Pääkirjoitus    |   Vieraskynä

Arvonlisäverotusta pitäisi yhtenäistää

Alempien verokantojen hyödyt eivät kohdennu tulonjaon kannalta oikeudenmukaisesti.

Yksi vaihtoehto hallituksen esittämälle kilpailukykypaketille on fiskaalinen devalvaatio. Sekin alentaisi työnantajamaksuja, mutta toimenpide rahoitettaisiin eri tavalla: kilpailukykypaketissa alennetaan julkisen sektorin työllisyyttä ja palkkoja, fiskaalisessa devalvaatiossa korotetaan arvonlisäveroa. Molemmat tavat vähentävät ostovoimaa.

Ainakin osa työantajamaksujen alennuksesta voitaisiin rahoittaa yhtenäistämällä arvonlisäverotusta eli nostamalla alennettuja arvonlisä­verokantoja lähemmäs yleistä kantaa. Se olisi yleistä arvonlisäveron korotusta parempi vaihtoehto, ja ­sitä on kannattanut myös Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n finanssipolitiikkaosaston varajohtaja Michael Keen. Sama ajatus nostettiin esiin talouspolitiikan arviointineuvoston tuoreessa raportissa, ja se on ollut aiemmin esillä valtio­varainministeriönkin laskelmissa.

Suomessa on yleisen 24 prosentin arvonlisäveron ohella alennetut kannat elintarvikkeille ja ravintolapalveluille (14 prosenttia) sekä muun muassa kulttuuri- ja viihdetapahtumien pääsymaksuille, kirjoille ja lääkkeille (10 prosenttia). Alennetut arvonlisäverokannat muodostavat valtiovarainministeriön vuonna 2015 tekemän menokartoituksen mukaan noin 2,7 miljardin euron arvoisen verotuen. Näistä ruoan ja ravintolapalveluiden alennettu vero on ylivoimaisesti tärkein.

Arvonlisäverotusta on syytä joka tapauksessa yhtenäistää. Vero­tulot pitäisi kerätä niin, että talouden toiminnalle aiheutetaan mahdollisimman vähän haittaa.

Haittoja syntyy, kun verotus ­vähentää työnteon kannustimia. Se pätee sekä tulo- että hyödykeverotukseen: tuloverot pienentävät käteen jääviä tuloja, mutta hyödykeveron vuoksi tuloilla saa ostettua vähemmän palveluita ja hyödykkeitä. Sekä tulo- että hyödykeverot vähentävät työnteosta saatavaa hyötyä.

Eriytetty hyödykeverotus on perusteltua, jos se vähentää verotuksen haittoja – eli jos jonkin hyödykkeen muita alhaisempi verotus kannustaa työntekoon. Ravintolaruoan ja viihdetapahtumien alempi verotus tuskin kannustaa työntekoon, pikemminkin päinvastoin.

Ellei tavallista alemmalle verolle ole hyviä perusteluja, jonkin hyödykkeen tai palvelun lievempi verotus ei pienennä verotuksen haittavaikutuksia vaan lisää niitä.

Julkisesti tuettu ja lievästi verotettu lasten päivähoito on harvinainen poikkeus yhtenäisen hyödykeveron sääntöön: laadukas ja kohtuuhintainen päivähoito edistää vanhempien työllisyyttä.

Hyvä esimerkki eriytetystä hyödykeverotuksesta on myös alkoholijuomien ja tupakan kaltaisten haitallisten tuotteiden tavallista kor­keampi verotus, mutta sekin hoidetaan erillisellä haittaverolla ­eikä ­arvonlisäveroa porrastamalla.

Alennettuja arvonlisäverokantoja on perusteltu muun muassa elinkeino- ja kulttuuripoliittisin argumentein. Yhdellä veroinstrumentilla ei voida hoitaa kaikkia hyviä tavoitteita, ja arvonlisäveron säätäminen on näihin tarkoituksiin tehoton ja kallis tapa. Vattin vuonna 2013 julkistaman tutkimuksen mukaan ravintoloiden arvonlisäveron alentaminen ei parantanut työllisyyttä – veronalennuksen kustannukset jäivät, mutta hyötyjä ei saavutettu.

