Valikko
Pääkirjoitus    |   Pääkirjoitus

Opintoja kannattaa tehdä ja tukea

Jos valtio käyttää rahaa opintotukeen vähemmän, nykyistä lainapainotteisempi malli on perusteltu. Koulutustason periytymisestä kannattaa olla huolissaan, vaikka yhteys opintolainaan on luultua vähäisempi.

Koulutustason nousu on ollut merkittävimpiä tekijöitä Suomen ­vuosisadan mittaisella matkalla köyhästä maasta maailman rikkaimpien joukkoon. Yksittäisellä ihmisellä koulutuspolku vaikuttaa hyvin moneen asiaan elämässä, usein ammatin lisäksi myös asuinpaikkaan ja jopa perheen perustamiseen.

Siksi professori Roope Uusitalon tiistaina julkistettu raportti opintotuen uudistamisesta herättää ansaitusti paljon huomiota. Kiinnostuneimpia ovat luonnollisesti parhaillaan opiskelevat ja opintojaan suunnittelevat, mutta asialla on merkitystä myös muille. Kantaan voivat vaikuttaa omat käsitykset verorahojen käytöstä, yhteiskunnan reiluista pelisäännöistä tai kouluttautumisen merkityksestä koko yhteiskunnalle.

Yksi lähtökohta arvioinnille oli tiedossa jo silloin, kun opetus- ja kulttuuriministeriö tilasi raportin: tavoitteena on säästää valtion budjettimenoja. Vuoteen 2019 mennessä säästöjä pitäisi tulla 70 miljoonaa euroa vuotta kohti ja pitkällä aikavälillä 150 miljoonaa. Toimeksiantajan määrittelemät rajoitukset ohjaavat koko selvitystä niukkenevien varojen tehokkaamman käytön pohtimiseen.

Näkökulma ei kuitenkaan ole täydellisen synkkä. Opintojen tukemiseen käytetty ­raha tuottaa hyvin varsinkin yksilön itsensä mutta myös koko yhteiskunnan näkö­kulmasta. Olennaista on etsiä malli, joka on paitsi tehokas myös oikeudenmukainen.

Tärkein tapa tukea opintoja on opintojen maksuttomuus. Se varmistaa parhaiten, että opintoihin päädytään kykyjen ja motivaation eikä varakkaan perhetaustan perusteella. Maksuttomuus on olennainen osa pohjoismaista mallia, josta Suomen on syytä pitää kiinni.

Pohjoismaiseen ajatteluun kuuluu pyrkimys yhteiskunnalliseen tasa-arvoon ja tukijärjestelmien kattavuuteen. Siksi pohjoismainen taso on opintotuessakin hyvä mittatikku.

Uusitalon tekemät vertailut kuitenkin osoittavat, että yhtenäistä pohjoismaista tukimallia ei ole. Suomessa ja Tanskassa suora rahallinen ­tuki on ollut ensisijaista, kun taas Ruotsissa ja Norjassa suurempi osa tuesta annetaan opintolainan eri muotoina.

On kiinnostavaa huomata, että Suomessa vanhempien opintotausta vaikuttaa voimakkaammin lasten kouluttautumiseen kuin lainoja suosivissa Ruotsissa ja Norjassa. Siirtyminen lainapainotteisempaan malliin ei siis automaattisesti tunnu johtavan epätasa-arvon lisääntymiseen koulutuksessa.

Havaintoa tukevat myös vertailut Suomen lähihistoriaan. Siirtyminen lainamallista kohti suoran tuen mallia 1990-luvun alussa ei vähentänyt perhetaustan vaikutusta. ­Jokin muu tekijä Suomessa siis ylläpitää koulutuseroja. Selitys voi löytyä asenteista, peruskoulusta tai jopa varhaiskasvatuksesta.

Uusitalon uudistusesitykset tukimalliin vaikuttavat johdonmukaisilta, jos ei kyseenalaista lähtökohtana olevaa säästötavoitetta. Kannustimet ovat johdonmukaisia ja kannustavat edistämään opintoja. Ajatus eri koulutustasojen opiskelijoiden asettamisesta samalle viivalle tuntuu tasa-arvon näkökulmasta perustellulta, koska arjen tarpeet ovat samat koulun nimestä riippumatta.

