Valikko
Pääkirjoitus

Bruce Oreck: Ulkomaalaiset opiskelijat tarvitsevat lisää töitä Suomessa

Suomessa opiskelleista ulkomaalaisista vain harvat jäävät tänne valmistuttuaan. Ei ole kenenkään edun mukaista, että maahan jäämisestä on tehty niin hankalaa, kirjoittaa Yhdysvaltojen entinen Suomen-suurlähettiläs Bruce Oreck.

Tuhannet ulkomaalaiset opiskelijat suorittavat vuosittain korkeakoulututkintonsa Suomessa. Heistä kuitenkin vain pieni osa jää valmistumisensa jälkeen Suomeen: useimmat suuntaavat ulkomaille joko työpaikan perässä tai siksi, että oleskeluluvan saaminen on vaikeaa. Suomessa opiskelleen ulkomaalaisen on löydettävä työpaikka puolen vuoden kuluessa valmistumisesta.

Myös suomalaisilla vastavalmistuneilla on vaikeuksia saada töitä, mutta ulkomaalaisille opiskelijoille työllistyminen tutkinnon suorittamisen jälkeen on monin verroin vaikeampaa. Tilanteeseen olisi syytä puuttua, kahdestakin syystä.

Ulkomaalaisten työllistyminen Suomessa antaa vastinetta jo tehdylle, kansantaloudenkin kannalta merkittävälle investoinnille. Jokainen suomalainen kustantaa maksamillaan veroilla välillisesti ulkomaalaisten tutkinto-opiskelijoiden opintoja. On Suomen etu, että tehdyt investoinnit kantavat hedelmää täällä eivätkä vuoda muissa maissa hyödynnettäviksi.

On valheellista väittää, että koulutus olisi Suomessa ilmaista: sen maksavat suomalaiset veronmaksajat. Jos korkeakoulututkinto maksaa keskimäärin 40 000 euroa, voidaan kysyä, miksi Suomi päästää vuosittain kymmenien miljoonien eurojen investoinnit valumaan muihin maihin. EU- ja Eta-maiden ulkopuolelta tuleville opiskelijoille kaavaillut lukukausimaksutkin kattavat vain osan opiskelun kustannuksista.

Jos opiskelijat työllistyisivät valmistumisensa jälkeen – tai jo opiskeluaikana – Suomessa täällä toimiviin yrityksiin, heistä tulisi täkäläisiä veronmaksajia ja heihin tehty investointi alkaisi välittömästi tuottaa. Menot muuttuisivat tuloiksi.

Suomalaisilla yrityksillä ei mene juuri nyt hyvin. Vienti ei vedä, ja kasvavat markkinat sijaitsevat kaukana Suomesta. Jo ennen taantumaa suomalaisten pienten ja keskisuurten yritysten kansainvälistymisaste on ollut huomattavasti alhaisempi kuin monilla verrokkimailla.

Taantuman aikana uudistuminen ja kansainvälistyminen ovat monelle yritykselle ainoa vaihtoehto, suorastaan elinehto. Usein ensimmäinen ja ratkaiseva askel yrityksen kansainvälistymisessä on ulkomaalaisen työntekijän rekrytointi. Parhaassa tapauksessa ulkomaalainen osaaja avaa yritykselle aivan uuden markkina-alueen siinä maassa, josta hän on kotoisin – hänellä on yleensä vanhaan kotimaahansa kontakteja ja paikallistuntemusta, jota suomalainen yritys voi hyödyntää.

Kansainvälisten osaajien työllistämiseen Suomessa on hyvät perusteet sekä kansantalouden että yritysten menestymisen näkökulmasta. Ulkomaalaisten opiskelijoiden ja vastavalmistuneiden rekrytointiin liittyvien asenteiden pitäisi muuttua. Myös ulkomaalaisten opiskelijoiden ja yritysten kohtaanto-ongelma pitäisi ratkaista.

Nykyisin osaajat ja yritysten tarpeet eivät kohtaa: vaikka kiinnostusta olisikin, yritykset eivät tiedä, mistä ne löytäisivät ulkomaalaisia osaajia. Suomessa ulkomaalaisten osuus väestöstä on verraten pieni. Se selittää osittain sen, miksi etenkin maakuntien pk-yrityksillä on vain vähän kokemusta ulkomaalaisten kanssa työskentelemisestä.

Yritykset rekrytoivat vain aitoon työvoimatarpeeseensa, tempputyöllistäminen ei ratkaise mitään. Yritykselle pitäisi tehdä helpoksi löytää osaaja lyhyelläkin varoitusajalla. Samaan aikaan korkeakouluille ja yliopistoille pitäisi tarjota reaaliaikaisesti tietoa yritysten tarjoamista mahdollisuuksista, työpaikoista, projekteista tai vaikka opinnäytetöihin liittyvistä mahdollisuuksista.

Kannustan suomalaisia yrityksiä tarttumaan mahdollisuuteen palkata maassa opiskelevia ulkomaalaisia tutkinto-opiskelijoita. Kun oikeat ihmiset löytävät toisensa, ihmeitä voi tapahtua.

Työssäni Aalto-yliopistossa näen mitä syntyy, kun yhdistetään ihmisten kokemukset ja lahjakkuudet eri kulttuureista ja taustoista. Yritysten ja opiskelijoiden yhteisistä projekteista voi aueta uusia markkinoita ja parhaassa tapauksessa kokonaan uusia innovaatioita.