Oikeudenmukaisesta tulonjaosta huolehtiminen on vero- ja tulon­siirtojärjestelmän keskeisiä tehtäviä, ja alempia arvonlisäverokantoja puolletaan usein tulonjakonäkökohdilla. Hyödyt kohdentuvat kuitenkin huonosti: rahassa mitaten suuri­tuloiset hyötyvät esimerkiksi ruoan alennetusta arvonlisäverosta enemmän kuin pienituloiset. Tulonjakotavoite saavutettaisiin paremmin ­tulovero- ja tukijärjestelmän kautta.

Varaumat alennettujen arvon­lisäverokantojen korottamiseen liittyvät ennen kaikkea poliittisiin ­realiteetteihin. Jos alennettuja arvon­lisäverokantoja korotettaisiin, ­oikeudenmukaisesta tulonjaosta olisi huolehdittava muilla keinoin. ­Tapahtuisiko näin varmasti esimerkiksi nykyisen hallituksen aikana?

Sosiaaliturvan indeksikorotukset lieventäisivät veronkorotusten tulonjakovaikutuksia, joten arvonlisäveron yhtenäistäminen sopii huonosti yhteen indeksikorotusten jäädytyksen kanssa. Tämän ongelman on myös valtiovarainministeriö todennut.

Hallitus on kuitenkin valinnut väärän tavan huolehtia tulon­jaosta takertumalla nykyisen kaltaiseen ­tehottomaan ja moniportaiseen arvonlisäverojärjestelmään.

Kaisa Kotakorpi

Kirjoittaja on taloustieteen professori Turun yliopistossa ja talouspolitiikan arviointineuvoston jäsen.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Poliisi: Maahanmuuttajataustaista miestä puukotettiin Vantaalla – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  2. 2

   Kolmevuotias sai kiinalaisesta nettikaupasta maailman ihanimman pinkin puudelipyörän – sitten ilmestyivät mystiset näppylät

  3. 3

   22-vuotiaana Francesca Woodman oli ottanut itsestään valtavasti alastonkuvia, jotka eivät kiinnostaneet ketään, kunnes kuolema muutti kaiken

  4. 4

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  5. 5

   Jaksoarvio: Game of Thronesin kuudes jakso oli ristiriitainen – mitä tapahtuu viimeisessä jaksossa?

  6. 6

   Suurella tohinalla pystytetyt designpysäkit seisovat hylättyinä Kampissa – ohi ei mene ratikoita, eivätkä bussien ovet mahdu avautumaan

  7. 7

   Turun puukotuksien pääepäillyn vangitsemis­oikeudenkäynti alkoi – Muut epäillyt astelevat saliin yksi kerrallaan

  8. 8

   Tämä kaikki Turun puukkoiskusta epäillyistä tiedetään – grafiikka näyttää, miten perjantain tapahtumat etenivät

  9. 9

   Helsinkiläisen Ulla Pihkalan vauva syntyi yllättäen makuuhuoneeseen – ”Olin iloinen, että ensihoitajat tulivat paikalle, mutta samalla hävetti, että täällä sitä ollaan kotona synnyttämässä”

  10. 10

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  2. 2

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  3. 3

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  4. 4

   Poliisi: Maahanmuuttajataustaista miestä puukotettiin Vantaalla – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  5. 5

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  6. 6

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  7. 7

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  8. 8

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  9. 9

   22-vuotiaana Francesca Woodman oli ottanut itsestään valtavasti alastonkuvia, jotka eivät kiinnostaneet ketään, kunnes kuolema muutti kaiken

  10. 10

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  7. 7

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  8. 8

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  9. 9

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää