Valikko
Pääkirjoitus    |   Pääkirjoitus

Maailma muuttuu, asenteet pysyvät

Suomi on muuttunut paljon yhden sukupolven aikana. Suomalaisten arvot ja asenteet ovat muuttuneet paljon vähemmän.

Tulevaisuuden ennustamiseen pätee usein yksinkertainen nyrkkisääntö: muutosta yliarvioidaan lähitulevaisuudessa ja aliarvioidaan kauas tulevaisuuteen katsottaessa. Sääntöä voi täydentää toisella havainnolla: maailma muuttuu nopeammin kuin ihmisten asenteet. Tämä käy ilmi Elinkeinoelämän valtuuskunnan Evan tuoreesta arvo- ja asennetutkimuksesta, joka julkaistiin torstaina.

Raportin ja sen edeltäjien erityinen ansio on, että vertailukelpoista aineistoa on kertynyt vuodesta 1984 asti. Aikasarjojen perusteella näkee hyvin muutokset suomalaisten asenteissa.

Vielä paremmin näkyy se, että yhteiskunnalliset asenteet ovat muuttuneet yllättävän vähän, vaikka aikaa on kulunut yhden sukupolven verran. Yya-Suomesta on tullut EU-Suomi, säännöstelty ja valtiovetoinen talous on ottanut monta askelta sekä markkinatalouden että kapitalismin suuntaan ja Suomi on vastaanottanut aivan ­uudella ­tavalla sekä vaikutteita että ihmisiä rajojen yli.

Kaikesta tästä huolimatta asennetutkimuksesta piirtyy kuva samasta suomalaisesta. Hiukan varauksellisesti ulkomaailmaan suhtautuva, itsensä osin myös eurooppalaiseksi tunteva, maailman menosta huolestunut ja Yhdysvaltoja epäluuloisesti tarkkaileva vastaaja olisi voinut vastata kyselyyn sekä vuonna 1990 että vuonna 2016.

Suomalaisten suhde muuhun Eurooppaan on muuttunut runsaassa parissakymmenessä vuodessa uteliaasta arkiseksi. Jäsenyysneuvottelujen ja kansanäänestyksen aikaan 1990-luvun alkupuolella kiinnostus EU-asioihin oli poikkeuksellisen korkealla. Sen jälkeen into lopahti, kunnes euroa ja ihmisten liikkumista koskevat murheet ovat palauttaneet osan kiinnostuksesta.

Moni pelkää eurokriisin hoidon kaventavan kansallista päätösvaltaa. Silti niitä, jotka pitävät markan vaihtamista euroon hyvänä asiana, on yhä selvästi enemmän kuin vaihtoon kielteisesti suhtautuvia. Euro on kuitenkin suomalaisille vain osa unionia, sillä ­EU-jäsenyyden kannattajia on suhteessa vastustajiin enemmän kuin syksyn 1994 kansanäänestyksen aikaan.

Puolueet on melko helppo jaotella niiden kannattajien EU-asenteiden perusteella. Ongelmat alkavat siitä, kun eri suuntaan vetävät kannattajakunnat pitäisi sovittaa kulloisenkin hallituspohjan yhteisen EU-politiikan taakse. Esimerkiksi nykyisessä hallituksessa on kannattajilla mitattuna EU-myönteisin puolue eli kokoomus, EU-kielteisin eli perussuomalaiset sekä lähimpänä suomalaisten keskiarvoa oleva keskusta.

Olisi kuitenkin väärä johtopäätös kuvata suomalaisia kansakuntana, jonka mielessä ei ole minkäänlaisia muutoshaluja. Pinnan alla on paljon paineita jos ei muutokseen niin ainakin protestiin.

Jos katsoo, millä akseleilla käsitys yhteiskunnallisista ristiriidoista on kasvanut eniten tämän vuosituhannen puolella, kärkeä voisi kuvata perinteisen ideologiseksi. Kärjessä on vasemmiston ja oikeiston vastakkainasettelu, ja perässä tulevat työnantajien ja työntekijöiden sekä rikkaiden ja köyhien väliset jännitteet. Kaikille nämä ovat tuttuja politiikan maailmassa jo yli sadan vuoden ajalta.

Hieman yllättäen käsitys suomalaisuudesta ja maahanmuutosta ei ole äkillisesti muuttunut. Suomalaisten asenteet olivat likimain nykyisellään jo silloin, kun muutto muista maista Suomeen oli selvästi nykyistä vähäisempää. Kantojen näkyvyys ja kuuluvuus ovat toki kasvaneet.

Siksi vaikuttaa todennäköiseltä, että seuraavakin protesti ponnistaa eliitin ja kansan vastakkainasettelusta. Sekään ei ole aivan uutta Suomessa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pääkirjoitukset
 • Pääkirjoitus
 • Suomi
 • Asennekyselyt
 • EU

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Nimimerkki Musta Pekka mielipidesivulla: Työttömyyteni jatkuessa tunnen vihaa päättäjiä ja yhteiskuntaa kohtaan

  2. 2

   Tämän opin seksityöntekijöiden arjesta Suomessa kun katsoin uuden kotimaisen dokumentin

  3. 3

   Vieraiden miesten treffipyyntöjä, uhkailua ja savukaasupanos työpaikalla – kostoa hautonut asiakas vainosi vuosia Marjo Oinosta

  4. 4

   Lennonjohto suositteli hyppäämistä, Martin Saarikangas ei totellut – pakkolasku pienkoneella veteen teki ”Iso-Masasta” telakkamiehen

  5. 5

   Rocktähtien sanat kovenevat Trumpia kohtaan – Bruce Springsteen ryhtyi julistamaan presidentin vastaista ”uutta vastarintaa”

  6. 6

   Onneton autoverodraama on osoitus poliittisen pelisilmän puutteesta

  7. 7

   Puhos oli voimiensa päivinä Suomen ostareista suurin ja ihmeellisin – Muistatko enää Itiksen varjoon jämähtänyttä ”lättänää”?

  8. 8

   Superbakteereita vastaan täytyy keksiä aivan uusia keinoja tai taistelu on hävitty: ”Meidän täytyy taas tottua siihen, että lapset kuolevat”

  9. 9

   Jussi Niinistölle hankkeen kaatuminen ei tullut yllätyksenä – ”Näin Berner on toiminut”

  10. 10

   Pussausta, kuorsausta, lattian tärinää ja pellavalakanoita – testasimme keskelle Pariisia avatun suomalaisen mökkikylän

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Aikuiset ovat nykyään aivan kuin teinejä

  2. 2

   Superbakteereita vastaan täytyy keksiä aivan uusia keinoja tai taistelu on hävitty: ”Meidän täytyy taas tottua siihen, että lapset kuolevat”

  3. 3

   CNN otti Trumpin virkaanastujaisista uskomattoman kuvan – yleisön voi laskea vaikka yksitellen

  4. 4

   Nuoren naisen katoaminen kuohuttaa Islannissa – Murhamysteeriin liittyy grönlantilainen kalastusalus, veritahra vuokra-autossa ja 20 kiloa hasista

  5. 5

   Trump uhkaa tuhota Britannian varalaskupaikan

  6. 6

   Merenrantaan hamuava suuryritys saa Helsingiltä erityiskohtelua – Luonnonsuojelija: Suosiiko Jussi Pajunen tytärtään?

  7. 7

   23-vuotias Ville haluaa ryhtyä talonmieheksi, hankkia koiran ja lopettaa Subutexin käytön – odotellessaan paikkaa katkolle hän ehti jo retkahtaa ja kadota

  8. 8

   Trump suuttui median uutisoimasta vaatimattomasta yleisömäärästä – ilmakuvat näyttävät karun totuuden virkaanastujaisista

  9. 9

   Vieraiden miesten treffipyyntöjä, uhkailua ja savukaasupanos työpaikalla – kostoa hautonut asiakas vainosi vuosia Marjo Oinosta

  10. 10

   Ministeri Berner: Liikenneverkko­yhtiön valmistelu keskeytetään, autoverosta ei luovuta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  2. 2

   CNN otti Trumpin virkaanastujaisista uskomattoman kuvan – yleisön voi laskea vaikka yksitellen

  3. 3

   Trump suuttui median uutisoimasta vaatimattomasta yleisömäärästä – ilmakuvat näyttävät karun totuuden virkaanastujaisista

  4. 4

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  5. 5

   Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  6. 6

   Miehen epäillään tunkeutuneen sikalaan ja paritelleen karjun kanssa Oulun seudulla

  7. 7

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  8. 8

   Tältä me näytämme aamulla bussissa ja metrossa – Akseli Valmusen kuvareportaasi

  9. 9

   Helsinkiä riivaa huutava pula nuorista miehistä – katso HS:n koneesta, puuttuuko kotikulmiltasi naisia vai miehiä

  10. 10

   Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

  11. Näytä lisää