Valikko
Pääkirjoitus

Solidiumin hallituksen puheenjohtaja Vieraskynä-palstalla: Solidiumin roolia on muutettava

Solidium on tavoitellut hyviä tuloksia, mutta tässä ei ole onnistuttu, toteaa Heikki Bergholm.

Suomen hallitus on parhaillaan pääministeri Juha Sipilän (kesk) johdolla päivittämässä valtion omistajapolitiikkaa. Omistamisen tavoitteiden, euromääräisen mitoituksen ja kohteiden lisäksi tarkastelussa on myös omistamisen hallinto ja sen rakenne. Tähän liittyy myös valtion kokonaan omistaman erityistehtäväyhtiö Solidium Oy:n tuleva rooli.

Valtion yhtiöomistusten ja niiden hallinnoinnin historia kertoo, miten Suomen teollistamiseen käytetyistä valtionyhtiöistä on edetty yleisempään elinkeinopolitiikkaan ja osittain kaupalliseen omistamiseen. Säätely ja omistaminen on markkinaneutraliteetin vuoksi asteittain eriytetty, ja valtion omistusten ohjaaminen on keskitetty valtioneuvoston kansliaan.

Valtion omistaminen on aina ­politiikkaa. Jos valtiolla ei ole elinkeinopoliittisia tai muita poliittisia tavoitteita, ei valtiolla pitäisi olla omistamistakaan. Politiikasta irrallinen sijoitustoiminta, jolla tavoitellaan pelkästään tuottoa, ei ole maan hallituksen tehtävä.

Solidiumin tehtävänä on valtion omistamien listattujen yhtiöiden vähemmistöomistusten hoito. Tavoitteena on ollut vähentää niitä epäluuloja, joita markkinat ovat kohdistaneet valtioon omistajana.

Toisaalta Solidium on auttanut loitontamaan vastuuta kantavia poliitikkoja tilanteista, jossa valtio-omistajalla ei ole määräävää asemaa. Se on julkista vastuuta ilman vastaavaa tosiasiallista valtaa.

Solidium on tällä hetkellä vähemmistöomistajana kahdessatoista pörssiyhtiössä. Näitä ovat Elisa, Kemira, Metso, Outokumpu, Outotec, Sampo, SSAB, Stora Enso, Talvivaaran kaivososakeyhtiö, TeliaSonera, Tieto ja Valmet. Solidiumin omistusten markkina-arvo on noin 6,5 miljardia euroa.

Solidium on tavoitellut hyviä tuloksia, mutta tässä ei ole onnistuttu. Omistusten hoidon, allokaatiomuutosten ja kustannustehokkuuden osalta näytöt Solidiumin seitsemän vuoden toiminta-ajalta ovat heikkoja. Virkamiestyöryhmän raportti keväältä 2015 antaa suorituksista olennaisesti oikean kuvan.

Omistettujen yhtiöiden kehitys on jäänyt verrokkiyhtiöistä, eivätkä osakkeiden hankinnat ja luopumiset ole olleet yleisesti onnistuneita. Kustannukset ovat olleet suuret verrattuna valtioneuvoston kanslian omistajaohjausosastoon, jonka vastuulla oleva yritysvarallisuus ja työmäärä ovat selvästi Solidiumin vastaavia suuremmat. Korjaaviin toimiin on ryhdytty, mutta nykyistä ­tapaa toimia ei voi pitää onnistu­neena.

Rakenne ja roolit tulee pitää omistajaohjauksessa selkeinä. Virkamiesten ja poliittisten päättäjien roolit ovat ja niiden tuleekin olla erilaiset, ja näitä rooleja tulee molemmin puolin kunnioittaa.

Virkamiesvalmistelu tapahtuu ­virkavastuulla. Valmistelu perustuu faktoihin ja asiantuntemukseen.

Poliittinen valmistelu on puolestaan arvolähtöistä, ja valtion omistajapolitiikkaa koskevat päätökset ovat nimenomaan politiikkaa, johon liittyy poliittinen vastuu.

Päätösten toimeenpano taas on virkavastuulla tapahtuvaa hallintoa.

Tämän takia omistajapolitiikasta päättämistä tai omistajaohjausta ei voi delegoida. Solidiumilla ei voi näin ollen olla omaa strategiaa tai itsenäistä hallitusta.

Solidiumin tulee olla osa virka­vastuulla tehtävää valtion omistajapolitiikan toimeenpanoa. Yhtiö on toteuttava organisaatio. Soildiumin tulisi keskittyä vain tähän tehtävään, ja sillä tulisi olla resursseja vain tähän asiaan.

Solidium on lähinnä tekninen rakenne, väliyhtiö, joka mahdollistaa tehokkaan toimeenpanon. Tämän lisäksi se voi haluttaessa olla tapa hankkia täydentävää osaamista valtion omistajaohjaukseen.

Suppeimmillaan Solidiumin hallitus voisi olla omistajaohjauksen virkamiehistä koostuva juridinen minimihallinto. Tarvittaessa Solidiumin hallitukseen voisi ottaa ulkopuolista osaamista, mutta hallituksen puheenjohtajan tulisi aina olla virkavastuulla toimiva omistajaohjauksen virkamies. Solidiumin toimivassa organisaatiossa voi myös olla erityisosaamista, jos sen hankkimista erillisyhtiöön pidetään tehokkaana ratkaisuna – tämän osaamisen ei kuitenkaan pidä olla päällekkäistä omistajaohjausyksikön kanssa.

