Pääkirjoitus    |   Pääkirjoitus

Koulu vähentää ääriajattelua

Pääsy kouluun Syyriassa ja sen naapurimaissa hillitsee perheiden painetta lähteä Eurooppaan.

Nobelin rauhanpalkinnolla palkittu nuori pakistanilainen Malala Yousufzai tunnetaan siitä, että hän puolustaa naisten oikeutta koulutukseen. Hän antaa samalla kasvot koulun ja koulutuksen roolille konfliktien ehkäisyssä ja myös itse konflikteissa.

Ääri-islamistiseen Taleban-järjestöön kuulunut hyökkääjä ampui koulunkäynnin tärkeydestä blogia pitänyttä Yousufzaita tämän koulumatkalla. Yousufzai haavoittui vakavasti, mutta vaikenemaan häntä ei saatu. Nykyisin Malala Yousufzai käyttää ääntään pitääkseen esillä sitä, miten tärkeää on huolehtia Syy­rian pakolaisten koulutuksesta.

Yousufzai varoittaa, että Syyrian sotaa pakenevista lapsista ja nuorista uhkaa tulla menetetty sukupolvi, koska he eivät pääse kouluun. Hän tuo tärkeää viestiään esiin juuri nyt siksi, että Lontoossa järjestetään torstaina suuri Syyrian avunantajien konferenssi. Kokouksessa haetaan tapoja auttaa Syyrian sodan uhreja ja pakolaisia nykyistä paremmin keskellä valtavaa humanitaarista katastrofia.

Sodalla on lohduttomia seurauksia miljoonille lapsille Syyriassa ja sen naapurimaissa. Vain puolet neljästä miljoonasta syyrialaisesta pakolaislapsesta voi käydä edes jotenkin koulua. Sadattuhannet lapset eivät ole saaneet opetusta moneen vuoteen.

Syyriassa koulua käyvien olot ovat sellaiset, että heidän olisi parempi pysyä kokonaan koulusta poissa. Monilla alueilla kouluissakin valtaa pitää terrorijärjestö Isis. Se on tuonut kouluihin omat kirjansa, oppinsa ja vihansa.

Syyriassa monia lapsia ja nuoria kasvatetaan järjestelmällisesti omaksumaan is­lamistinen propaganda. Pakolaisleireillä kasvaa sukupolvi, jonka mediamaisemaa on ­aina hallinnut Isis. Sillä on seurauksensa.

Vaikka Isisin joukot saataisiin nujerrettua, jälkisammutuksesta tulee vaikeaa. Paljon jää kytemään – myös terrorismin seuraava sukupolvi.

Koululla on iso tehtävä siinä, millaiseen voiton tai koston tarinaan syyrialaislapset kasvavat. Kyse on myös koulujen arjesta. Mitä esimerkiksi kouluun palaaminen tarkoittaa niille nuorille, jotka ovat itse sotineet Syyriassa?

Vaikka Syyrian kriisiin on hyvin vaikea löytää ratkaisuja, koulutuksen tukeminen on tehokasta ja yksinkertaista rauhan edistämistä. Pääsy kouluun Syyriassa ja sen naapurimaissa hillitsee perheiden painetta lähteä Eurooppaan etsimään lapsille parempaa tulevaisuutta. Kun pohditaan, miten ehkäistä Eurooppaan tulleiden nuorten muslimien radikalisoitumista, koulua ei voi sivuuttaa.

Myös Suomeen tulee turvapaikanhakijoina lapsia, joilta on jäänyt väliin monta lukuvuotta. Koulunkäynnistä on huolehdittava heti. Se on avain siihen, että Suomeen kriisialueilta tulleet löytävät paikkansa yhteiskunnassa.

Kyse ei kuitenkaan ole vain maasta toiseen muuttavista ihmisistä. Monipuolinen ja laadukas koulutus vähentää kaikissa ihmisryhmissä alttiutta konflikteille ja radikalisoitumiselle. Euroopassa käynnissä olevassa murroksessa ääriliikkeiden kasvu on aiheellinen huoli.

Ääriliikkeiden imun ennaltaehkäisyssä on monia toisiinsa vaikuttavia tekijöitä, mutta hyvin suuri osa niistä linkittyy nimenomaan koulutukseen. Kun esimerkiksi nuorisotyöttömyys kasvaa, kasvaa myös räjähdysaltis turhautuneisuus. Loikka ääriajatteluun lyhenee.

Koulutuksesta huolehtiminen on investointi turvallisuuteen.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  2. 2

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  3. 3

   Natsit arvostivat luomua, eläintensuojelua ja kasvissyöntiä – nyt natsien ympäristöintoilusta saavat maksaa nykyvihreät

  4. 4

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  5. 5

   Tämä kaikki Turun puukkoiskusta epäillyistä tiedetään – grafiikka näyttää, miten perjantain tapahtumat etenivät

  6. 6

   Saksalaismedia: Kolmella Turun puukotusten marokkolaisepäillyistä rikostausta Saksassa

  7. 7

   Helsinkiläisen Ulla Pihkalan vauva syntyi yllättäen makuuhuoneeseen – ”Olin iloinen, että ensihoitajat tulivat paikalle, mutta samalla hävetti, että täällä sitä ollaan kotona synnyttämässä”

  8. 8

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  9. 9

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  10. 10

   Lähes 2 000 ihmistä saattoi altistua tuhkarokolle kesällä – taudin Suomeen tuonut mies matkusti täysissä junissa ja Tallinnan-lautalla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  2. 2

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  3. 3

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  4. 4

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  5. 5

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  6. 6

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  7. 7

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  8. 8

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  9. 9

   Tanskan poliisi löysi naisen ruumiin merestä Kööpenhaminan edustalta – Poliisi: Liian varhaista sanoa, onko kyseessä sukellusveneestä kadonnut ruotsalaistoimittaja

  10. 10

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  8. 8

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää