Valikko
Pääkirjoitus    |   Kolumni

Ulkopolitiikkaan voi kuolla

Ulkopolitiikalla voi sekä sytyttää sotia että estää niitä. Nyt ulkopolitiikkaa tarvitaan taas ihmishenkien pelastamiseen

Presidentit John F. Kennedy ja Urho Kekkonen arvioivat aikanaan ulkopolitiikan merkitystä hyvin ­samansuuntaisesti. He eivät ehkä tienneet toistensa ajatuksista, vaikka tapasivat Yhdysvalloissa lokakuussa 1961.

Vuosi presidenttien tapaamisen jälkeen maailma kävi Kuuban ohjuskriisissä lähempänä suurvaltojen välistä ydinsotaa kuin koskaan aiemmin tai sen jälkeen.

”Sisäpolitiikassa voi hävitä, mutta ulkopolitiikkaan me voimme kuolla”, Kennedyn kerrotaan toistelleen.

Kekkonen katsoi tilannetta Suomen näkökulmasta ja opetti, että jos joko sisä- tai ulkopolitiikan on oltava rempallaan, niin olkoon sitten sisäpolitiikka.

Omalla tokaisullaan Kennedy tuskin ennakoi kohtaloaan sala­murhaajan uhrina marraskuussa 1963. Hän oli ymmärtänyt, että ulkopolitiikalla voi sytyttää sotia. Toisin päin se tarkoittaa, että sotia voi myös estää ulkopolitiikalla.

Ydintuho estettiin lopulta Kuuban kriisissä Yhdysvaltain ja Neuvosto­liiton välisellä diplomatialla. Neuvostoliitto veti ydinohjuksensa Kuubasta. Ulkopolitiikka voitti sotilaspolitiikan ja pelasti henkiä.

Nyt tarvitaan taas pelastavaa ulkopolitiikkaa. Suomi ei kuitenkaan tarvitse uutta Kekkosta. Se aika meni.

Menneitä ovat myös onnelliset vuodet, joiden kuluessa ulkopolitiikkaa ei edes osattu kaivata. Niinä vuosina ei kuoltu ulkopolitiikkaan.

Kylmän sodan aikainen vastakkainasettelu väistyi 1990-luvulla. Ulkopolitiikka katosi päänäyttämöltä. Diplomatia alennettiin poskisuutelijoiden kokoontumisajoksi. Se oli diplomatiaa, jota Napoleon kuvasi aikoinaan paskaksi silkkisukassa.

Sovun vuosina Suomen ulkoministeriön Venäjä-osaaminen kuihtui. Yhdysvaltain ja Venäjän ydinase­neuvottelijat menivät eläkkeelle.

Maailma oli varautunut huonosti siihen, mitä entisellä tiedustelu- ja turvallisuuspäälliköllä Vladimir Putinilla oli mielessä, kun hän nousi Venäjän presidentiksi uuden vuosituhannen alkaessa. Enää siitä ei ole epäselvyyttä.

Nykyiset kriisit kalpenevat ydin­tuhon partaalla käynnin rinnalla. Ne ovat kuitenkin aiempaa monimutkaisempia, vaikka haastettu suurvalta on edelleen Yhdysvallat ja aktiivisin haastaja on Neuvostoliiton rau­nioista syntynyt Venäjä.

Sodat Ukrainassa ja Syyriassa ovat vyyhti, josta syntyy pakolaiskriisin ja terroriuhan lisäksi sotilaallisia jännitteitä Suomen lähialueille.

Venäjä rikkoo toistuvasti ulko­politiikan kansainvälisenä perustana olevia yhteisiä sääntöjä. Ulkopolitiikan voitto Kuuban kriisissä oli mahdollinen, kun Yhdysvallat ja Neuvostoliitto sopivat yhteisistä toiminta­tavoista ydinvarustelussaan.

Yritykset neuvotella tulitaukoa Syyrian sotaan ovat merkki siitä, että tilanteen vakavuus ymmär­retään, mutta ei vielä riittävän ­hyvin.

Välillä Syyria-neuvottelut ovat olleet karmaisevaa teatteria, jossa Venäjän julkea piittaamattomuus kohtaa länsimaiden neuvottoman närkästyksen. Silloin ulkopolitiikka on voimatonta.

Suomessakin on kysytty, onko tämä uutta kylmää sotaa. Sitä tämä ei ole, mutta taas ollaan tilanteessa, jossa ulkopolitiikan ei kannata olla rempallaan.

Kekkosen aikana se tarkoitti, että presidentillä oli ehdoton yksinvalta ulkopolitiikan johdossa. Nyt presidentin asema taas korostuu, mutta aivan uudessa ympäristössä, jota Kekkonen tuskin tunnistaisi.

Välivuosina Suomessakin ulko­poliittinen valta oli siellä täällä. Pitkä kiistely johtoasemasta EU:ssa ratkesi, kun asema määrättiin perustuslaissa pääministerille myös ulkopolitiikan osalta. Presidentti johtaa muuten ulkopolitiikkaa yhteistoiminnassa valtioneuvoston kanssa.

EU-ulkopolitiikan johtaminen ei ole pääministerille vaihtoehto muiden kiireiden joukossa, vaan se on hänen lakisääteinen tehtävänsä.

Lisäksi ulkopolitiikasta puhutaan. Keskustelua käydään kapakoissa, yliopistoissa ja – kuten viime päivinä on kuultu – erityisesti eduskunnassa. Se olisi Kekkoselle kauhistus.

Tällaisessa metelissä hallituksen, eli presidentin ja valtioneuvoston, pitää pystyä pitämään ulkopolitiikka selkeänä. Se on vaativampaa kuin yksinvalta mutta parempi keino osallistua ulkopolitiikkaan, jolla pelastetaan henkiä.

Presidentin ja puoluejohtajien tapaamisessa keskiviikkona oli ­ilmeisesti aiheena yhteisen ulko­politiikan selkiinnyttäminen. Toi­vottavasti kyseessä oli keskustelu eikä puhuttelu.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Kuolemansairas Pasi pelkäsi tukehtuvansa lopulta mutta ei saanut Suomessa kuolinapua – hollantilaislääkäri kertoo, miten hän tekee eutanasian

  2. 2

   Syntynyt 1917 – HS:n Kaisa Rautaheimo valokuvasi sata vuotta täyttäviä suomalaisia ja kysyi heidän kallisarvoisinta muistoaan

  3. 3

   Helsinkiä riivaa huutava pula nuorista miehistä – katso HS:n koneesta, puuttuuko kotikulmiltasi naisia vai miehiä

  4. 4

   Tänne länsimetron miljoonat menevät – yksi vessakoppi maksaa kymmeniätuhansia, hissit ja liukuportaat 24 miljoonaa euroa

  5. 5

   Elokuvien ja tv-sarjojen levittäjä puolustaa suomalaiskoteihin lähettyjä tuhansien eurojen uhkauskirjeitä – ”Ainoa tarkoitus on rajoittaa piratismia”

  6. 6

   Juuri avautuneet arkistot paljastavat: 25 vuotta sitten Suomi pelkäsi sisällissotaa Venäjällä ja pani toivonsa viinaanmenevään Jeltsiniin

  7. 7

   Harkitsetko langattomia kuulokkeita? Ota huomioon nämä neljä asiaa

  8. 8

   ”Tietämättömyys on vaarallisinta väkivaltaa” – Washingtonin Naisten marssille osallistui jopa 500 000 ihmistä

  9. 9

   Miehen epäillään tunkeutuneen sikalaan ja paritelleen karjun kanssa Oulun seudulla

  10. 10

   Ilmastonmuutos katosi Valkoisen talon sivuilta – Tilalla ”puhdasta hiiltä” ja ”rauhaa voiman kautta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miehen epäillään tunkeutuneen sikalaan ja paritelleen karjun kanssa Oulun seudulla

  2. 2

   Helsinkiä riivaa huutava pula nuorista miehistä – katso HS:n koneesta, puuttuuko kotikulmiltasi naisia vai miehiä

  3. 3

   Opas miehen hankintaan

  4. 4

   Perussuomalaisten kannatus laskee taas – Näin sitä selittävät ex-puolueaktiivit, tutkija ja Halla-aho

  5. 5

   Trump ei tarjonnut sovinnon eleitä – ensimmäinen puhe presidenttinä oli raju populistinen julistus, suoranainen sodanjulistus

  6. 6

   Sarjahukuttamisista tuomittu jäi kiinni tuttavansa autosta Joensuussa

  7. 7

   George W. Bush vastaan sadeviitta – Trumpin päivän todellinen draama nähtiin katsomossa

  8. 8

   Harkitsetko langattomia kuulokkeita? Ota huomioon nämä neljä asiaa

  9. 9

   Suola on suurempi uhka terveydelle kuin moni tietää – Tutkija listaa viisi helppoa keinoa, miten liikaa suolaa voi välttää

  10. 10

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

  2. 2

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  3. 3

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  4. 4

   Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  5. 5

   Miehen epäillään tunkeutuneen sikalaan ja paritelleen karjun kanssa Oulun seudulla

  6. 6

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  7. 7

   Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

  8. 8

   Viranomaiset hakivat espoolaispojan kesken koulupäivän – vakavasti sairas äiti ei pääse tapaamaan satojen kilometrien päähän vietyä lastaan

  9. 9

   Juristit vaativat sarjoja ja elokuvia ladanneilta rahaa uhkauskirjeillä – ”Lakimieheltä on turha kysyä moraalista”

  10. 10

   Mies, jos haluat nöyrän kumppanin, ota koira

  11. Näytä lisää