Pääkirjoitus

Valikko
Pääkirjoitus    |   Pääkirjoitus

Heikko vai vielä heikompi hallitus?

Ruotsin hallituksella on muutakin päänvaivaa kuin vain maahanmuutto, mutta muu vain jää sen varjoon.

Ruotsin suurimmassa oppositiopuolueessa maltillisessa kokoomuksessa on kytenyt alkuvuoden ajatus hallituksen kaatamisesta. Puolueen johto ei sitä kuitenkaan halua. Jos hallitus kaatuisi, tilalle tulisi vielä heikompi hallitus.

On totta, että sosiaalidemokraattien Stefan Löfvenin johtama demarien ja ympäristöpuolueen vähemmistöhallitus on tukalassa tilanteessa. Löfveniä ei syytetä suurista virheistä, mutta demarien kannatus hupenee kovaa vauhtia. Syynä ovat turvapaikanhakija­tilanne ja maahanmuuttopolitiikan kovat paineet.

Maahanmuuttoon liittyvät kysymykset ovat nyt ruotsalaisäänestäjille kaikkein tärkeimpiä kysymyksiä. Puolueet tietävät tämän. Hallituksen tekemä täyskäännös turvapaikkalinjassa on historiallinen, mutta se ei silti ole tukkinut vuotoa demareista ruotsidemokraatteihin. Maltillista kokoomusta maahanmuuttolinjan koventaminen auttoi pitämään kiinni kannattajista.

Kannatusmittaukset eivät muuta paikkajakoa valtiopäivillä. Siksi maltillisen kokoomuksen johtaja Anna Kinberg Batra ei haaveile hallituksen kaatamisesta. Valtiopäivillä vaa’ankieliasemassa ovat ruotsidemokraatit. Puolue on voimiensa tunnossa. Se ilmoitti syksyllä jopa jättävänsä valtiopäivätyön vähemmälle ja keskittävänsä voimat kentälle.

Kynnys yhteistyöhön ruotsidemokraattien kanssa ei ole vielä ylittynyt. Keskustan puheenjohtaja Annie Lööf linjasi nimenomaan, ettei keskustalla ole mitään aikeita kaataa hallitusta ruotsidemokraattien tuella. Ruotsin hallitus siis huojuu muttei kaadu. Kaikki tietävät, miten kovan hinnan ruotsidemokraatit haluavat tuestaan. Eikä ketään porvarijohtajaa houkuta hallita maata tässä turvapaikanhakijatilanteessa.

Hallitus vaihtuisi vain uusintavaaleilla, mutta demarit eivät luovu vallasta. Seuraavasta kerrasta ei voi olla varma. Myös ympäristöpuolue takertuu hallituspaikkaansa, vaikka uusi kova linja on juuri sille kaikkein vaikein.

Ruotsin hallituksella on toki muutakin päänvaivaa kuin maahanmuutto. Muu vain jää sen varjoon. Ruotsiin on tullut muutamassa vuodessa puoli miljoonaa uutta ihmistä. Tänä vuonna Ruotsin maahanmuuttovirasto varautuu jopa 140 000 turvapaikanhakijaan.

Työllisyyspolitiikkaa dominoi nyt se paine, jonka tulijat luovat palkkapolitiikalle. He myös mutkistavat entisestään asuntopolitiikkaa. Ongelmia on kuitenkin turha liioitella, sillä Ruotsin talous on varsin dynaaminen. Bruttokansantuote kasvaa Ruotsin keskuspankin mukaan tänä vuonna 3,5 prosenttia ja ensi vuonna 2,8 prosenttia.

Ajat ovat kuitenkin epävarmat. Epävarmuus johtuu paitsi kansainvälisistä näkymistä myös kotitalouksien velkaantumisesta.

Juuri nyt Ruotsissa ei ole helppo tehdä rahapolitiikkaa, ja se näkyy myös Ruotsin keskuspankin torstaisessa päätöksessä laskea ohjauskorko –0,35 prosentista –0,50:een. Keskuspankin huolien järjestys on kuitenkin viime vuosina muuttunut. Kun se ennen yritti vaikuttaa asuntolainan ottoon pitämällä korkoa varsin korkealla, nyt tärkeämpää on inflaation nostaminen. Keskuspankki joutui toteamaan, ettei sillä ole ollut keinoja vaikuttaa asuntomarkkinoihin. Saa nähdä, onko Ruotsin hallituksella.

