Pääkirjoitus

Valikko
Pääkirjoitus    |   Pääkirjoitus

Syyrian silpominen on häpeäksi kaikille

EU-maana Suomella on auttamisvastuu, jota ei voi rajata hallitusohjelmalla.

Suomen hallituksen sisäiset ristiriidat pakolaispolitiikassa nousivat taas näkyviin viime viikonvaihteessa. Ajoitus ei ollut sattuma. Samaan ­aikaan Syyriassa hallituksen joukot ja Venäjä jatkoivat sotatoimia, ­jotka aiheuttavat uuden pakolaisaallon. Euroopassa laaditaan uusia suunnitelmia pakolaiskriisin saamiseksi hallintaan.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) oli STT:n haastattelussa valmis harkitsemaan Suomen pakolaiskiintiön tilapäistä nostamista vastaisuudessa, mutta ulkoministeri Timo Soini (ps) piti MTV3:n mukaan tiukasti kiinni hallitusohjelmassa linjatusta enimmäismäärästä.

Pakolaiskiintiö on ollut viime vuodet 1 050 ja on tänä vuonna 750. Määrästä on ­vähennetty EU:ssa sisäisesti siirrettäviksi sovittuja turvapaikanhakijoita.

Vanha kiintiö on merkityksetön suhteutettuna todelliseen pakolaistilanteeseen. Suomesta haki viime vuonna turvapaikkaa 32 476 ihmistä. Viime viikkojen saapujamäärillä tulijoita olisi tänä vuonna runsaat 10 000.

Puhe kiintiöstä on valmistautumista tuleviin tilanteisiin. Tavoite on edelleen, että yhä suurempi osa turvapaikanhakijoista saadaan rekisteröityä EU:n ulkorajoilla tai Turkissa ja että EU:n sisäisiä turvapaikkakiintiöitä ryhdytään aidosti toteuttamaan. Saksan ja Turkin johtajien maanantaina käymät neuvottelut ja ehdotukset Naton osallistumisesta pakolaistilanteen monitorointiin ovat uusien hankkeiden valmistelua.

Pitämällä ehdottomasti kiinni aiemmasta pakolaiskiintiöstään Suomi pyrkisi ottamaan mahdollisimman pienen taakan tulevassa vastuunjaossa EU-maiden kesken. ­Samalla Suomi pyrkii kuitenkin saamaan muita EU-maita ottamaan mahdollisimman suuren vastuun Suomeen jo tulleista turvapaikanhakijoista. Yhdistelmä ei ole tolkullinen.

Erimielisyyttä Suomen turvapaikkakiin­tiöistä voi jopa pitää eräänlaisena optimismina. Vastuunjakoon ja toimivaan rekisteröintiin on edellytyksiä vasta, kun EU:n rajavalvonta toimii ja pakoon lähtevien ihmisten määrä vähenee.

Kyseessä on toimenpiteiden ketju, jonka ­ensimmäinen lenkki on pettämässä pahiten. ­Sekasorto Syyriassa on yhä pahenemassa.

Jopa 70 000 syyrialaista odottaa pääsyä Turkkiin. Jordanian-vastaiselle rajalle on kerääntynyt noin 20 000 pakolaista. Yhteensä ­pakolaisia Syyriassa ja sen ulkopuolella on jo noin 11 miljoonaa.

Pakolaismäärät varsinkin Turkin suunnalla kasvoivat viime viikolla samaan aikaan, kun Syyrian hallitus ja opposition edustajat yrittivät käynnistää rauhanneuvotteluja Genevessä. Venäjän pommitusten ja Syyrian joukkojen maahyökkäysten kohteina olivat samat oppositioryhmät, joiden pitäisi olla neuvottelupöydässä.

Rauhanneuvotteluja käydään usein sotatoimien saattelemina, mutta Syyriassa kyse ei ole vain siitä. Suuret pakolaisaallot ovat seurausta hallituksen ja Venäjän sotatoimien luonteesta. Siviilitappiot Aleppon kaupungin alueella vaikuttavat osin tahallisilta eivätkä edes niin sanotuilta oheisvahingoilta.

Näennäinen ratkaisu sotaan olisi Syyrian hallituksen sotilaallinen voitto. Se olisi ­näennäinen eikä kovin lohdullinen. Todellisuudessa syyrialaisen opposition heikentäminen vahvistaa terrorijärjestö Isisiä jättämällä se ainoaksi vaihtoehdoksi hallitukselle. Sellainen tilanne saattaisi jopa sopia presidentti Bashar al-Assadin sisäpiirille, mutta syyrialaisten hätä ei helpottuisi eikä pakolaisvirta katkeaisi.

Syyrian silpominen on kaikkien häpeä. Suomella ei ole roolia rauhanneuvotteluissa, mutta EU-maana meillä on auttamisvastuu, jota ei voi rajata hallitusohjelmalla.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pääkirjoitukset
 • Pääkirjoitus
 • Pakolaiset
 • Syyria
 • Venäjä
 • EU

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Tähtitieteilijä Anne Liljeström ei ole nainen eikä mies – ”Harva ymmärtää kunnolla, mistä muunsukupuolisuudessa on kyse”

  2. 2

   Poikamme päätti kestää kiusaamisen ja homottelun – vanhojentanssien jälkeen hän viimein romahti

  3. 3

   Jasper teki 2-vuotiaana 200 palan palapelejä – Lapsen lahjakkuuteen suhtaudutaan Suomessa usein häpeillen, sanoo asiantuntija

  4. 4

   Asuinalueiden erot kasvavat Helsingissä koko ajan – ”Ihmisillä tuntuu olevan halu asua samankaltaisten lähellä”

  5. 5

   ”Kaikki talot pitää peruskorjata säännöllisin välein” ja 6 muuta harhaluuloa: Valtionpalkinnon saaneet arkkitehdit kumoavat tutut rakennusmyytit

  6. 6

   Teinivuosien juopottelu voi muuttaa aivoja pysyvästi – Tutkija: ”Alkoholi häiritsee aivojen kypsymistä”

  7. 7

   Demokraatti-lehden koko painos hukassa – ”Onhan tämä ihan käsittämätöntä”, kommentoi päätoimittaja

  8. 8

   Lakeudella pyörii myönteinen kierre – näin Seinäjoesta tuli kasvava menestystarina

  9. 9

   Pietarin trollitehtaasta on puhti pois – HS:n uusi juttusarja kertoo, miten Venäjä vaikuttaa eri Euroopan maissa

  10. 10

   Avarat kaula-aukot ja erottuvat nännit kohahduttivat Linnassa – Stylisti: ”Kaula-aukko voi olla antavakin, jos se on kaunis ja diskreetti”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Avarat kaula-aukot ja erottuvat nännit kohahduttivat Linnassa – Stylisti: ”Kaula-aukko voi olla antavakin, jos se on kaunis ja diskreetti”

  2. 2

   Seksuaalisen väkivallan maa: Papua-Uuden-Guinean miehistä yli puolet on osallistunut joukkoraiskaukseen

  3. 3

   ”Kaikki talot pitää peruskorjata säännöllisin välein” ja 6 muuta harhaluuloa: Valtionpalkinnon saaneet arkkitehdit kumoavat tutut rakennusmyytit

  4. 4

   Nämä 17 kirjaa muuttavat mielipiteesi ja auttavat ymmärtämään ihan eri tavalla ajattelevia

  5. 5

   Sallan ”pieni pintaremontti” Punavuoressa muuttui täydeksi painajaiseksi – näin tilaat remontin turvallisesti

  6. 6

   Haimme turhaan apua poikamme raivokohtauksiin – pakkohoidon kynnys on aivan liian korkea

  7. 7

   Stylisti arvioi Linnan juhlien puvut – ja valitsi neljä suosikkiaan

  8. 8

   Upeita laahuksia, hehkuvia värejä – valitsimme Linnan juhlien kymmenen näyttävintä pukua

  9. 9

   Swallow the Sun -yhtyeen Juha Raivio menetti keväällä rakastettunsa ja bändikaverinsa: ”Kuolemankaipuulla mässäilevät sanoitukset ovat onnellisten ihmisten etuoikeus”

  10. 10

   Ruben Stiller jäi sairauslomalle – Pressiklubia vetää Sanna Ukkola

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nainen meni kauneusklinikalle Helsingissä – päätyi öisen autokyydin jälkeen leikattavaksi omakotitaloon Viron Pärnussa

  2. 2

   Susanne Päivärinta ja Jan Andersson kiistävät päätoimittaja Atte Jääskeläisen väitteet: Ylen linjausta perusteltiin ”muilla syillä”, juontajat sanovat

  3. 3

   Avarat kaula-aukot ja erottuvat nännit kohahduttivat Linnassa – Stylisti: ”Kaula-aukko voi olla antavakin, jos se on kaunis ja diskreetti”

  4. 4

   Kymmenien suomalaisten kauneusleikkaukset ovat menneet pieleen – Cheyenne Järvisen rintoihin jäi rujot jäljet

  5. 5

   Tuhannet koulutetut karkaavat Suomesta ulkomaille joka vuosi, ja entistä harvempi aikoo palata – ”Tämä on hirveän hälyttävä tulos”

  6. 6

   Ylen päätoimittajan mukaan ohjaaja Susanna Kuparinen loukkasi Sipilän vaimoa – Kuparinen: ”Järkytyin ihan hirveästi”

  7. 7

   HS seurasi pikkujoulujen viettoa Tallinnan-laivalla: ”Mennään hyttiin pussailemaan?” – ”Mennään vaan”

  8. 8

   Ruben Stiller kertoo HS:lle saamastaan varoituksesta ja Ylen kovista vaatimuksista Sipilä-asiassa: ”Olen hiiri ja minua pelotti”

  9. 9

   44 vuotta vanhan elokuvaklassikon raiskauskohtaus järkyttää maailmaa – Miksi vasta nyt?

  10. 10

   Ylen juontaja tenttasi päätoimittajaa suorassa lähetyksessä – ja hukkuu nyt kiittävään palautteeseen

  11. Näytä lisää