Pääkirjoitus

Valikko
Pääkirjoitus    |   Pääkirjoitus

Harjoituskohu toistuu vuosittain

Tiedonkulun ongelmista on tullut hyvä vakioselitys Puolustusvoimien harjoituksista syntyneelle hämmennykselle.

Vuosi sitten Puolustusvoimien harjoitusohjelma nousi otsikkoihin. Aiemmin ohjelmat oli käsitelty presidentin ja hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittisen valiokunnan eli utvan yhteiskokouksessa lähes rutiiniasioina, mutta kaavailtu osallistuminen Viron ­Ämarissa harjoitukseen yhdessä Yhdysvaltojen lento-osaston kanssa aktivoi esimerkiksi presidentti Sauli Niinistön.

Lopulta Suomi päätti, että Suomen koneet eivät laskeudu ­harjoituksen aikana Viron maaperälle. Saman kevään aikana ­Suomi, Ruotsi ja Yhdysvallat päättivät harjoitella yhdessä Suomen ja Ruotsin alueella ja kansainvälisessä ilmatilassa.

Niinistö korosti tuolloin, että ”koulutuksellinen harjoittelu” sopii Suomelle ja että Suomen alueella se on myös suhteellisen edullista. Hän sanoi voivansa vastedeskin puuttua harjoituksiin, joista hän haluaa lisätietoa.

Tämäkin vuosi tuntuu tuottavan uusia variaatioita samasta teemasta. Yhdysvallat osallistuu kevään mittaan harjoituksiin, jotka järjestetään Suomen alueella ja joiden kuulumisen harjoitusohjelmaan presidentti ja utva ovat hyväksyneet. Vaikka kyse on presidentin tämänkertaisen määritelmän mukaan sotataidon kehittämisestä, kohu on ollut edellisvuoden suuruinen. Miksi aihe on niin herkkä?

Yksi vihje kipukohdista saatiin keski­viikkona, kun presidentti Niinistö tapasi puoluejohtajat ja piti sen jälkeen tiedotustilaisuuden. Aika ajoin järjestettyjen tapaamisten tavoitteena on tietojenvaihdon ­lisäksi ollut julkisen väittelyn hillitseminen. ­Esimerkiksi joulukuun 2014 kokoontuminen käytännössä siirsi Nato-keskustelun pois eduskuntavaalikampanjoiden aihevalikoimasta.

Tälläkin kertaa harjoituksista oli tulossa hallituksen ja opposition yhteenotto. Suurin oppositiopuolue Sdp oli jo ehtinyt arvostella harjoitusten päätöksentekoprosessia – ottamatta suoraan kantaa päätöksen sisältöön – tärkeimpinä kohteinaan puolustusministeri Jussi Niinistö (ps) ja ulkoministeri Timo Soini (ps). Nyt presidentti käytännössä vaiensi väittelyn.

Toinen syy aiheen herkkyyteen on, että keskustelu harjoituksista on vaikeaa ilman viittausta Venäjään tai Yhdysvaltoihin. Vaikka tuoreimman keskustelun nostatti Yhdysvaltojen osallistuminen harjoituksiin, presidentti onnistui olemaan lähes kokonaan mainitsematta Yhdysvaltoja nimeltä tiedotustilaisuudessaan.

Presidentti korosti, että harjoitukset eivät muuta Suomen turvallisuuspoliittista ­linjaa. Muutos onkin tapahtunut talouden puolella. Suomessa Puolustusvoimilla on pienen tauon jälkeen taas varoja harjoituksiin, ja vahvasti harjoitusmäärärahojaan Euroo­passa kasvattanut Yhdysvallat on määrällä mitattuna merkittävin harjoituskumppani. Aktiivisuus lisääntyy aikana, jolloin Venäjän ja lännen suhteet ovat kehnolla tolalla. Tämä panee seuraamaan ja jopa arvailemaan Venäjän reaktioita.

Tiedonkulun ongelmista on tullut hyvä vakioselitys syntyneelle hämmennykselle. Se on hyvä selitys vastedeskin, koska sotilaat puhuvat eri kieltä ja katsovat maailmaa eri näkökulmasta kuin poliitikot. Tekninen kuvaus harjoituk­sesta ei aina anna eväitä sen poliittiseen arviointiin.

Ongelmia vähentäisi, jos julkisuudessa käytetty kieli olisi helpommin ymmärrettävää. Kysymys tärkeimmästä kumppanimaasta harjoituksissa on hyvä, mutta siihen voi antaa kaksi yhtä oikeaa vastausta. Harjoitusten määrän ja monipuolisuuden kannalta Yhdysvallat on Suomelle tärkein kumppani, mutta harjoittelussa Ruotsin kanssa on taustalla kaikkein vahvin poliittinen yhteys.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pääkirjoitukset
 • Pääkirjoitus
 • Sotaharjoitukset

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Äärioikeisto järjestää salaisia konsertteja jatkuvasti Suomessa, ja yksi sellainen piti olla Helsingissä itsenäisyyspäivänä – tästä on kyse

  2. 2

   Suomi-viinasta tulossa hitti maailmalla – kuopiolainen juomasuku vie likööriään Aasian trendibaareihin

  3. 3

   Suuressa rakennus­kohteessa jälleen betoni­ongelmia, tuulivoimalan perustuksia piti purkaa – ministeriö kriisikokouksessa

  4. 4

   44 vuotta vanhan elokuvaklassikon raiskauskohtaus järkyttää maailmaa – Miksi vasta nyt?

