Valikko
Pääkirjoitus

Bruce Oreck: Ulkomaalaiset opiskelijat tarvitsevat lisää töitä Suomessa

Suomessa opiskelleista ulkomaalaisista vain harvat jäävät tänne valmistuttuaan. Ei ole kenenkään edun mukaista, että maahan jäämisestä on tehty niin hankalaa, kirjoittaa Yhdysvaltojen entinen Suomen-suurlähettiläs Bruce Oreck.

Tuhannet ulkomaalaiset opiskelijat suorittavat vuosittain korkeakoulututkintonsa Suomessa. Heistä kuitenkin vain pieni osa jää valmistumisensa jälkeen Suomeen: useimmat suuntaavat ulkomaille joko työpaikan perässä tai siksi, että oleskeluluvan saaminen on vaikeaa. Suomessa opiskelleen ulkomaalaisen on löydettävä työpaikka puolen vuoden kuluessa valmistumisesta.

Myös suomalaisilla vastavalmistuneilla on vaikeuksia saada töitä, mutta ulkomaalaisille opiskelijoille työllistyminen tutkinnon suorittamisen jälkeen on monin verroin vaikeampaa. Tilanteeseen olisi syytä puuttua, kahdestakin syystä.

Ulkomaalaisten työllistyminen Suomessa antaa vastinetta jo tehdylle, kansantaloudenkin kannalta merkittävälle investoinnille. Jokainen suomalainen kustantaa maksamillaan veroilla välillisesti ulkomaalaisten tutkinto-opiskelijoiden opintoja. On Suomen etu, että tehdyt investoinnit kantavat hedelmää täällä eivätkä vuoda muissa maissa hyödynnettäviksi.

On valheellista väittää, että koulutus olisi Suomessa ilmaista: sen maksavat suomalaiset veronmaksajat. Jos korkeakoulututkinto maksaa keskimäärin 40 000 euroa, voidaan kysyä, miksi Suomi päästää vuosittain kymmenien miljoonien eurojen investoinnit valumaan muihin maihin. EU- ja Eta-maiden ulkopuolelta tuleville opiskelijoille kaavaillut lukukausimaksutkin kattavat vain osan opiskelun kustannuksista.

Jos opiskelijat työllistyisivät valmistumisensa jälkeen – tai jo opiskeluaikana – Suomessa täällä toimiviin yrityksiin, heistä tulisi täkäläisiä veronmaksajia ja heihin tehty investointi alkaisi välittömästi tuottaa. Menot muuttuisivat tuloiksi.

Suomalaisilla yrityksillä ei mene juuri nyt hyvin. Vienti ei vedä, ja kasvavat markkinat sijaitsevat kaukana Suomesta. Jo ennen taantumaa suomalaisten pienten ja keskisuurten yritysten kansainvälistymisaste on ollut huomattavasti alhaisempi kuin monilla verrokkimailla.

Taantuman aikana uudistuminen ja kansainvälistyminen ovat monelle yritykselle ainoa vaihtoehto, suorastaan elinehto. Usein ensimmäinen ja ratkaiseva askel yrityksen kansainvälistymisessä on ulkomaalaisen työntekijän rekrytointi. Parhaassa tapauksessa ulkomaalainen osaaja avaa yritykselle aivan uuden markkina-alueen siinä maassa, josta hän on kotoisin – hänellä on yleensä vanhaan kotimaahansa kontakteja ja paikallistuntemusta, jota suomalainen yritys voi hyödyntää.

Kansainvälisten osaajien työllistämiseen Suomessa on hyvät perusteet sekä kansantalouden että yritysten menestymisen näkökulmasta. Ulkomaalaisten opiskelijoiden ja vastavalmistuneiden rekrytointiin liittyvien asenteiden pitäisi muuttua. Myös ulkomaalaisten opiskelijoiden ja yritysten kohtaanto-ongelma pitäisi ratkaista.

Nykyisin osaajat ja yritysten tarpeet eivät kohtaa: vaikka kiinnostusta olisikin, yritykset eivät tiedä, mistä ne löytäisivät ulkomaalaisia osaajia. Suomessa ulkomaalaisten osuus väestöstä on verraten pieni. Se selittää osittain sen, miksi etenkin maakuntien pk-yrityksillä on vain vähän kokemusta ulkomaalaisten kanssa työskentelemisestä.

Yritykset rekrytoivat vain aitoon työvoimatarpeeseensa, tempputyöllistäminen ei ratkaise mitään. Yritykselle pitäisi tehdä helpoksi löytää osaaja lyhyelläkin varoitusajalla. Samaan aikaan korkeakouluille ja yliopistoille pitäisi tarjota reaaliaikaisesti tietoa yritysten tarjoamista mahdollisuuksista, työpaikoista, projekteista tai vaikka opinnäytetöihin liittyvistä mahdollisuuksista.

Kannustan suomalaisia yrityksiä tarttumaan mahdollisuuteen palkata maassa opiskelevia ulkomaalaisia tutkinto-opiskelijoita. Kun oikeat ihmiset löytävät toisensa, ihmeitä voi tapahtua.

Työssäni Aalto-yliopistossa näen mitä syntyy, kun yhdistetään ihmisten kokemukset ja lahjakkuudet eri kulttuureista ja taustoista. Yritysten ja opiskelijoiden yhteisistä projekteista voi aueta uusia markkinoita ja parhaassa tapauksessa kokonaan uusia innovaatioita.

Olen itsekin kokenut etuoikeutena saada tehdä työtä tässä hienossa maassa. Vuosia Suomessa asuneena ja työskennelleenä olen tunnistanut sen potentiaalin ja mahdollisuudet, joita maa tarjoaa. Tästä syystä olen suurlähettiläsvuosieni jälkeen jäänyt Suomeen.

Bruce Oreck

Kirjoittaja on Yhdysvaltojen entinen Suomen-suurlähettiläs. Hän opettaa nykyisin Aalto-yliopistossa Executive in Residence -nimikkeellä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pääkirjoitukset
 • bruce oreck
 • Koulutus
 • Yliopistot
 • Maahanmuutto
 • Työ

Tilaa pääkirjoitukset sähköpostiisi

Helsingin Sanomien pääkirjoitukset ja lehden pääkirjoitussivulla julkaistavat kolumnit joka aamu tuoreena sähköpostiisi ilmaiseksi.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kon-Tikin matkan synkkä totuus: Thor Heyerdahl halusi todistaa oikeaksi rasistisen teorian ihmiskunnan historiasta

  2. 2

   Poliisi etsi asenaista Helsingin rautatieasemalla

  3. 3

   Rähinä Recordsin omistaja perusti kaverinsa kanssa harrastuksena ravintolan – nyt miehet pyörittävät yli kymmenen miljoonan euron liikevaihtoa

  4. 4

   Taksit vastaavat kilpailuun: Helsingin takseille yhtenäinen väri, Oulu aloitti jo kansainvälisellä keltaisella

  5. 5

   Suomalaisen näytelmän kantava voima Outi Nyytäjä on kuollut

  6. 6

   Suomen ruokakulttuuri on muuttunut 30 vuodessa valtavasti – paitsi yksi asia

  7. 7

   Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

  8. 8

   Trump perusti auttavan puhelimen ulkomaalaisten rikollisten uhreille – kuuma linja ruuhkautui ufokertomuksista

  9. 9

   Aivosyöpään sairastuneen tekoälytutkijan joukkorahoitushanke keräsi ennätyssumman

  10. 10

   Ihminen syttyi palamaan Kampin kauppakeskuksen vessassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

  2. 2

   Kon-Tikin matkan synkkä totuus: Thor Heyerdahl halusi todistaa oikeaksi rasistisen teorian ihmiskunnan historiasta

  3. 3

   Suomen ruokakulttuuri on muuttunut 30 vuodessa valtavasti – paitsi yksi asia

  4. 4

   Rähinä Recordsin omistaja perusti kaverinsa kanssa harrastuksena ravintolan – nyt miehet pyörittävät yli kymmenen miljoonan euron liikevaihtoa

  5. 5

   22-vuotias laulaja yritti kaikin tavoin lyödä läpi – sitten yksi dramaattinen tapaaminen muutti kaiken

  6. 6

   Puoli miljoonaa kranaattia tunnissa ja kymmeniätuhansia kuolleita – kaikki tietävät, millainen Korean sota olisi

  7. 7

   Merja Savelainen teki sen, mistä moni haaveilee: irtisanoutui, lähti maailmalle ja tekee töitä vain seuraavaa reissua varten – miten se onnistui?

  8. 8

   Liettualaismies petkutti Facebookilta ja Googlelta jopa 100 miljoonaa dollaria

  9. 9

   Heidi Jaaran yritys syntyi lapsettomuus­kriisistä – Balmuir tekee luksushuiveja ja ylellisyystuotteita, jotka kelpaavat Cheekille ja Saudi-Arabian prinsessalle

  10. 10

   Petra haluaisi eroon Tiktakista, mutta se ei onnistu – Vain elämää -sarjassa tuotiin esille todellista draamaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

  2. 2

   Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

  3. 3

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  4. 4

   Sveitsiläislehti hehkuttaa suomalaista vaikenemista – omisti tuppisuisuudelle koko numeron

  5. 5

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  6. 6

   Jako hyviin ja huonoihin työttömiin ärsyttää Kaisa Heikkilää, 29, joka päätti olla ylpeästi työtön – ”Suomessa työ määrittelee ihmistä”

  7. 7

   Metsään kadonnut kuopiolaismies oli jo alkanut riisua vaatteitaan hypotermiassa – onneksi poliisikoira Körmy löysi lumen alta pipon

  8. 8

   Rumatkin miehet koetaan viehättäväksi, jos jutut ovat hyviä – naisilla tilanne on monimutkaisempi, selvisi viehätysvoimatutkimuksessa

  9. 9

   Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

  10. 10

   ”Anna on taas lihonut” – Suomalainen suosikkibloggaaja laihdutti lukijoidensa edessä, lihoi entiselleen, päätti lopettaa jojoilun – ja saa nyt kuulla siitä jatkuvasti

  11. Näytä lisää