Valikko
Pääkirjoitus    |   Pääkirjoitus

Linja on perusteltu, kaikki keinot eivät

Talouspolitiikan arviointineuvosto on suomalaisessa talouskeskustelussa varsin tuore tulokas.

Talouspolitiikan arviointineuvosto on suomalaisessa talouskeskustelussa varsin tuore tulokas. Tiistaina julkistetulla raportillaan neuvosto pääsi arvokkaalle paikalle punnitsemaan hallituksen talouspolitiikan osuvuutta.

Keskustelu hallituksen säästöistä, pakkolaeista ja muista sopeutuksista on ollut vilkasta. Kansa, tutkijat ja poliitikot ovat kiistelleet asiasta siitä lähtien, kun Juha Sipilän (kesk) hallitus julkisti hallitusohjelmansa. Hallituksen ulkopuolella syntynyt ja tutkimukseen ­perustuva kokonaisarvio on oiva keino nostaa pohdinnan tasoa.

Arviointineuvostoa kohtaan tunnetut, jakautuneet odotukset ohjasivat raportin tulkintaa: osa koki raportin tukeneen hallitusta, osa katsoi hallituksen talouspolitiikan saaneen nyt täystyrmäyksen.

Molemmat tulkinnat ovat osittain oikeassa. Raportti tuki ja moitti, mutta monen ­raporttia odottaneen pettymykseksi se ei asetu yksiselitteisesti sen kummemmin ­kriitikoiden kuin puoltajienkaan kannalle. Tästä raportista ei saa taiteltua hattua opposi­tiolle. Mutta hallituksen olisi syytä perehtyä kritiikkiin sekä miettiä neuvoja ja vaihtoehtoja – tehdä työtä, johon tämä hallitus ei ole riittävästi alistunut.

Talouspolitiikan arviointineuvosto tuntuu ymmärtävän hallituksen talouspolitiikan perusviritystä: nyt täytyy sopeuttaa menoja vastaamaan tuloja, sillä julkisen talouden kestävyys on pitkällä aikavälillä vaarassa. Eli erityisesti poliittisen kartan vasemmalta laidalta tulleet elvytysvaatimukset eivät saa raportissa vastakaikua.

Eikä neuvosto tyrmää hallituksen suunnittelemien sopeutusten aikatauluakaan. Raportissa arvioidaan, että jos kipeitä päätöksiä lykätään, ne muuttuvat vieläkin kipeämmiksi. Hallitus on päättänyt tehdä neljän miljardin sopeutukset tällä hallituskaudella.

Jos neuvosto hyväksyykin suunnan, niin keinojen tasolla tulee reipasta kritiikkiä. Erityisesti moitteita saavat hallituksen sommittelemat niin sanotut pakkolait.

Neuvosto ei usko, että niillä saataisiin aikaan ­mitään kestävää suomalaisten yritysten kilpailu­kyvyn hyväksi. Ihan aiheestakin raportti huomauttaa, että kilpailukyvyn kasvattamisen nimissä ­tehtyjä, muun muassa vuosityöaikaa pidentämään tarkoitettuja ratkaisuja on turha laskea pysyväksi eduksi ja suureksi joukoksi uusia työpaikkoja.

Palkanalennuksiksi koetut ratkaisut johtavat ennen pitkää työmarkkinoilla kompensaatiovaatimuksiin. Ja jos niihin ei suostuta, kustannuksia tulee työmarkkinarauhan rikkoutumisesta. Hallituksen olisi syytä tunnustaa, että jos pakkolaeilla yleensäkään on arvoa, se on kilpailukykyä hetkeksi parantavan starttiryypyn arvo.

Talouspolitiikka ei ole pelkkää taloutta. Politiikka on mahdollisen taidetta ja ­talouspolitiikka on osa politiikkaa. Talouspolitiikan arvioinneissa päädytään helposti siihen, että ongelma löydetään taloustieteellisin kriteerein kohdasta, jossa taloustiede ei ole koskaan käynytkään.

Talouspolitiikan arviointineuvosto ihmettelee, oliko ihan fiksua päättää, että taloutta ei paikata verotusta korottamalla. Arvonlisäveron korotus olisi taloustieteellisesti perusteltu tapa hakea budjettiin paikkausta ja hakea liikkumatilaa fiskaaliselle devalvaatiolle – mikä kelpaisi monen tutkijan mielestä nykylinjan oikeaksi vaihtoehdoksi.

Verolinja on kuitenkin poliittinen päätös – se on toiminut Sipilän hallituksen talouspolitiikassa kuin lukitus painekattilassa. Jos lukituksen avaa, paine edetä sopeutusten kautta pienenee. Talouspolitiikan peruslinja olisi silloin vaarassa. Saattaisi siinä olla vaarassa hallituspohjakin.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Nimimerkki Musta Pekka mielipidesivulla: Työttömyyteni jatkuessa tunnen vihaa päättäjiä ja yhteiskuntaa kohtaan

  2. 2

   Tämän opin seksityöntekijöiden arjesta Suomessa kun katsoin uuden kotimaisen dokumentin

  3. 3

   Vieraiden miesten treffipyyntöjä, uhkailua ja savukaasupanos työpaikalla – kostoa hautonut asiakas vainosi vuosia Marjo Oinosta

  4. 4

   Lennonjohto suositteli hyppäämistä, Martin Saarikangas ei totellut – pakkolasku pienkoneella veteen teki ”Iso-Masasta” telakkamiehen

  5. 5

   Rocktähtien sanat kovenevat Trumpia kohtaan – Bruce Springsteen ryhtyi julistamaan presidentin vastaista ”uutta vastarintaa”

  6. 6

   Onneton autoverodraama on osoitus poliittisen pelisilmän puutteesta

  7. 7

   Puhos oli voimiensa päivinä Suomen ostareista suurin ja ihmeellisin – Muistatko enää Itiksen varjoon jämähtänyttä ”lättänää”?

  8. 8

   Superbakteereita vastaan täytyy keksiä aivan uusia keinoja tai taistelu on hävitty: ”Meidän täytyy taas tottua siihen, että lapset kuolevat”

  9. 9

   Jussi Niinistölle hankkeen kaatuminen ei tullut yllätyksenä – ”Näin Berner on toiminut”

  10. 10

   Pussausta, kuorsausta, lattian tärinää ja pellavalakanoita – testasimme keskelle Pariisia avatun suomalaisen mökkikylän

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Aikuiset ovat nykyään aivan kuin teinejä

  2. 2

   Superbakteereita vastaan täytyy keksiä aivan uusia keinoja tai taistelu on hävitty: ”Meidän täytyy taas tottua siihen, että lapset kuolevat”

  3. 3

   CNN otti Trumpin virkaanastujaisista uskomattoman kuvan – yleisön voi laskea vaikka yksitellen

  4. 4

   Nuoren naisen katoaminen kuohuttaa Islannissa – Murhamysteeriin liittyy grönlantilainen kalastusalus, veritahra vuokra-autossa ja 20 kiloa hasista

  5. 5

   Trump uhkaa tuhota Britannian varalaskupaikan

  6. 6

   Merenrantaan hamuava suuryritys saa Helsingiltä erityiskohtelua – Luonnonsuojelija: Suosiiko Jussi Pajunen tytärtään?

  7. 7

   23-vuotias Ville haluaa ryhtyä talonmieheksi, hankkia koiran ja lopettaa Subutexin käytön – odotellessaan paikkaa katkolle hän ehti jo retkahtaa ja kadota

  8. 8

   Trump suuttui median uutisoimasta vaatimattomasta yleisömäärästä – ilmakuvat näyttävät karun totuuden virkaanastujaisista

  9. 9

   Vieraiden miesten treffipyyntöjä, uhkailua ja savukaasupanos työpaikalla – kostoa hautonut asiakas vainosi vuosia Marjo Oinosta

  10. 10

   Ministeri Berner: Liikenneverkko­yhtiön valmistelu keskeytetään, autoverosta ei luovuta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  2. 2

   CNN otti Trumpin virkaanastujaisista uskomattoman kuvan – yleisön voi laskea vaikka yksitellen

  3. 3

   Trump suuttui median uutisoimasta vaatimattomasta yleisömäärästä – ilmakuvat näyttävät karun totuuden virkaanastujaisista

  4. 4

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  5. 5

   Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  6. 6

   Miehen epäillään tunkeutuneen sikalaan ja paritelleen karjun kanssa Oulun seudulla

  7. 7

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  8. 8

   Tältä me näytämme aamulla bussissa ja metrossa – Akseli Valmusen kuvareportaasi

  9. 9

   Helsinkiä riivaa huutava pula nuorista miehistä – katso HS:n koneesta, puuttuuko kotikulmiltasi naisia vai miehiä

  10. 10

   Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

  11. Näytä lisää