  5. 5

   Ahkera häpykarvojen poisto nelinkertaistaa herpesriskin

  6. 6

   Vastasyntyneen imettäminen on kokopäivätyötä – seksi ei ole päällimmäisenä mielessä

  7. 7

   Olemmeko me sodan muokkaama kansa? Asiantuntijan mukaan sotatraumat voivat yhä siirtyä perheissä

  8. 8

   Saara Aalto veti kymmenentuhatta ihmistä Senaatintorille – katso koko esiintyminen HSTV:stä

  9. 9

   Onko minun oltava suomalainen, jotta voin asua Suomessa?

  10. 10

   Jos et usko, että teinit ovat ihania, lue mitä Turun luostarivuoren yläkoulussa tapahtuu

  11. Näytä lisää
  1. 1

   44 vuotta vanhan elokuvaklassikon raiskauskohtaus järkyttää maailmaa – Miksi vasta nyt?

  2. 2

   Saara Aalto veti kymmenentuhatta ihmistä Senaatintorille – katso koko esiintyminen HSTV:stä

  3. 3

   Perussuomalaiset kiistelevät isyysrahasta – ”Tässä on kyse parista kolmesta homosta ja noin sadasta heteroisästä”

  4. 4

   Tutkinnanjohtaja: Imatran epäilty oli viime aikoina vetäytynyt omiin oloihinsa – vietti paljon aikaa tietokoneella

  5. 5

   Suomalaiskenraalien suku vaikeni suuresta salaisuudesta – ”Ryssiä ollaan”

  6. 6

   Slush lupaa puuttua tapahtuman iltajuhlissa esiintyneeseen seksuaaliseen häirintään monin tavoin – ”Täällä on nollatoleranssi seksismille”

  7. 7

   Suuressa rakennus­kohteessa jälleen betoni­ongelmia, tuulivoimalan perustuksia piti purkaa – ministeriö kriisikokouksessa

  8. 8

   Alexander Stubb oli sukupolvensa valovoimaisin poliitikko – miten ja miksi hänet syrjäytettiin huipulta?

  9. 9

   Lentoparkkiyrittäjä on ahdingossa Vantaalla: ”Peltomäki-vyyhdissä syytetty kostaa tuhoamalla firmani”

  10. 10

   Levysopimus, musikaalilavat vai jotain muuta? Saara Aallon 15 minuuttia julkisuudessa on pian ohi, ja seuraavaksi nähdään, mihin se riittää

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nainen meni kauneusklinikalle Helsingissä – päätyi öisen autokyydin jälkeen leikattavaksi omakotitaloon Viron Pärnussa

  2. 2

   Susanne Päivärinta ja Jan Andersson kiistävät päätoimittaja Atte Jääskeläisen väitteet: Ylen linjausta perusteltiin ”muilla syillä”, juontajat sanovat

  3. 3

   Kymmenien suomalaisten kauneusleikkaukset ovat menneet pieleen – Cheyenne Järvisen rintoihin jäi rujot jäljet

  4. 4

   Tuhannet koulutetut karkaavat Suomesta ulkomaille joka vuosi, ja entistä harvempi aikoo palata – ”Tämä on hirveän hälyttävä tulos”

  5. 5

   Ylen päätoimittajan mukaan ohjaaja Susanna Kuparinen loukkasi Sipilän vaimoa – Kuparinen: ”Järkytyin ihan hirveästi”

  6. 6

   Sanna-Mari Paakki aloitti kampanjan tissien puolesta ja joutui Ylilaudalta nousseen vihakampanjan kohteeksi – ja se kertoo siitä, mikä internetiä nyt riivaa kaikkialla

  7. 7

   HS seurasi pikkujoulujen viettoa Tallinnan-laivalla: ”Mennään hyttiin pussailemaan?” – ”Mennään vaan”

  8. 8

   Pidimme kaksi viikkoa uutta päiväkirjamaista kalenteria, jota hehkutetaan maailmalla – näin se toimii

  9. 9

   Ruben Stiller kertoo HS:lle saamastaan varoituksesta ja Ylen kovista vaatimuksista Sipilä-asiassa: ”Olen hiiri ja minua pelotti”

  10. 10

   Ylen juontaja tenttasi päätoimittajaa suorassa lähetyksessä – ja hukkuu nyt kiittävään palautteeseen

  11. Näytä lisää