Valikko
Pääkirjoitus    |   Pääkirjoitus

Cameron myy laihaa saalista

Britannian saamia myönnytyksiä EU-jäsenyyden ehtoihin on todella hankalaa myydä Britanniassa. Kaiken lisäksi osa väestä ei osta muuta kuin eron unionista.

Britannian ja muiden Euroopan unionin maiden neuvottelut Britannian jäsenyysehtojen muuttamisesta muistuttavat toisen maailmansodan aikaisia salakielijärjestelmiä. Kuuluisin niistä taitaa olla saksalaisten käyttämä, Britanniassa avattu Enigma.

Ensiksi on tärkeää kerrottavaa. Kerrottava asia murustellaan käsittämättömiksi paloiksi. Palat lähetetään eteenpäin. Lopulta ne muutetaan taas järjelliseksi viestiksi.

Britannian pääministeri David Cameron halusi vahvistaa omaa valtaansa EU-kriittisyyden kultamaassa. Hän aloitti unionin kanssa neuvottelut, joissa Britannian vaatimukset prosessoitiin neuvottelukohteiksi ja niitä viilattiin kompromisseiksi pitkin Eurooppaa. Perjantaina saatiin aikaiseksi sopu, jonka käytännön merkitystä on lähes mahdotonta arvioida. Mutta Cameronin on pakko muuttaa tämä sekasotku helposti ymmärrettäväksi viestiksi: ”Me voitimme!”

Tehtävä ei todellakaan ole helppo. Ilma on lähiajat sakeana vaihtoehtoisista tulkinnoista. Britanniassa osalla kansaa tulkintasabluuna oli kaiken aikaa valmis: tuli mitä tuli, kaikki muu paitsi ero EU:sta edustaa tappiota. Heidän näkemystään saattavat ­tukea monet EU-maiden päättäjät, joilla taas on paine kertoa omille äänestäjilleen, ­että Britannian saamat erivapaudet ovat merkityksettömiä. Toinen osa haluaa pitää Britannian unionissa – tuli mitä tuli –, joten sopukin oli jo ennalta hyväksi määritelty.

Kauan sovellettu, huippukokousten jälkeistä aikaa koskeva herrasmiessopimus ­kertoo, että kaikki saavat kuvailla Brysselissä saavutettuja ratkaisuja kotimaissaan ­tavalla, joka on tulkittavissa onnistuneeksi kotiinpäin vetämiseksi. Tällä kertaa herrasmiessopimusta ei paranisi noudattaa: Britannian kansanäänestyksestä olisi saatava sellainen tulos, että maa pysyy unionin jäsenenä. Se olisi kaikkien etu.

Cameronin tehtävä on äärimmäisen vaikea. Britanniassa alkaa nyt armoton sopimuksen riisunta. Cameronin Enigmassa viesti voi muuttua ihan toiseksi kuin mikä sisään ­yritettiin syöttää.

Kun perjantain sovusta riisuu ne kohdat, jotka eivät todellisuudessa muuta ­mitään, ja ne mahdollisuudet, jotka ovat tulevaisuudessa auki kaikille ­jäsenmaille ja jotka ovat todellisuudessa vähäpätöisiä linjauksia, Cameronille ei jää kuin risainen Union Jack liehutettavaksi ­voitonmerkkinä. Kaiken ­lisäksi Cameronin pitäisi muuttaa sopimuksesta käteen jäävä sellaiseksi voitonriemuksi ja tunteen paloksi, että hän voi lähteä turvallisin mielin kampanjoimaan Britannian EU-jäsenyyden jatkon puolesta.

Joitakin perjantain sovun kohtia on hyvin hankala pukea myyvään pakettiin. ­Esimerkiksi käy idea, jonka mukaan euromaiden yhteistyö ei saa syrjiä ulkopuolisia EU-maita. Syrjimättömyyttä turvaava malli on käytännössä poliittinen julistus ilman laillista pohjaa. Sovun sisältö tältä kohtaa on helpointa sanoa toisin päin: edelleenkään euromaiden taipaletta eivät ulkopuoliset voi pysäyttää. Mutta tämähän ei ole se viesti, jota Cameron haluaa kertoa.

Helpoimmin Cameronin projekti sujuu pukemalla sosiaalietuuksista saadut poikkeukset kolme numeroa liian suureen takkiin. Todellisuudessa esi­merkiksi muihin EU-maihin maksetut lapsietuudet ovat Britannialle häviävän pieni menoerä. Tason rajoituksetkin ovat siis vähäinen myönnytys.

