Valikko
Pääkirjoitus    |   Kolumni

Ulkopolitiikkaan voi kuolla

Ulkopolitiikalla voi sekä sytyttää sotia että estää niitä. Nyt ulkopolitiikkaa tarvitaan taas ihmishenkien pelastamiseen

Presidentit John F. Kennedy ja Urho Kekkonen arvioivat aikanaan ulkopolitiikan merkitystä hyvin ­samansuuntaisesti. He eivät ehkä tienneet toistensa ajatuksista, vaikka tapasivat Yhdysvalloissa lokakuussa 1961.

Vuosi presidenttien tapaamisen jälkeen maailma kävi Kuuban ohjuskriisissä lähempänä suurvaltojen välistä ydinsotaa kuin koskaan aiemmin tai sen jälkeen.

”Sisäpolitiikassa voi hävitä, mutta ulkopolitiikkaan me voimme kuolla”, Kennedyn kerrotaan toistelleen.

Kekkonen katsoi tilannetta Suomen näkökulmasta ja opetti, että jos joko sisä- tai ulkopolitiikan on oltava rempallaan, niin olkoon sitten sisäpolitiikka.

Omalla tokaisullaan Kennedy tuskin ennakoi kohtaloaan sala­murhaajan uhrina marraskuussa 1963. Hän oli ymmärtänyt, että ulkopolitiikalla voi sytyttää sotia. Toisin päin se tarkoittaa, että sotia voi myös estää ulkopolitiikalla.

Ydintuho estettiin lopulta Kuuban kriisissä Yhdysvaltain ja Neuvosto­liiton välisellä diplomatialla. Neuvostoliitto veti ydinohjuksensa Kuubasta. Ulkopolitiikka voitti sotilaspolitiikan ja pelasti henkiä.

Nyt tarvitaan taas pelastavaa ulkopolitiikkaa. Suomi ei kuitenkaan tarvitse uutta Kekkosta. Se aika meni.

Menneitä ovat myös onnelliset vuodet, joiden kuluessa ulkopolitiikkaa ei edes osattu kaivata. Niinä vuosina ei kuoltu ulkopolitiikkaan.

Kylmän sodan aikainen vastakkainasettelu väistyi 1990-luvulla. Ulkopolitiikka katosi päänäyttämöltä. Diplomatia alennettiin poskisuutelijoiden kokoontumisajoksi. Se oli diplomatiaa, jota Napoleon kuvasi aikoinaan paskaksi silkkisukassa.

Sovun vuosina Suomen ulkoministeriön Venäjä-osaaminen kuihtui. Yhdysvaltain ja Venäjän ydinase­neuvottelijat menivät eläkkeelle.

Maailma oli varautunut huonosti siihen, mitä entisellä tiedustelu- ja turvallisuuspäälliköllä Vladimir Putinilla oli mielessä, kun hän nousi Venäjän presidentiksi uuden vuosituhannen alkaessa. Enää siitä ei ole epäselvyyttä.

Nykyiset kriisit kalpenevat ydin­tuhon partaalla käynnin rinnalla. Ne ovat kuitenkin aiempaa monimutkaisempia, vaikka haastettu suurvalta on edelleen Yhdysvallat ja aktiivisin haastaja on Neuvostoliiton rau­nioista syntynyt Venäjä.

Sodat Ukrainassa ja Syyriassa ovat vyyhti, josta syntyy pakolaiskriisin ja terroriuhan lisäksi sotilaallisia jännitteitä Suomen lähialueille.

Venäjä rikkoo toistuvasti ulko­politiikan kansainvälisenä perustana olevia yhteisiä sääntöjä. Ulkopolitiikan voitto Kuuban kriisissä oli mahdollinen, kun Yhdysvallat ja Neuvostoliitto sopivat yhteisistä toiminta­tavoista ydinvarustelussaan.

Yritykset neuvotella tulitaukoa Syyrian sotaan ovat merkki siitä, että tilanteen vakavuus ymmär­retään, mutta ei vielä riittävän ­hyvin.

Välillä Syyria-neuvottelut ovat olleet karmaisevaa teatteria, jossa Venäjän julkea piittaamattomuus kohtaa länsimaiden neuvottoman närkästyksen. Silloin ulkopolitiikka on voimatonta.

Suomessakin on kysytty, onko tämä uutta kylmää sotaa. Sitä tämä ei ole, mutta taas ollaan tilanteessa, jossa ulkopolitiikan ei kannata olla rempallaan.

Kekkosen aikana se tarkoitti, että presidentillä oli ehdoton yksinvalta ulkopolitiikan johdossa. Nyt presidentin asema taas korostuu, mutta aivan uudessa ympäristössä, jota Kekkonen tuskin tunnistaisi.

Välivuosina Suomessakin ulko­poliittinen valta oli siellä täällä. Pitkä kiistely johtoasemasta EU:ssa ratkesi, kun asema määrättiin perustuslaissa pääministerille myös ulkopolitiikan osalta. Presidentti johtaa muuten ulkopolitiikkaa yhteistoiminnassa valtioneuvoston kanssa.

EU-ulkopolitiikan johtaminen ei ole pääministerille vaihtoehto muiden kiireiden joukossa, vaan se on hänen lakisääteinen tehtävänsä.

Lisäksi ulkopolitiikasta puhutaan. Keskustelua käydään kapakoissa, yliopistoissa ja – kuten viime päivinä on kuultu – erityisesti eduskunnassa. Se olisi Kekkoselle kauhistus.

