Pääkirjoitus    |   Kolumni

Härkäsestä tuli kärpänen – svetisismeistä kiihkoilu ei ole enää kovin hedelmällistä

Kielitoimiston sanakirjan uudesta versiosta on poistettu useita jyrkkiä linjauksia, joista monet ihmiset ovat olleet tähänkin mennessä autuaan tietämättömiä.

Kansalaiset, medborgare. Muistatteko vielä ajan, kun äidinkielen­opettajat rankaisivat oppilaitaan, jos esseissä oli sellaisia ilmauksia kuin työn alla ja vetää johtopäätös?

Oikeastaan tällainen kurinpito on yhä hyväksyttävää – muttei enää kauan.

Lähipäivinä ilmestyy uusi versio Kielitoimiston sanakirjan sähköisestä versiosta. Kielitoimisto päästää nyt yleiskieleen lukuisia ilmauksia, joihin on muinoin lyöty leima: svetisismi eli ruotsalaisuus.

Moni kielenvartija on pitänyt svetisismejä kuin kirosanoina. Luokituksen saa­neissa ilmauksissa on nähty jotain niin vierasta, että ne ”loukkaavat suomalaisen korvaa”, kuten ankarana oikea­kieli­syysmiehenä pidetty E. A. Saarimaa arvioi vuonna 1930 ilmestyneessä kir­jassaan Huonoa ja hyvää suomea.

Svetisismejä torjuivat kiivaasti etenkin 1900-luvun alkupuolen puristit: itsenäistyneen Suomen haluttiin tulevan toimeen omillaan myös kielellisesti.

Ei käy kiistäminen, että nuoren kansakunnan kielessä vilisi varsinkin outoja lauserakenteita. Esimerkiksi Saarimaa varoittelee vielä Kielenopas-teoksessaankin (1947) sellaisista muodoista kuin ”minä täydyn mennä” ja ”en ollut tilaisuudessa tulemaan”, jotka ovat tainneet kadota ainakin äidinkielisten puhujien suomesta jälkiä jättämättä.

Sanoissa ja niiden merkityksissä moni svetisismi on yhä voimissaan sanakirjojen ja oppaiden ohjeista huolimatta.

Toki jotkut saattavat järkyttyä siitä, että tästedes yleiskielessä sopii paitsi tehdä myös vetää johtopäätös (dra en slutsats) ja asiat voivat olla sekä tekeillä että työn alla (under arbete). Luultavasti vähemmän purnausta aiheuttaa yhteenvedon (sammandrag) pääsy koosteen ja tiivistelmän rinnalle tai ylimenokauden (övergångsperiod) salliminen tasaveroisena siirtymäkauden kanssa.

Kuinka moni on edes kuullut näiden käännöslainojen olleen moitittavia?

Svetisistisyys ei ole enää vuosikymmeniin ollut suomalaisen kielenhuollon kes­keisiä kriteerejä. Etenkin jos vain harva pitää ilmausta epäluontevana, syntyperä on melko kehno torjuntaperuste.

Vanhoja svetisismejä onkin hyväksytty yleiskieleen jo aiemmin. Aikansa elä­neiden suositusten pöyhinnässä riittää taatusti tekemistä edelleen.

Ruotsin vaikutus suomeen on oikeastaan nykyisin varsin vähäistä. Jos ha­luaa tarkkailla uusia vieraita vaikutteita, kannattaa katsoa aivan toisaalle – you know.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  2. 2

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  3. 3

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  4. 4

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  5. 5

   Mikko Koivusipilä valitsee Suomen radiohitit, ja siinä hommassa raha ratkaisee – ”Minun työtäni ei ole sivistää”

  6. 6

   Timo Soinilta suli puolue alta, mutta tänään on hänen tähtihetkensä

  7. 7

   Helsingissä asuvat marokkolaiset tuomitsevat Turun veriteon – ”En pidä häntä marokkolaisena, vaan pidän häntä terroristina”

  8. 8

   Peliala on tasa-arvoisempi Kiinassa kuin Suomessa, sanoo peligraafikko – ”Roviolla kysyttiin usein, että entä sitten kun sulla on lapsia”

  9. 9

   Voiko terroritekoja estää ennalta? HS selvitti, mitä Suomessa olisi tehtävissä uusien iskujen estämiseksi

  10. 10

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  2. 2

   Turun puukotuksissa apuun rientänyt Hassan Zubier saapui pyörä­tuolissa muisto­hetkeen – ”Tein sen, minkä oletan jokaisen tekevän samassa tilanteessa”

  3. 3

   21-vuotias nainen raiskattiin pihalla Torniossa

  4. 4

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  5. 5

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  6. 6

   Turun puukotusten pääepäilty ”ei ollut erityisen uskovainen”, kertoo hänet tunteva turkulais­yrittäjä

  7. 7

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  8. 8

   Krp: Turun puukotuksien pääepäiltyä päästiin kuulemaan – esitetään vangittavaksi huomenna

  9. 9

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  10. 10

   Laura Huhtasaari puhuu kovia mutta hymyilee kivasti ja korostaa äitiyttään – imago on kopioitu Marine Le Peniltä ja muilta oikeistopopulisti­naisilta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  8. 8

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  9. 9

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  10. 10

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  11. Näytä lisää