Valikko
Pääkirjoitus    |   Vieraskynä

Taitettu indeksi suojaa yhteisiä eläkevarojamme

Palkkaindeksiin siirtyminen johtaisi siihen, että eläkevarat loppuvat tämän vuosisadan jälkipuoliskolla kokonaan, arvioi Jaakko Kiander Vieraskynä-kirjoituksessaan.

Niin sanotun taitetun indeksin korjaamista vaativa kansalaisaloite on kerännyt tähän mennessä yli 75 000 allekirjoitusta, ja se tulee ­aikanaan eduskunnan käsittelyyn.

Kansalaisaloitteen tekijöiden tavoitteena on, että nykyinen kuluttajahintojen kehitystä seuraileva eläkeindeksi korvattaisiin ansiotasoon sidotulla indeksillä. Kyseessä olisi paluu entiseen.

Maksetut työeläkkeet sidottiin 1960-luvun alussa ansiotason kehitykseen. Kun palkat nousivat no­peasti, eläkkeet nousivat välillä jopa vauhdikkaammin kuin joidenkin alojen palkat.

Tuohon aikaan eläkettä karttui työssäolijoille vain yksi prosentti ansioista työvuotta kohti, kun sitä nykyisin karttuu 18–52-vuotiaille 1,5 prosenttia. 1970-luvulla siirryttiin indeksiin, jossa eläkkeen muutoksesta puolet tuli kuluttajahinnoista ja puolet ansiotasosta

Taitettu indeksi otettiin käyttöön 1990-luvulla. Taitetussa indeksissä ansiotason vaikutus eläkeindeksiin on 20 prosenttia ja kuluttajahintojen 80 prosenttia. Näin haluttiin turvata eläkeläisten ostovoima inflaatiota vastaan.

Uudistuksen taustalla oli huoli ­väestön ikärakenteen muutoksesta ja eläketurvan rahoituksen kestävyydestä. Huolenaiheet ovat sittemmin osoittautuneet varsin perustelluiksi.

Eläkkeellä oleville siirtyminen ­taitettuun indeksiin merkitsi sitä, että tulotason kasvu saattoi jäädä odotettua pienemmäksi. Vuosina 1996–2015 palkansaajien reaali­ansiot kasvoivat Suomessa kohtuullisen hyvin, runsaat puolitoista ­prosenttia vuodessa. Eläkkeiden vuosittainen kasvu jäi sen sijaan vain muutamaan prosentin kymmenykseen. Näin eläke, joka eläkkeelle siirryttäessä oli ollut esimerkiksi 50 prosenttia palkasta, oli parin­kymmenen vuoden kuluttua vain 40 prosenttia palkasta. Ostovoima ei heikentynyt, mutta eläkeläisten ostovoima kasvoi hitaammin kuin työssä olevien ostovoima.

Kansalaisaloitteen mukaan tämä asiaintila ei ole tyydyttävä. Eläkkeitä haluttaisiin korottaa yhtä ­paljon kuin palkkoja. Kansalais­aloitteen laatijoiden mukaan tähän on myös hyvin varaa, koska työ­­eläkerahastoihin on kertynyt paljon rahaa, noin 180 miljardia euroa.

Tämä käsitys perustuu kuitenkin väärinymmärrykseen. Työeläkkeiden rahoituksen arvioidaan olevan tasapainossa vain sillä edellytyksellä, että eläkkeet kehittyvät nykyisen indeksin mukaan. Tällöin eläke­rahastojen sijoitustuotot riittävät kattamaan eläkemenon ja maksu­tulon erotuksen eikä eläkemaksuja tarvitse korottaa.

Työeläkejärjestelmä keräsi vuosien 1962–2013 aikana lähes joka vuosi maksutuloa enemmän kuin maksoi eläkkeitä. Väestön ikärakenteen muutos eli käytännössä suurten ikäluokkien eläköityminen on kuitenkin muuttanut tämän asetelman pysyvästi. Tästä eteenpäin ­yksityisen sektorin työeläkejärjestelmän ennakoidaan olevan pysyvästi alijäämäinen: eläkemeno on ja tulee olemaan tuloa suurempi. ­Rahoitusvaje katetaan eläkerahastojen sijoitustuotoilla.

Palkkaindeksiin siirtyminen johtaisi jatkuvasti kasvavaan rahoitusvajeeseen. Ensimmäisenä vuonna muutoksen vaikutus olisi pieni – noin 300 miljoonaa euroa vuodessa –, mutta 20 vuoden kuluttua aukko olisi kasvanut jo yli kuuteen miljardiin euroon.

Tämä tarkoittaisi, että ennakoidut sijoitustuotot (noin neljä miljardia euroa vuodessa) jouduttaisiin vähitellen syömään kokonaan. Sen jälkeen alettaisiin kuluttaa varsinaista pääomaa. Eläketurvakeskuksen mukaan palkkaindeksiin siirtyminen veisi siihen, että eläkevarat loppuvat 2060-luvulla kokonaan.