Tällaisessa metelissä hallituksen, eli presidentin ja valtioneuvoston, pitää pystyä pitämään ulkopolitiikka selkeänä. Se on vaativampaa kuin yksinvalta mutta parempi keino osallistua ulkopolitiikkaan, jolla pelastetaan henkiä.

Presidentin ja puoluejohtajien tapaamisessa keskiviikkona oli ­ilmeisesti aiheena yhteisen ulko­politiikan selkiinnyttäminen. Toi­vottavasti kyseessä oli keskustelu eikä puhuttelu.

Tilaa pääkirjoitukset sähköpostiisi

Helsingin Sanomien pääkirjoitukset ja lehden pääkirjoitussivulla julkaistavat kolumnit joka aamu tuoreena sähköpostiisi ilmaiseksi.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Jari Lindström yritti johtaa kahta ministeriötä mutta sairastui vakavasti – Nyt hän puhuu HS:lle aiheesta, josta poliitikot ovat vaienneet

  2. 2

   Vanha rouva näytti herttaiselta, mutta yhtäkkiä olinkin rasististen herjausten kohteena

  3. 3

   Kon-Tikin matkan synkkä totuus: Thor Heyerdahl halusi todistaa oikeaksi rasistisen teorian ihmiskunnan historiasta

  4. 4

   ”Minulla on mielenterveysongelmia, petyin niin pahasti ” – Mohammad Tamim palasi Jyväskylästä Afganistaniin, mutta onko hän nyt turvassa?

  5. 5

   Poliisi etsi asenaista Helsingin rautatieasemalla

  6. 6

   Rähinä Recordsin omistaja perusti kaverinsa kanssa harrastuksena ravintolan – nyt miehet pyörittävät yli kymmenen miljoonan euron liikevaihtoa

  7. 7

   Loskaa oli niin, että huviteatterin katto repesi – Katso kuvakooste Helsingin historiallisista lumivapuista

  8. 8

   Suomen ruokakulttuuri on muuttunut 30 vuodessa valtavasti – paitsi yksi asia

  9. 9

   145 asteen pakkasta sietävä Shefki Kuqi piiskasi puku päällä lumipyryssä joukkuettaan tasapeliin – ”Hänen kroppansa on niin karaistunut”

  10. 10

   Lempi, parinhaku ja taiat kuuluivat satojen vuosien takaiseen vappuun – ”Nuoriso juoksenteli pakanallisen hekuman vallassa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kon-Tikin matkan synkkä totuus: Thor Heyerdahl halusi todistaa oikeaksi rasistisen teorian ihmiskunnan historiasta

  2. 2

   Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

  3. 3

   Rähinä Recordsin omistaja perusti kaverinsa kanssa harrastuksena ravintolan – nyt miehet pyörittävät yli kymmenen miljoonan euron liikevaihtoa

  4. 4

   Suomen ruokakulttuuri on muuttunut 30 vuodessa valtavasti – paitsi yksi asia

  5. 5

   Poliisi etsi asenaista Helsingin rautatieasemalla

  6. 6

   Puoli miljoonaa kranaattia tunnissa ja kymmeniätuhansia kuolleita – kaikki tietävät, millainen Korean sota olisi

  7. 7

   Merja Savelainen teki sen, mistä moni haaveilee: irtisanoutui, lähti maailmalle ja tekee töitä vain seuraavaa reissua varten – miten se onnistui?

  8. 8

   Taksit vastaavat kilpailuun: Helsingin takseille yhtenäinen ilme, Oulu aloitti jo kansainvälisellä keltaisella

  9. 9

   Heidi Jaaran yritys syntyi lapsettomuus­kriisistä – Balmuir tekee luksushuiveja ja ylellisyystuotteita, jotka kelpaavat Cheekille ja Saudi-Arabian prinsessalle

  10. 10

   Suomalaisen näytelmän kantava voima Outi Nyytäjä on kuollut

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

  2. 2

   Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

  3. 3

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  4. 4

   Sveitsiläislehti hehkuttaa suomalaista vaikenemista – omisti tuppisuisuudelle koko numeron

  5. 5

   Jako hyviin ja huonoihin työttömiin ärsyttää Kaisa Heikkilää, 29, joka päätti olla ylpeästi työtön – ”Suomessa työ määrittelee ihmistä”

  6. 6

   Kon-Tikin matkan synkkä totuus: Thor Heyerdahl halusi todistaa oikeaksi rasistisen teorian ihmiskunnan historiasta

  7. 7

   Metsään kadonnut kuopiolaismies oli jo alkanut riisua vaatteitaan hypotermiassa – onneksi poliisikoira Körmy löysi lumen alta pipon

  8. 8

   Rumatkin miehet koetaan viehättäväksi, jos jutut ovat hyviä – naisilla tilanne on monimutkaisempi, selvisi viehätysvoimatutkimuksessa

  9. 9

   ”Anna on taas lihonut” – Suomalainen suosikkibloggaaja laihdutti lukijoidensa edessä, lihoi entiselleen, päätti lopettaa jojoilun – ja saa nyt kuulla siitä jatkuvasti

  10. 10

   Erittäin tappava tunnistamaton tauti levinnyt Liberiassa – alustavien tietojen mukaan kyse ei ole ebolasta

  11. Näytä lisää