Valikko
Pääkirjoitus    |   Pääkirjoitus

Syyrian silpominen on häpeäksi kaikille

EU-maana Suomella on auttamisvastuu, jota ei voi rajata hallitusohjelmalla.

Suomen hallituksen sisäiset ristiriidat pakolaispolitiikassa nousivat taas näkyviin viime viikonvaihteessa. Ajoitus ei ollut sattuma. Samaan ­aikaan Syyriassa hallituksen joukot ja Venäjä jatkoivat sotatoimia, ­jotka aiheuttavat uuden pakolaisaallon. Euroopassa laaditaan uusia suunnitelmia pakolaiskriisin saamiseksi hallintaan.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) oli STT:n haastattelussa valmis harkitsemaan Suomen pakolaiskiintiön tilapäistä nostamista vastaisuudessa, mutta ulkoministeri Timo Soini (ps) piti MTV3:n mukaan tiukasti kiinni hallitusohjelmassa linjatusta enimmäismäärästä.

Pakolaiskiintiö on ollut viime vuodet 1 050 ja on tänä vuonna 750. Määrästä on ­vähennetty EU:ssa sisäisesti siirrettäviksi sovittuja turvapaikanhakijoita.

Vanha kiintiö on merkityksetön suhteutettuna todelliseen pakolaistilanteeseen. Suomesta haki viime vuonna turvapaikkaa 32 476 ihmistä. Viime viikkojen saapujamäärillä tulijoita olisi tänä vuonna runsaat 10 000.

Puhe kiintiöstä on valmistautumista tuleviin tilanteisiin. Tavoite on edelleen, että yhä suurempi osa turvapaikanhakijoista saadaan rekisteröityä EU:n ulkorajoilla tai Turkissa ja että EU:n sisäisiä turvapaikkakiintiöitä ryhdytään aidosti toteuttamaan. Saksan ja Turkin johtajien maanantaina käymät neuvottelut ja ehdotukset Naton osallistumisesta pakolaistilanteen monitorointiin ovat uusien hankkeiden valmistelua.

Pitämällä ehdottomasti kiinni aiemmasta pakolaiskiintiöstään Suomi pyrkisi ottamaan mahdollisimman pienen taakan tulevassa vastuunjaossa EU-maiden kesken. ­Samalla Suomi pyrkii kuitenkin saamaan muita EU-maita ottamaan mahdollisimman suuren vastuun Suomeen jo tulleista turvapaikanhakijoista. Yhdistelmä ei ole tolkullinen.

Erimielisyyttä Suomen turvapaikkakiin­tiöistä voi jopa pitää eräänlaisena optimismina. Vastuunjakoon ja toimivaan rekisteröintiin on edellytyksiä vasta, kun EU:n rajavalvonta toimii ja pakoon lähtevien ihmisten määrä vähenee.

Kyseessä on toimenpiteiden ketju, jonka ­ensimmäinen lenkki on pettämässä pahiten. ­Sekasorto Syyriassa on yhä pahenemassa.

Jopa 70 000 syyrialaista odottaa pääsyä Turkkiin. Jordanian-vastaiselle rajalle on kerääntynyt noin 20 000 pakolaista. Yhteensä ­pakolaisia Syyriassa ja sen ulkopuolella on jo noin 11 miljoonaa.

Pakolaismäärät varsinkin Turkin suunnalla kasvoivat viime viikolla samaan aikaan, kun Syyrian hallitus ja opposition edustajat yrittivät käynnistää rauhanneuvotteluja Genevessä. Venäjän pommitusten ja Syyrian joukkojen maahyökkäysten kohteina olivat samat oppositioryhmät, joiden pitäisi olla neuvottelupöydässä.

Rauhanneuvotteluja käydään usein sotatoimien saattelemina, mutta Syyriassa kyse ei ole vain siitä. Suuret pakolaisaallot ovat seurausta hallituksen ja Venäjän sotatoimien luonteesta. Siviilitappiot Aleppon kaupungin alueella vaikuttavat osin tahallisilta eivätkä edes niin sanotuilta oheisvahingoilta.

Näennäinen ratkaisu sotaan olisi Syyrian hallituksen sotilaallinen voitto. Se olisi ­näennäinen eikä kovin lohdullinen. Todellisuudessa syyrialaisen opposition heikentäminen vahvistaa terrorijärjestö Isisiä jättämällä se ainoaksi vaihtoehdoksi hallitukselle. Sellainen tilanne saattaisi jopa sopia presidentti Bashar al-Assadin sisäpiirille, mutta syyrialaisten hätä ei helpottuisi eikä pakolaisvirta katkeaisi.

Syyrian silpominen on kaikkien häpeä. Suomella ei ole roolia rauhanneuvotteluissa, mutta EU-maana meillä on auttamisvastuu, jota ei voi rajata hallitusohjelmalla.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pääkirjoitukset
 • Pääkirjoitus
 • Pakolaiset
 • Syyria
 • Venäjä
 • EU

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Trump ei tarjonnut sovinnon eleitä – ensimmäinen puhe presidenttinä oli raju populistinen julistus, suoranainen sodanjulistus

  2. 2

   Trumpin virkaanastujaisissa soivat Sibeliuksen Finlandian sävelet

  3. 3

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  4. 4

   Emmi Salminen, 99, synnytti 20-vuotiaana aviottoman lapsen: ”Kätilö haukkui minua koko yön”

  5. 5

   Nauroin työkaverin lähettämälle rivolle viestille, mutta jälkikäteen inhotti

  6. 6

   Asiantuntija: Trumpin puhe oli harvinaisen jyrkkä – ”Paistoi uho, että hän on pomo, ja nyt te muut kuuntelette”

  7. 7

   Mies kuristi 12-vuotiaan tytön liki hengiltä Espoossa keskellä päivää ja soitti samalla hätäkeskukseen – passitettiin mielisairaalaan

  8. 8

   Ministeri Bernerin pelottelutaktiikassa on eräs perin tuttu, mutta holtiton piirre

  9. 9

   Salaisuuden pitäminen oli valtava taakka – Lapsena hyväksikäytetty Inkeri Tiitinen voitti traumansa liikunnan avulla

  10. 10

   Ministeriö tekijänoikeuksiin liittyvistä uhkauskirjeistä: ”Ei ole tarkoitus, että laki mahdollistaa lypsämistä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  2. 2

   Juristit vaativat sarjoja ja elokuvia ladanneilta rahaa uhkauskirjeillä – ”Lakimieheltä on turha kysyä moraalista”

  3. 3

   Nauroin työkaverin lähettämälle rivolle viestille, mutta jälkikäteen inhotti

  4. 4

   Emmi Salminen, 99, synnytti 20-vuotiaana aviottoman lapsen: ”Kätilö haukkui minua koko yön”

  5. 5

   Sinisilmäiset vanhemmat uskoivat sadun koulun järjestämästä laivaristeilystä – valvojia olikin hankittu Tinderistä

  6. 6

   Ministeri Bernerin pelottelutaktiikassa on eräs perin tuttu, mutta holtiton piirre

  7. 7

   Selkäkipu ei estä seksiä – katso kuvat kahdeksasta asennosta, joissa petipuuhat asiantuntijoiden mukaan onnistuvat

  8. 8

   Perussuomalaiset tekevät rasismirikoksistaan vaalimainoksia

  9. 9

   Trump nousi valtaan, Obama jätti hyvästit – näin virkaanastujaispäivä eteni

  10. 10

   15-vuotiaan julma joukkopahoinpitely kuohuttaa Sipoossa – kuntalaiset puuhaavat mielenosoitusta lauantaiksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

  2. 2

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  3. 3

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  4. 4

   Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  5. 5

   Joukko Munkkiniemen yhteiskoulun lukion oppilaita karkasi bileristeilylle Ruotsiin – Rehtori: ”Viitteitä suuresta salajuonesta”

  6. 6

   Heli Kurjanen kehitti maailman myydyimmän kuukautiskupin – suorasukainen markkinointi on järkyttänyt Yhdysvalloissa

  7. 7

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  8. 8

   Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

  9. 9

   Kukaan ei tunne 25-vuotiasta Axel Thesleffiä, mutta hänen biisinsä oli viime vuoden suurin Suomi-hitti, jota on kuunneltu yli 130 miljoonaa kertaa – Miten se on mahdollista?

  10. 10

   Viranomaiset hakivat espoolaispojan kesken koulupäivän – vakavasti sairas äiti ei pääse tapaamaan satojen kilometrien päähän vietyä lastaan

  11. Näytä lisää