Ruotsin isoin talousriski on asuntolainoissa ja asuntopulassa. Tilanne ei näytä hyvältä. Mäklarstatistikenin perjantaina julkistaman tilaston mukaan asuntojen hinnat nousivat vuodentakaisesta 14 prosenttia. Edessä on uusi miljoonaprojekti, sillä hallituksen mukaan Ruotsi tarvitsee vuoteen 2025 mennessä ainakin 700 000 uutta asuntoa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pääkirjoitukset
 • Pääkirjoitus
 • Ruotsi
 • Euroopan pakolaiskriisi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Vastarintaliikkeen kulkueessa tappelu – HSTV:n videolla näkyvät kulkueessa olleiden kiinniotot

  2. 2

   Mielenosoituksessa kiinniottoja Helsingin keskustassa – HSTV:n suora lähetys Kaisaniemen puistosta

  3. 3

   Äärioikeisto järjestää salaisia konsertteja jatkuvasti Suomessa – tästä on kyse

  4. 4

   Ravintola Zetorista tuli äärioikeiston kokoontumispaikka – HOK-Elanto lisää järjestyksenvalvojien määrää itsenäisyyspäivänä

  5. 5

   Linnan kiinnostavimmat vieraat haastattelussa jo ovella – HSTV:n suora lähetys alkaa kello 18

  6. 6

   Pisa-tulokset tulivat: Suomella ei syytä häpeään mutta alueelliset erot huolestuttavat – pääkaupunki­seudun koululaiset rynnivät muiden ohi

  7. 7

   Jos et usko, että teinit ovat ihania, lue mitä Turun luostarivuoren yläkoulussa tapahtuu

  8. 8

   Tutkijat ymmällään syistä: Ahkera häpykarvojen poisto nostaa herpesriskiä

  9. 9

   44 vuotta vanhan elokuvaklassikon raiskauskohtaus järkyttää maailmaa – Miksi vasta nyt?

  10. 10

   ”Sairauslomaan liittyvä lentokielto” esti Timo Soinin Nato-matkan – ministeriö ei kerro sairausloman mahdollisesta jatkumisesta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   44 vuotta vanhan elokuvaklassikon raiskauskohtaus järkyttää maailmaa – Miksi vasta nyt?

  2. 2

   Äärioikeisto järjestää salaisia konsertteja jatkuvasti Suomessa – tästä on kyse

  3. 3

   Saara Aalto veti kymmenentuhatta ihmistä Senaatintorille – katso koko esiintyminen HSTV:stä

  4. 4

   Mielenosoituksessa kiinniottoja Helsingin keskustassa – HSTV:n suora lähetys Kaisaniemen puistosta

  5. 5

   Suuressa rakennus­kohteessa jälleen betoni­ongelmia, tuulivoimalan perustuksia piti purkaa – ministeriö kriisikokouksessa

  6. 6

   Suomi-viinasta tulossa hitti maailmalla – kuopiolainen juomasuku vie likööriään Aasian trendibaareihin

  7. 7

   Slush lupaa puuttua tapahtuman iltajuhlissa esiintyneeseen seksuaaliseen häirintään monin tavoin – ”Täällä on nollatoleranssi seksismille”

  8. 8

   Tutkijat ymmällään syistä: Ahkera häpykarvojen poisto nostaa herpesriskiä

  9. 9

   Valeuutiset Hillary Clintonin lapsi­seksi­ringistä saivat kiväärimiehen tunkeutumaan pitseriaan Washingtonissa

  10. 10

   Pisa-tulokset tulivat: Suomella ei syytä häpeään mutta alueelliset erot huolestuttavat – pääkaupunki­seudun koululaiset rynnivät muiden ohi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nainen meni kauneusklinikalle Helsingissä – päätyi öisen autokyydin jälkeen leikattavaksi omakotitaloon Viron Pärnussa

  2. 2

   Susanne Päivärinta ja Jan Andersson kiistävät päätoimittaja Atte Jääskeläisen väitteet: Ylen linjausta perusteltiin ”muilla syillä”, juontajat sanovat

  3. 3

   Kymmenien suomalaisten kauneusleikkaukset ovat menneet pieleen – Cheyenne Järvisen rintoihin jäi rujot jäljet

  4. 4

   Tuhannet koulutetut karkaavat Suomesta ulkomaille joka vuosi, ja entistä harvempi aikoo palata – ”Tämä on hirveän hälyttävä tulos”

  5. 5

   Ylen päätoimittajan mukaan ohjaaja Susanna Kuparinen loukkasi Sipilän vaimoa – Kuparinen: ”Järkytyin ihan hirveästi”

  6. 6

   Sanna-Mari Paakki aloitti kampanjan tissien puolesta ja joutui Ylilaudalta nousseen vihakampanjan kohteeksi – ja se kertoo siitä, mikä internetiä nyt riivaa kaikkialla

  7. 7

   HS seurasi pikkujoulujen viettoa Tallinnan-laivalla: ”Mennään hyttiin pussailemaan?” – ”Mennään vaan”

  8. 8

   Pidimme kaksi viikkoa uutta päiväkirjamaista kalenteria, jota hehkutetaan maailmalla – näin se toimii

  9. 9

   Ruben Stiller kertoo HS:lle saamastaan varoituksesta ja Ylen kovista vaatimuksista Sipilä-asiassa: ”Olen hiiri ja minua pelotti”

  10. 10

   Ylen juontaja tenttasi päätoimittajaa suorassa lähetyksessä – ja hukkuu nyt kiittävään palautteeseen

  11. Näytä lisää