Pääkirjoitus

Kidutettu data tunnustaa aina

Luvut saadaan näyttämään siltä kuin niiden halutaan näyttävän.

Valtiovarainministeriö julkaisi tiistaina illansuussa alustavan arvionsa työmarkkinajärjestöjen neuvottelutuloksen vaikutuksesta julkiseen talouteen.

Ministeriön mukaan paketti korjaisi julkista taloutta noin 600 miljoonalla eurolla. Tavoite oli kaksi miljardia euroa.

Alusta pitäen oli selvää, että järjestöjen neuvottelema paketti ei alenna työn yksikkökustannuksia viidellä prosentilla, mitä hallitus tavoitteli.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) kertoi päivällä, että järjestöjen neuvotteluratkaisu riittää kyllä korvaamaan hallituksen kilpailukykypaketin – tai pakkolait, mitä nimitystä kukin haluaa käyttää.

Sen sijaan niin suurta vaikutusta julkiseen talouteen ei järjestöjen alustavalla sopimuksella näyttäisi olevan, että hallitus voisi antaa ehdollisena lupaamansa miljardin euron veronkevennykset.

Myös hallituksen uhkaukset lisäleikkauksista saattavat toteutua. Tosin hallitus voi joutua sopeuttamaan julkista taloutta lisää joka tapauksessa, jos talous ei lähde pikkuhiljaa kasvamaan.

Järjestöt ja valtiovarainministeriö ovat päätyneet hieman eri lukuihin. Esimerkiksi paketin työllisyysvaikutuksiksi hallitus laskee 35 000 lisätyöpaikkaa, järjestöt 45 000 työpaikkaa.

Hallitus arvioi alkuperäisen suunnitelman mukaan vasta ensi keväänä, riittääkö järjestöjen sorvaama paketti ja palkkojen nollaratkaisu siihen, että veron­korotukset tulevat voimaan ja lisäleikkaukset perutaan. Mutta kun järjestöjen sopimuksen ehtona on, että veroale tulee ja lisäleikkaukset perutaan. SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly kiirehtikin hallitukselta lupausta veronkevennyk­sistä.

Suomen Pankin johtokunnan neuvonantaja Lauri Kajanoja on arvioinut, että Suomen kustannuskilpailukyvyn paranemisen tarve on 10–15 prosenttia, ehkä lähempänä kymmentä. SAK:n pääekonomisti Olli Koski arvioi blogissaan 1. maaliskuuta, että alustava sopimus parantaisi kilpailukykyä Saksaan ja muihin vertailumaihin noin 9 prosenttia. Lähellä tavoitetta siis ollaan, eikö vain?

Insinöörintarkkoja arvioita paketin vaikutuksista on mahdotonta sanoa etukäteen, tuskin edes jälkikäteen. Kansantaloustiede on poliittista taloustiedettä, paino sanalla poliittinen.

Erään työmarkkinaekonomistin sanoin: ”Kyllä data aina lopulta tunnustaa, kun sitä riittävän kauan kiduttaa.” Eli luvut saadaan näyttämään siltä kuin niiden halutaan näyttävän.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Poliisi: Maahanmuuttajataustaista miestä puukotettiin Vantaalla – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  2. 2

   22-vuotiaana Francesca Woodman oli ottanut itsestään valtavasti alastonkuvia, jotka eivät kiinnostaneet ketään, kunnes kuolema muutti kaiken

  3. 3

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  4. 4

   Kolmevuotias sai kiinalaisesta nettikaupasta maailman ihanimman pinkin puudelipyörän – sitten ilmestyivät mystiset näppylät

  5. 5

   Jaksoarvio: Game of Thronesin kuudes jakso oli ristiriitainen – mitä tapahtuu viimeisessä jaksossa?

  6. 6

   Suurella tohinalla pystytetyt designpysäkit seisovat hylättyinä Kampissa – ohi ei mene ratikoita, eivätkä bussien ovet mahdu avautumaan

  7. 7

   Tämä kaikki Turun puukkoiskusta epäillyistä tiedetään – grafiikka näyttää, miten perjantain tapahtumat etenivät

  8. 8

   Natsit arvostivat luomua, eläintensuojelua ja kasvissyöntiä – nyt natsien ympäristöintoilusta saavat maksaa nykyvihreät

  9. 9

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  10. 10

   Hyvin menestyvien tyttöjen haukkuminen on yleisesti hyväksytty kiusaamisen muoto – Miksi tyttöhikareita pilkataan?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  2. 2

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  3. 3

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  4. 4

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  5. 5

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  6. 6

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  7. 7

   Poliisi: Maahanmuuttajataustaista miestä puukotettiin Vantaalla – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  8. 8

   Tanskan poliisi löysi naisen ruumiin merestä Kööpenhaminan edustalta – Poliisi: Liian varhaista sanoa, onko kyseessä sukellusveneestä kadonnut ruotsalaistoimittaja

  9. 9

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  10. 10

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  7. 7

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  8. 8

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  9. 9

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää