nyt virheitä ei enää saa tehdä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pääkirjoitukset
 • Pääkirjoitus
 • Rakentaminen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Poikamme päätti kestää kiusaamisen ja homottelun – vanhojentanssien jälkeen hän viimein romahti

  2. 2

   Tähtitieteilijä Anne Liljeström ei ole nainen eikä mies – ”Harva ymmärtää kunnolla, mistä muunsukupuolisuudessa on kyse”

  3. 3

   Stressi jättää jäljen aivoihin – ja voi laukaista muistihäiriön, kertoo tutkija

  4. 4

   Olga Maltseva kirjoitti 50 Venäjää ylistävää kommenttia päivässä – Pietarin trollitehdas kärsii entisten työntekijöiden avautumisista

  5. 5

   Asuinalueiden erot kasvavat Helsingissä koko ajan – ”Ihmisillä tuntuu olevan halu asua samankaltaisten lähellä”

  6. 6

   Jasper teki 2-vuotiaana 200 palan palapelejä – lapsen lahjakkuuteen suhtaudutaan Suomessa usein häpeillen, sanoo asiantuntija

  7. 7

   Nämä 17 kirjaa muuttavat mielipiteesi ja auttavat ymmärtämään ihan eri tavalla ajattelevia

  8. 8

   Yhdysvalloissa uusi oikeisto puhuu luonnollisesta konservatiivisuudesta – tämän takia se on vaarallinen idea

  9. 9

   Jättiannos vitamiineja ei ehkäise flunssaa – Kymmenen faktaa vastustuskyvystä ja vitamiineista

  10. 10

   Saara Aalto laulaa X Factor -finaalissa Adam Lambertin kanssa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poikamme päätti kestää kiusaamisen ja homottelun – vanhojentanssien jälkeen hän viimein romahti

  2. 2

   Tähtitieteilijä Anne Liljeström ei ole nainen eikä mies – ”Harva ymmärtää kunnolla, mistä muunsukupuolisuudessa on kyse”

  3. 3

   ”Kaikki talot pitää peruskorjata säännöllisin välein” ja 6 muuta harhaluuloa: Valtionpalkinnon saaneet arkkitehdit kumoavat tutut rakennusmyytit

  4. 4

   Nämä 17 kirjaa muuttavat mielipiteesi ja auttavat ymmärtämään ihan eri tavalla ajattelevia

  5. 5

   Seksuaalisen väkivallan maa: Papua-Uuden-Guinean miehistä yli puolet on osallistunut joukkoraiskaukseen

  6. 6

   Avarat kaula-aukot ja erottuvat nännit kohahduttivat Linnassa – Stylisti: ”Kaula-aukko voi olla antavakin, jos se on kaunis ja diskreetti”

  7. 7

   Ruben Stiller jäi sairauslomalle – Pressiklubia vetää Sanna Ukkola

  8. 8

   Stylisti arvioi Linnan juhlien puvut – ja valitsi neljä suosikkiaan

  9. 9

   Timo Soinin sairausloman syiden salaamisessa on vaaransa

  10. 10

   Haimme turhaan apua poikamme raivokohtauksiin – pakkohoidon kynnys on aivan liian korkea

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nainen meni kauneusklinikalle Helsingissä – päätyi öisen autokyydin jälkeen leikattavaksi omakotitaloon Viron Pärnussa

  2. 2

   Susanne Päivärinta ja Jan Andersson kiistävät päätoimittaja Atte Jääskeläisen väitteet: Ylen linjausta perusteltiin ”muilla syillä”, juontajat sanovat

  3. 3

   Avarat kaula-aukot ja erottuvat nännit kohahduttivat Linnassa – Stylisti: ”Kaula-aukko voi olla antavakin, jos se on kaunis ja diskreetti”

  4. 4

   Kymmenien suomalaisten kauneusleikkaukset ovat menneet pieleen – Cheyenne Järvisen rintoihin jäi rujot jäljet

  5. 5

   Tuhannet koulutetut karkaavat Suomesta ulkomaille joka vuosi, ja entistä harvempi aikoo palata – ”Tämä on hirveän hälyttävä tulos”

  6. 6

   Ylen päätoimittajan mukaan ohjaaja Susanna Kuparinen loukkasi Sipilän vaimoa – Kuparinen: ”Järkytyin ihan hirveästi”

  7. 7

   HS seurasi pikkujoulujen viettoa Tallinnan-laivalla: ”Mennään hyttiin pussailemaan?” – ”Mennään vaan”

  8. 8

   Ruben Stiller kertoo HS:lle saamastaan varoituksesta ja Ylen kovista vaatimuksista Sipilä-asiassa: ”Olen hiiri ja minua pelotti”

  9. 9

   44 vuotta vanhan elokuvaklassikon raiskauskohtaus järkyttää maailmaa – Miksi vasta nyt?

  10. 10

   Ylen juontaja tenttasi päätoimittajaa suorassa lähetyksessä – ja hukkuu nyt kiittävään palautteeseen

  11. Näytä lisää