Poikkeusoloissa sallittavat yleisemmät sosiaalietuuksien rajoitukset eivät jäisi sovun mukaan vain Britannian oman päätöksen varaan. Päätöksenteossa mukana olisivat ­komissio, parlamentti ja muut unionimaat. Eli etukäteen eniten hehkutetuimmassakaan kohdassa ei päästy irti brittien kavahtamasta Brysselistä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pääkirjoitukset
 • Pääkirjoitus
 • Brexit

Tilaa pääkirjoitukset sähköpostiisi

Helsingin Sanomien pääkirjoitukset ja lehden pääkirjoitussivulla julkaistavat kolumnit joka aamu tuoreena sähköpostiisi ilmaiseksi.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Jari Lindström yritti johtaa kahta ministeriötä mutta sairastui vakavasti – Nyt hän puhuu HS:lle aiheesta, josta poliitikot ovat vaienneet

  2. 2

   Kon-Tikin matkan synkkä totuus: Thor Heyerdahl halusi todistaa oikeaksi rasistisen teorian ihmiskunnan historiasta

  3. 3

   Poliisi etsi asenaista Helsingin rautatieasemalla

  4. 4

   Paavi: Korean sota tuhoaisi suuren osan ihmiskuntaa – ehdottaa Norjaa sovittelijaksi

  5. 5

   Vanha rouva näytti herttaiselta, mutta yhtäkkiä olinkin rasististen herjausten kohteena

  6. 6

   Rähinä Recordsin omistaja perusti kaverinsa kanssa harrastuksena ravintolan – nyt miehet pyörittävät yli kymmenen miljoonan euron liikevaihtoa

  7. 7

   ”Minulla on mielenterveysongelmia, petyin niin pahasti ” – Mohammad Tamim palasi Jyväskylästä Afganistaniin, mutta onko hän nyt turvassa?

  8. 8

   Trump perusti auttavan puhelimen ulkomaalaisten rikollisten uhreille – kuuma linja ruuhkautui ufokertomuksista

  9. 9

   Lempi, parinhaku ja taiat kuuluivat satojen vuosien takaiseen vappuun – ”Nuoriso juoksenteli pakanallisen hekuman vallassa”

  10. 10

   Suomen ruokakulttuuri on muuttunut 30 vuodessa valtavasti – paitsi yksi asia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kon-Tikin matkan synkkä totuus: Thor Heyerdahl halusi todistaa oikeaksi rasistisen teorian ihmiskunnan historiasta

  2. 2

   Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

  3. 3

   Rähinä Recordsin omistaja perusti kaverinsa kanssa harrastuksena ravintolan – nyt miehet pyörittävät yli kymmenen miljoonan euron liikevaihtoa

  4. 4

   Suomen ruokakulttuuri on muuttunut 30 vuodessa valtavasti – paitsi yksi asia

  5. 5

   Poliisi etsi asenaista Helsingin rautatieasemalla

  6. 6

   Puoli miljoonaa kranaattia tunnissa ja kymmeniätuhansia kuolleita – kaikki tietävät, millainen Korean sota olisi

  7. 7

   Merja Savelainen teki sen, mistä moni haaveilee: irtisanoutui, lähti maailmalle ja tekee töitä vain seuraavaa reissua varten – miten se onnistui?

  8. 8

   Taksit vastaavat kilpailuun: Helsingin takseille yhtenäinen ilme, Oulu aloitti jo kansainvälisellä keltaisella

  9. 9

   Heidi Jaaran yritys syntyi lapsettomuus­kriisistä – Balmuir tekee luksushuiveja ja ylellisyystuotteita, jotka kelpaavat Cheekille ja Saudi-Arabian prinsessalle

  10. 10

   Suomalaisen näytelmän kantava voima Outi Nyytäjä on kuollut

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

  2. 2

   Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

  3. 3

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  4. 4

   Sveitsiläislehti hehkuttaa suomalaista vaikenemista – omisti tuppisuisuudelle koko numeron

  5. 5

   Jako hyviin ja huonoihin työttömiin ärsyttää Kaisa Heikkilää, 29, joka päätti olla ylpeästi työtön – ”Suomessa työ määrittelee ihmistä”

  6. 6

   Kon-Tikin matkan synkkä totuus: Thor Heyerdahl halusi todistaa oikeaksi rasistisen teorian ihmiskunnan historiasta

  7. 7

   Metsään kadonnut kuopiolaismies oli jo alkanut riisua vaatteitaan hypotermiassa – onneksi poliisikoira Körmy löysi lumen alta pipon

  8. 8

   Rumatkin miehet koetaan viehättäväksi, jos jutut ovat hyviä – naisilla tilanne on monimutkaisempi, selvisi viehätysvoimatutkimuksessa

  9. 9

   ”Anna on taas lihonut” – Suomalainen suosikkibloggaaja laihdutti lukijoidensa edessä, lihoi entiselleen, päätti lopettaa jojoilun – ja saa nyt kuulla siitä jatkuvasti

  10. 10

   Erittäin tappava tunnistamaton tauti levinnyt Liberiassa – alustavien tietojen mukaan kyse ei ole ebolasta

  11. Näytä lisää