Resurssien käytön tulee olla tarvelähtöistä, hallinnolliset rajat ylittävää ja joustavaa. Kokonaisuus on yhden ja saman omistajan asialla.

Heikki Bergholm

Kirjoittaja on Solidiumin hallituksen puheenjohtaja.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pääkirjoitukset
 • Vieraskynä
 • Solidium
 • Valtion omistajaohjaus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Poikamme päätti kestää kiusaamisen ja homottelun – vanhojentanssien jälkeen hän viimein romahti

  2. 2

   Tähtitieteilijä Anne Liljeström ei ole nainen eikä mies – ”Harva ymmärtää kunnolla, mistä muunsukupuolisuudessa on kyse”

  3. 3

   Yksi atomiaikakauden suurista mysteereistä saattoi saada selityksen – Etelä-Atlantin kaksoisvälähdys oli todennäköisesti salainen ydinkoe

  4. 4

   Stressi jättää jäljen aivoihin – ja voi laukaista muistihäiriön, kertoo tutkija

  5. 5

   Ylen johtajat toivat itse kohunsa uudestaan julkisuuteen – miten luottamus palautetaan?

  6. 6

   Mitä jos Linnan juhlien miehistä kirjoitettaisiin kuin naisista?

  7. 7

   Alkon toimitusjohtaja harmittelee Suomen 100-vuotisjuhlan liköörihälyä: ”Ei tällaista päätöstä voi muuttaa”

  8. 8

   Presidentti Niinistö keskusteli viimein Trumpin kanssa – Trump lähetti terveisiä Suomen kansalle

  9. 9

   Naiset synnyttävät entistä myöhemmin – katso, kuinka moni sinua nuorempi tai vanhempi sai lapsen viime vuonna

  10. 10

   Sokos luopuu turkisten myynnistä – Keskustan kansanedustajat: ”Kaksinaismoralistista”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poikamme päätti kestää kiusaamisen ja homottelun – vanhojentanssien jälkeen hän viimein romahti

  2. 2

   Tähtitieteilijä Anne Liljeström ei ole nainen eikä mies – ”Harva ymmärtää kunnolla, mistä muunsukupuolisuudessa on kyse”

  3. 3

   Nämä 17 kirjaa muuttavat mielipiteesi ja auttavat ymmärtämään ihan eri tavalla ajattelevia

  4. 4

   Jasper teki 2-vuotiaana 200 palan palapelejä – lapsen lahjakkuuteen suhtaudutaan Suomessa usein häpeillen, sanoo asiantuntija

  5. 5

   ”Kaikki talot pitää peruskorjata säännöllisin välein” ja 6 muuta harhaluuloa: Valtionpalkinnon saaneet arkkitehdit kumoavat tutut rakennusmyytit

  6. 6

   Stressi jättää jäljen aivoihin – ja voi laukaista muistihäiriön, kertoo tutkija

  7. 7

   Asuinalueiden erot kasvavat Helsingissä koko ajan – ”Ihmisillä tuntuu olevan halu asua samankaltaisten lähellä”

  8. 8

   Mitä jos Linnan juhlien miehistä kirjoitettaisiin kuin naisista?

  9. 9

   Olga Maltseva kirjoitti 50 Venäjää ylistävää kommenttia päivässä – Pietarin trollitehdas kärsii entisten työntekijöiden avautumisista

  10. 10

   Posti kiistää syytöksen Demokraatti-lehden koko painoksen hukkaamisesta – viestintäjohtajalla ja päätoimittajalla täysin erilaiset väitteet

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nainen meni kauneusklinikalle Helsingissä – päätyi öisen autokyydin jälkeen leikattavaksi omakotitaloon Viron Pärnussa

  2. 2

   Poikamme päätti kestää kiusaamisen ja homottelun – vanhojentanssien jälkeen hän viimein romahti

  3. 3

   Susanne Päivärinta ja Jan Andersson kiistävät päätoimittaja Atte Jääskeläisen väitteet: Ylen linjausta perusteltiin ”muilla syillä”, juontajat sanovat

  4. 4

   Avarat kaula-aukot ja erottuvat nännit kohahduttivat Linnassa – Stylisti: ”Kaula-aukko voi olla antavakin, jos se on kaunis ja diskreetti”

  5. 5

   Tähtitieteilijä Anne Liljeström ei ole nainen eikä mies – ”Harva ymmärtää kunnolla, mistä muunsukupuolisuudessa on kyse”

  6. 6

   Kymmenien suomalaisten kauneusleikkaukset ovat menneet pieleen – Cheyenne Järvisen rintoihin jäi rujot jäljet

  7. 7

   Tuhannet koulutetut karkaavat Suomesta ulkomaille joka vuosi, ja entistä harvempi aikoo palata – ”Tämä on hirveän hälyttävä tulos”

  8. 8

   Ylen päätoimittajan mukaan ohjaaja Susanna Kuparinen loukkasi Sipilän vaimoa – Kuparinen: ”Järkytyin ihan hirveästi”

  9. 9

   HS seurasi pikkujoulujen viettoa Tallinnan-laivalla: ”Mennään hyttiin pussailemaan?” – ”Mennään vaan”

  10. 10

   Ruben Stiller kertoo HS:lle saamastaan varoituksesta ja Ylen kovista vaatimuksista Sipilä-asiassa: ”Olen hiiri ja minua pelotti”

  11. Näytä lisää