Olen itsekin kokenut etuoikeutena saada tehdä työtä tässä hienossa maassa. Vuosia Suomessa asuneena ja työskennelleenä olen tunnistanut sen potentiaalin ja mahdollisuudet, joita maa tarjoaa. Tästä syystä olen suurlähettiläsvuosieni jälkeen jäänyt Suomeen.

Bruce Oreck

Kirjoittaja on Yhdysvaltojen entinen Suomen-suurlähettiläs. Hän opettaa nykyisin Aalto-yliopistossa Executive in Residence -nimikkeellä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pääkirjoitukset
 • bruce oreck
 • Koulutus
 • Yliopistot
 • Maahanmuutto
 • Työ

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   IS: Formulatähtien lääkäri Aki Hintsa on kuollut – näin Hintsa kertoi syöpähoidoistaan ja toipumisestaan huhtikuussa

  2. 2

   Olivia Oras alkoi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana VIP-elämää – Mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  3. 3

   Juristi menetti työttömyys­korvauksensa, vaikka ei ollut tienannut senttiäkään – työttömyysturvassa on sudenkuoppia, jos pyrkii työllistymään itse

  4. 4

   Pikkupakkanen sai Ranskan sähköyhtiön vetoamaan kansaan: älkää käyttäkö tulostinta, tuhotkaa vanhat sähköpostit

  5. 5

   Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

  6. 6

   Lehti: Teini-ikäiset ampuivat maassa makaavaa nuorta kuulapyssyllä kasvoihin Sipoossa – pahoinpitelijät kuvasivat kaiken

  7. 7

   Influenssa vai tavallinen flunssa? Lääkäri kertoo, miksi influenssaa kannattaa seurata tarkasti

  8. 8

   ”En syö juuri mitään, enkä silti laihdu” – Asiantuntijat kertovat, kuinka paljon aineenvaihdunnan hidastuminen oikeasti vaikuttaa laihtumiseen

  9. 9

   Putin laski karkeaa pilaa Trump-väitteistä – ”Miksi hänen edes tarvitsisi palkata prostituoituja?”

  10. 10

   Tammikuun palkkakuitissa odottaa yllätys – tarkista, paljonko maksusi ovat nousseet kilpailukykypäätösten takia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Olivia Oras alkoi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana VIP-elämää – Mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  2. 2

   Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

  3. 3

   Japanilaiset tutkijat varoittavat: Älä näytä rauhanmerkkiä sosiaalisessa mediassa

  4. 4

   Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

  5. 5

   ”En syö juuri mitään, enkä silti laihdu” – Asiantuntijat kertovat, kuinka paljon aineenvaihdunnan hidastuminen oikeasti vaikuttaa laihtumiseen

  6. 6

   Tammikuun palkkakuitissa odottaa yllätys – tarkista, paljonko maksusi ovat nousseet kilpailukykypäätösten takia

  7. 7

   Sarjahukuttamisista tuomittu on yhä kateissa, poliisi julkaisi kasvokuvan – ”mahdolliset vihjeet hätäkeskukseen”

  8. 8

   Nyt puhuu kääntäjä, joka suomensi Mötley Crüe -konsertin upeasti Ylelle: ”Tein käännökset vähän ilkeyksissäni, koska genre ansaitsee näpäytystä”

  9. 9

   Lähes kaikki Kelan etuudet pienenevät tänä vuonna – HS kertoo, miten muutokset vaikuttavat sinun tuloihisi

  10. 10

   Tältä näyttää Helsingin valtava pyörivä jäälautta – Keksijä: ”Haen tälle kansainvälistä näkyvyyttä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ulkomailla asuneet suomalaiset kertovat rajusta paluusokista: ”Tuntui siltä, että ainoa vaihtoehto on lähteä taas pois”

  2. 2

   Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

  3. 3

   Uudet seksitavat lisäävät rajusti nielusyöpien määrää – tutkija ehdottaa HPV-rokotusohjelman laajentamista poikiin

  4. 4

   Fysioterapeutti: Moni nainen kärsii tietämättään vatsalihasten erkaumasta – näin treenaat keskivartalosi kuntoon

  5. 5

   Joukko Munkkiniemen yhteiskoulun lukion oppilaita karkasi bileristeilylle Ruotsiin – Rehtori: ”Viitteitä suuresta salajuonesta”

  6. 6

   Lohikäärmeet pilaavat seksielämäni

  7. 7

   Heli Kurjanen kehitti maailman myydyimmän kuukautiskupin – suorasukainen markkinointi on järkyttänyt Yhdysvalloissa

  8. 8

   Perheenisät kehittivät liikeidean: Ostetaan talonrähjä, kasvatetaan kannabista ja pannaan talo myyntituloilla kuntoon

  9. 9

   Kyllä, Suomessa ihmisellä on oikeus juoda itsensä hengiltä – isäni teki 15 vuotta hiljaista itsemurhaa juomalla ja onnistui lopulta

  10. 10

   Kukaan ei tunne 25-vuotiasta Axel Thesleffiä, mutta hänen biisinsä oli viime vuoden suurin Suomi-hitti, jota on kuunneltu yli 130 miljoonaa kertaa – Miten se on mahdollista?

  11. Näytä lisää