Pääkirjoitus    |   Vieraskynä

Sukupolvenvaihdoksen esteet pitää poistaa

Veronhuojennuksen saamisen edellytyksiä pitäisi muuttaa niin, että alaikäinenkin perinnönsaaja voidaan katsoa yritystoiminnan jatkajaksi.

Viime vuosina on tehty kaksi yritysten sukupolvenvaihdokseen vaikuttavaa muutosta: perintöveroa on kiristetty ja sukupolvenvaihdokseen liittyvän veronhuojennuksen tulkintaa tiukennettu. Tämä voi uhata yritystoiminnan jatkamista ja jopa omistuksen säilymistä Suomessa.

Perintö- ja lahjaveroa korotettiin viime vaalikaudella merkittävästi. Perintövero voi aiheuttaa ­ongelmia erityisesti niissä tilanteissa, joissa perintöä ei ole helppo muuttaa rahaksi. Silloin kyse voi olla esimerkiksi yritysten osakkeista.

Perintö- ja lahjaverotuksessa maatalouden ja yritystoiminnan varojen saantoa helpotetaan niin sanotulla sukupolvenvaihdoshuojennuksella. Huojennuksen tavoitteena on työpaikkojen ja yritystoiminnan jatkuvuuden turvaaminen.

Perintö- ja lahjaveroa ei yleensä pidetä ongelmana, jos veroa voidaan keventää. Huojennuksen saaminen edellyttää muun muassa, että perintö tai lahja sisältää vähintään kymmenesosan yhtiön osakkeista ja että perinnönsaaja aikoo jatkaa yritystoimintaa.

Jos edellytykset eivät täyty, perillinen maksaa osakkeiden käyvän arvon mukaan määräytyvän perintöveron. Jos perintö ei sisällä muuta varallisuutta, perillinen saattaa joutua myymään perimänsä osakkeet tai osan niistä veron maksamiseksi, mikä voi tuntua kohtuuttomalta. Myyminen on tietenkin mahdollista vain, jos tarjolla on ostajia.

Juha Sipilän (kesk) hallituksen ohjelma sisältää kaksi sukupolvenvaihdoksia helpottavaa verolinjausta. Tavoitteena on ensinnäkin edistää sukupolvenvaihdoksia keventämällä perintöveroa ja arvioimalla muut kehittämistarpeet. Toinen tavoite on helpottaa metsätilojen sukupolvenvaihdoksia, joihin ei yleensä voida soveltaa nykyistä perintö- ja lahjaverolain huojennusta.

Samaan aikaan kun poliittiseksi tavoitteeksi on otettu sukupolvenvaihdosten helpottaminen, huojennuksen soveltamisen tulkinta on kiristynyt. Merkittävin muutos koskee alaikäisten perillisten mahdollisuutta jatkaa osakeyhtiömuotoisen yrityksen toimintaa. Uuden oikeuskäytännön mukaan alaikäinen perillinen ei jatka yritystoimintaa osakeyhtiössä, koska hän ei voi osakeyhtiölain mukaan toimia yhtiön hallituksessa tai toimitusjohtajana.

Huojennuksen epääminen alaikäiseltä on koettu epäoikeuden­mukaiseksi, sillä perillinen ei voi määrätä perintöverotuksen ajankohtaa. Esimerkiksi yrittäjän tapaturmainen kuolema estää alaikäistä perillistä saamasta huojennusta. Ongelma on noussut esiin sekä yksittäistapauksissa että laajemmin yrittäjien piirissä. Sukupolvenvaihdos on joka tapauksessa kriittinen vaihe yrityksen elinkaaressa, vaikka siihen ei liittyisikään epävarmoja veroseuraamuksia.

Hyvän verojärjestelmän piirteitä ovat verotuksen johdonmukaisuus ja ennustettavuus. Perintöverotuksen tason määräytyminen perinnönjättäjän kuoleman ajankohdan ja perillisen senhetkisen iän ­mukaan ei helposti täytä ennustettavuuden vaatimusta.

Sukupolvenvaihdoshuojennuksen sattumanvaraisuus on myös ongelmallinen siinä mielessä, että veropohjaa koskevalla poikkeussäännöksellä tulisi olla selkeät perusteet.

Korkeimman hallinto-oikeuden alaikäistä perinnönsaajaa koskevan ratkaisun perustelut ovat juridisesti loogisia, joten lainsäätäjän tulisi muuttaa huojennuksen saamisen edellytyksiä. Alaikäistä perinnönsaajaa koskeva ongelma on mahdollista poistaa esimerkiksi rajaamalla jatkamisvaatimus koskemaan vain lahjaverotusta tai määrittelemällä yritystoiminnan jatkamisvaatimus alaikäisen osalta erikseen.

Samassa yhteydessä voitaisiin selkeyttää huojennuksen edellytyksiä muutenkin. Ehdotus huojennuksen uudelleenmäärittelystä perustuu ajatukseen, jonka mukaan perintö- ja lahjaverotus on vastedeskin osa suomalaista verojärjestelmää, vaikka tästä verolajista on useissa Euroopan maissa luovuttu.

Hallitusohjelmassa sukupolvenvaihdosten helpottamiseksi on varattu yhteensä 60 miljoonaa euroa. Perintö- ja lahjaverotuksen kiristyttyä huojennuksen oikeanlainen kohdentaminen voi osaltaan edistää työpaikkojen säilymistä ja yritys­toiminnan jatkumista Suomessa.

Verojen tulee määräytyä ennakoitavalla ja johdonmukaisella tavalla. Hallituksen tulisikin ensimmäiseksi poistaa alaikäistä perinnönsaajaa koskeva epäkohta.

Ann-Mari Kemell ja Juha Lindgren

Kemell on Keskuskauppakamarin johtaja ja Lindgren Vaasan ylipiston vero-oikeuden professori (ma.).

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Turun puukotusten pääepäilty on Abderrahman Mechkah – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  2. 2

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  3. 3

   Puukotuksista epäilty Mechkah kävi rukoilemassa juuri ennen veritekoja, kertovat moskeijan kävijät HS:lle

  4. 4

   Omituinen pyörävaras puuhastelee Espoossa: Jari Sivénin pihasta hävisi polkupyörä – tilalle ilmestyi parempi ja uudempi

  5. 5

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  6. 6

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  7. 7

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  8. 8

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  9. 9

   Tutkijat kertovat, miten lähes kenestä vain voi tulla viattomia tappava terroristi

  10. 10

   Petteri Orpo: ”Suomessa voi olla vain laillisesti”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  2. 2

   Turun puukotusten pääepäilty on Abderrahman Mechkah – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  3. 3

   Turun puukotusten pääepäilty ”ei ollut erityisen uskovainen”, kertoo hänet tunteva turkulais­yrittäjä

  4. 4

   21-vuotias nainen raiskattiin pihalla Torniossa

  5. 5

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  6. 6

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  7. 7

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  8. 8

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  9. 9

   Turun puukotuksissa apuun rientänyt Hassan Zubier saapui pyörä­tuolissa muisto­hetkeen – ”Tein sen, minkä oletan jokaisen tekevän samassa tilanteessa”

  10. 10

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  8. 8

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  11. Näytä lisää