Mallin siirtäminen lainapainotteisempaan suuntaan on hallitusohjelman tiukkojen reunaehtojen jälkeen käteen jäävä keino taata mahdollisuus täysipainoiseen opiskeluun, jos tukirahaa on käytettävissä vähemmän. Mallin vaikutuksia yhteiskunnallisten erojen säilymiseen tai jopa kasvuun pitää kuitenkin seurata tarkasti. Suomella ei ole varaa siihen, että osa kyvyistä jää vajaakäyttöön.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pääkirjoitukset
 • Pääkirjoitus
 • Opintotuki
 • Valtiontalous

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Miehen epäillään tunkeutuneen sikalaan ja paritelleen karjun kanssa Oulun seudulla

  2. 2

   Helsinkiä riivaa huutava pula nuorista miehistä – katso HS:n koneesta, puuttuuko kotikulmiltasi naisia vai miehiä

  3. 3

   Ilmastonmuutos katosi Valkoisen talon sivuilta – Tilalla ”puhdasta hiiltä” ja ”rauhaa voiman kautta”

  4. 4

   Esitys autoveron poistosta näyttää poliittiselta peliltä, ja auton ostajista ja kauppiaista tuli tuon pelin panttivankeja

  5. 5

   Opas miehen hankintaan

  6. 6

   Suola on suurempi uhka terveydelle kuin moni tietää – Tutkija listaa viisi helppoa keinoa, miten liikaa suolaa voi välttää

  7. 7

   Kokoomuksen Petteri Orpo rauhoitteli autonostajia – ”Ministeriö ei valmistele uusia autoveron muutoksia”

  8. 8

   George W. Bush vastaan sadeviitta – Trumpin päivän todellinen draama nähtiin katsomossa

  9. 9

   Ministeri Bernerin pelottelutaktiikassa on eräs perin tuttu, mutta holtiton piirre

  10. 10

   BBC: Irakilainen poliisi pukeutui naisten vaatteisiin ja selvisi hengissä Isisin hirmuvallasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miehen epäillään tunkeutuneen sikalaan ja paritelleen karjun kanssa Oulun seudulla

  2. 2

   Helsinkiä riivaa huutava pula nuorista miehistä – katso HS:n koneesta, puuttuuko kotikulmiltasi naisia vai miehiä

  3. 3

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  4. 4

   Trump ei tarjonnut sovinnon eleitä – ensimmäinen puhe presidenttinä oli raju populistinen julistus, suoranainen sodanjulistus

  5. 5

   Opas miehen hankintaan

  6. 6

   Trumpin virkaanastujaisissa soivat Sibeliuksen Finlandian sävelet

  7. 7

   Emmi Salminen, 99, synnytti 20-vuotiaana aviottoman lapsen: ”Kätilö haukkui minua koko yön”

  8. 8

   Nauroin työkaverin lähettämälle rivolle viestille, mutta jälkikäteen inhotti

  9. 9

   Perussuomalaisten kannatus laskee taas – Näin sitä selittävät ex-puolueaktiivit, tutkija ja Halla-aho

  10. 10

   Sarjahukuttamisista tuomittu jäi kiinni tuttavansa autosta Joensuussa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

  2. 2

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  3. 3

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  4. 4

   Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  5. 5

   Heli Kurjanen kehitti maailman myydyimmän kuukautiskupin – suorasukainen markkinointi on järkyttänyt Yhdysvalloissa

  6. 6

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  7. 7

   Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

  8. 8

   Viranomaiset hakivat espoolaispojan kesken koulupäivän – vakavasti sairas äiti ei pääse tapaamaan satojen kilometrien päähän vietyä lastaan

  9. 9

   Juristit vaativat sarjoja ja elokuvia ladanneilta rahaa uhkauskirjeillä – ”Lakimieheltä on turha kysyä moraalista”

  10. 10

   Mies, jos haluat nöyrän kumppanin, ota koira

  11. Näytä lisää