Pääkirjoitus    |   Kolumni

Miksi Donald Trumpin menestys on hyvä juttu?

Donald Trumpista on kovaa vauhtia tulossa republikaanien presidenttiehdokas.

Donald Trumpista on kovaa vauhtia tulossa republikaanien presidenttiehdokas. Hän voittaa, voittaa ja voittaa, niin kuin itse sanoo.

Politiikan ammattilaiset seuraavat menoa kauhuissaan. Trump on kuin luonnonvoima, johon mitkään politiikan normaalit lait eivät päde.

Republikaanien puoluejohtajat pyörivätkin nyt kuin päättömät kanat miettiessään, voiko Trumpin vielä pysäyttää vai täytyykö hänen takapuoltaan alkaa jo pussailla.

En voi olla tuntematta näystä pientä vahingoniloa.

Touretten syndroomasta kärsivä ei kykene hillitsemään itseään vaan päästää suustaan juuri ne asiat, joita ei saisi sanoa. Tuntuu kuin Donald Trumpilla olisi jonkinlainen poliittinen Tourette, sillä hänen suustaan tulee koko ajan asioita, joista republikaanit eivät haluaisi puhua.

Yksi suurimmista on 9/11 eli vuoden 2001 terrori-iskut, jotka tapahtuivat republikaani George W. ­Bushin presidenttikaudella. Bushia ei ole koskaan vakavissaan syytetty amerikkalaisten turvallisuuden laiminlyönnistä. Republikaanien virallinen mantra Bushista kuuluu: ”Hän piti meidät turvassa.”

Etelä-Carolinan vaaliväittelyssä Trump puhkaisi kuplan. ”Olen kuullut vuosia, että hän piti meidät turvassa 9/11:n jälkeen. Miten niin ’jälkeen’? Entä 9/11:n aikana?”

Vauhtiin päästyään Trump sanoi Bushin valehdelleen tietoisesti ­Irakin joukkotuhoaseista ja johtaneen maan turhaan sotaan.

Republikaanien talousajattelu on 1980-luvulta lähtien perustunut uusliberaaleihin oppeihin, joiden mukaan verojen alentaminen on kaikkien etu, koska vauraus valuu vähitellen rikkailta köyhille.

Maan raharikkaat ovat pitäneet kovasti tästä ajatuksesta ja tukeneet republikaaneja avokätisesti.

Köyhien rikastumista on nyt odotettu 30 vuotta. Sen sijaan amerikkalainen keskiluokkakin on alkanut pelätä oman asemansa puolesta.

Trump on paljastanut bluffin kuin lapsi keisarin uudet vaatteet. Köyhät eivät rikastu, kiinalaiset rikastuvat, Trump julistaa hurraaville väkijoukoille (monet hurraajista ovat pettyneitä vasemmistolaisia, mutta vasemmiston petos on ihan oman kolumninsa aihe).

Trump on miljardööri, joten hänen ei tarvitse kerjätä rahaa muilta. Niinpä hän pilkkaa kilpailijoitaan ”Kochin marioneteiksi” äärioikeistolaisten lahjoittajaveljesten mukaan.

Yhdysvaltain oikeiston ongelmana on pitkään ollut se, miten saada enemmistön tuki politiikalle, joka hyödyttää rikasta vähemmistöä. Vastauksia on keksitty kaksi: arvopolitiikka ja vihapuhe.

Republikaanien ydinkannattajista iso osa on uskonnollisia konservatiiveja, joille aseet sekä aborttien ja homoliittojen vastustaminen ovat lompakkoa tärkeämpiä asioita.

Republikaanit ovat käyttäneet arvoja kuin taskuvaras, joka heiluttaa oikeaa kättään, jottei uhri huomaisi, mitä vasen käsi tekee.

Trump käyttää republikaanien asetta heitä itseään vastaan. Hän on ominut vanhan vihalistan, mutta lisännyt siihen maahanmuuttajat, raharikkaat ja poliittisen eliitin. Toimii kuin vanha Volvo.

Vihapuhetta republikaanit ovat lietsoneet verkossa ja radiossa, mutta eturivin poliitikkojen on kuulunut käyttäytyä siistimmin.

Trump on rikkonut nämäkin säännöt ja tuonut radion ”sokkijukkien” kiroilun ja solvaukset presidenttiväittelyihin.

Puolue-eliitti on kuohuksissaan. Heidän mielestään on ihan eri asia kerätä ääniä vastustamalla ”islamilaista terrorismia” kuin vaatia rajojen sulkemista muslimeilta.

Oman soppansa joutuvat nyt muuten syömään myös Britannian konservatiivit, jotka ovat vuosikausia yrittäneet siirtää huomion maan ongelmista EU:n haukkumiseen.

Toivonko minä siis, että Donald ­Trumpista tulee Yhdysvaltain 45. presidentti?

En tietenkään. Presidenttinä Trump olisi parhaimmillaan pettymys, pahimmillaan katastrofi.

Sen sijaan republikaanien presidenttiehdokkuuden suon Trumpille mielelläni, sillä se pakottaisi puo­lueen vihdoin tajuamaan, mihin vihan ja populismin kanssa leikkiminen johtaa. Trump ei nimittäin ole mikään tyhjästä ilmestynyt Pelle Hermanni vaan republikaanien politiikan johdonmukainen loppu­tulos.

Republikaanipresidentti Abraham Lincoln varoitti, ettei kaikkia ihmisiä voi huijata kaiken aikaa. Jos yrittää, on ansainnut Donald Trumpin.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Joukko turvapaikan­hakijoita aikoo ylittää rajan Suomesta Ruotsiin mielen­ilmauksena kohtelulleen

  2. 2

   Britannia perui yllättäen suomalais­tutkijan häädön maasta – ministeriö jopa soitti perään ja ”pyysi anteeksi vuolaasti”

  3. 3

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  4. 4

   Antti Rinne, 54, kehottaa suomalaisia ”synnytystalkoisiin” – sanavalinta tyrmistyttää ja hävettää demareitakin

  5. 5

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  6. 6

   Moni lapsi saa vahingossa trendikkään nimen – Katso nimet, joiden suosio on nyt kasvussa

  7. 7

   Sukellusvene-Madsenin murhaepäily avasi vanhat tapaukset: Poliisi tutkii myös japanilaisnaisen paloittelumurhaa vuodelta 1986

  8. 8

   Hillary Clinton: Donald Trumpin käytös vaaliväittelyssä ahdisti – halusi sanoa ”peräänny, senkin hyypiö”

  9. 9

   Mira, 21, sai unelmalomalta ESBL-superbakteerin, joka on lähes kaikille antibiooteille vastustuskykyinen – ”Jatkuvat kivut saivat minut miettimään vakavissani, kuolenko tähän”

  10. 10

   Ville Niinistö saattoi olla vihreiden kannatuksen tulppa – Sdp:ssä teoria herättää syvää huolta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  2. 2

   16-vuotias somalityttö pahoinpideltiin kotirapussa, parturi uhattiin tappaa – maahanmuuttajat kertovat, että täysin sivullisia uhkaillaan nyt väkivallalla Turun tapahtumien vuoksi

  3. 3

   Moni lapsi saa vahingossa trendikkään nimen – Katso nimet, joiden suosio on nyt kasvussa

  4. 4

   Afganistaniin heinäkuussa pakkopalautettu Zaki Hussaini lensi takaisin Suomeen – tukiryhmä auttoi oleskeluluvassa ja maksoi lennot

  5. 5

   Mira, 21, sai unelmalomalta ESBL-superbakteerin, joka on lähes kaikille antibiooteille vastustuskykyinen – ”Jatkuvat kivut saivat minut miettimään vakavissani, kuolenko tähän”

  6. 6

   Tanskan poliisi: sukellusveneestä löytyi paljon toimittaja Kim Wallin verta, merestä löydetty naisen ruumis on Kim Wallin

  7. 7

   Antti Rinne, 54, kehottaa suomalaisia ”synnytystalkoisiin” – sanavalinta tyrmistyttää ja hävettää demareitakin

  8. 8

   Mikä nimeksi lapselle? Löydä HS:n vauvannimikoneella sinun ja kumppanisi yhteiset nimisuosikit

  9. 9

   Somessa raivostuttiin kuvasta, jossa ”laiskat maahanmuuttajat” istuskelevat penkillä Italiassa – kunnes selvisi, että penkillä istuivat Samuel L. Jackson ja Magic Johnson

  10. 10

   HS selvitti: Yksi Turun puukotuksista epäilty haki monta kertaa oleskelulupaa Ruotsista siinä onnistumatta – kertoi asuneensa Marokossa kadulla ja joutuneensa raiskatuksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  6. 6

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  7. 7

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  8. 8

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  9. 9

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  10. 10

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  11. Näytä lisää