Muutos hyödyttäisi ennen vuotta 1970 syntyneitä. Heidän kuoltuaan eläkevarat olisi kuitenkin syöty kokonaan. Mitään ei olisi enää jäljellä nuoremmille ikäluokille, ja heidän pitäisi aloittaa säästäminen uudelleen nollasta. Kyseessä on siis merkittävä sukupolvien välinen tulon­jakoristiriita.

Eläkevarojen käyttämistä kokonaan yhden sukupolven hyväksi ei voi perustella millään argumentilla. Nykyiset eläkeläiset olivat töissä ­aikana, jolloin eläkemaksut olivat selvästi nykytason alapuolella ja eläkkeelle jäätiin keskimäärin alle 60-vuotiaana.

Nuorempien kohdalla tilanne on toinen. Nuorten ikäluokkien maksettavaksi tulevat eläkemaksut ovat selvästi korkeammat ja eläkeiät tulevat nousemaan lähelle 70:tä vuotta.

Kirjoittaja on johtaja eläkevakuutusyhtiö Ilmarisessa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pääkirjoitukset
 • Vieraskynä
 • Eläke
 • Taitettu indeksi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Nimimerkki Musta Pekka mielipidesivulla: Työttömyyteni jatkuessa tunnen vihaa päättäjiä ja yhteiskuntaa kohtaan

  2. 2

   Tämän opin seksityöntekijöiden arjesta Suomessa kun katsoin uuden kotimaisen dokumentin

  3. 3

   Vieraiden miesten treffipyyntöjä, uhkailua ja savukaasupanos työpaikalla – kostoa hautonut asiakas vainosi vuosia Marjo Oinosta

  4. 4

   Lennonjohto suositteli hyppäämistä, Martin Saarikangas ei totellut – pakkolasku pienkoneella veteen teki ”Iso-Masasta” telakkamiehen

  5. 5

   Puhos oli voimiensa päivinä Suomen ostareista suurin ja ihmeellisin – Muistatko enää Itiksen varjoon jämähtänyttä ”lättänää”?

  6. 6

   Rocktähtien sanat kovenevat Trumpia kohtaan – Bruce Springsteen ryhtyi julistamaan presidentin vastaista ”uutta vastarintaa”

  7. 7

   Onneton autoverodraama on osoitus poliittisen pelisilmän puutteesta

  8. 8

   Superbakteereita vastaan täytyy keksiä aivan uusia keinoja tai taistelu on hävitty: ”Meidän täytyy taas tottua siihen, että lapset kuolevat”

  9. 9

   Jussi Niinistölle hankkeen kaatuminen ei tullut yllätyksenä – ”Näin Berner on toiminut”

  10. 10

   Ministeri Berner: Liikenneverkko­yhtiön valmistelu keskeytetään, autoverosta ei luovuta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Aikuiset ovat nykyään aivan kuin teinejä

  2. 2

   Superbakteereita vastaan täytyy keksiä aivan uusia keinoja tai taistelu on hävitty: ”Meidän täytyy taas tottua siihen, että lapset kuolevat”

  3. 3

   CNN otti Trumpin virkaanastujaisista uskomattoman kuvan – yleisön voi laskea vaikka yksitellen

  4. 4

   Nuoren naisen katoaminen kuohuttaa Islannissa – Murhamysteeriin liittyy grönlantilainen kalastusalus, veritahra vuokra-autossa ja 20 kiloa hasista

  5. 5

   Trump uhkaa tuhota Britannian varalaskupaikan

  6. 6

   Merenrantaan hamuava suuryritys saa Helsingiltä erityiskohtelua – Luonnonsuojelija: Suosiiko Jussi Pajunen tytärtään?

  7. 7

   23-vuotias Ville haluaa ryhtyä talonmieheksi, hankkia koiran ja lopettaa Subutexin käytön – odotellessaan paikkaa katkolle hän ehti jo retkahtaa ja kadota

  8. 8

   Trump suuttui median uutisoimasta vaatimattomasta yleisömäärästä – ilmakuvat näyttävät karun totuuden virkaanastujaisista

  9. 9

   Vieraiden miesten treffipyyntöjä, uhkailua ja savukaasupanos työpaikalla – kostoa hautonut asiakas vainosi vuosia Marjo Oinosta

  10. 10

   Ministeri Berner: Liikenneverkko­yhtiön valmistelu keskeytetään, autoverosta ei luovuta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  2. 2

   CNN otti Trumpin virkaanastujaisista uskomattoman kuvan – yleisön voi laskea vaikka yksitellen

  3. 3

   Trump suuttui median uutisoimasta vaatimattomasta yleisömäärästä – ilmakuvat näyttävät karun totuuden virkaanastujaisista

  4. 4

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  5. 5

   Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  6. 6

   Miehen epäillään tunkeutuneen sikalaan ja paritelleen karjun kanssa Oulun seudulla

  7. 7

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  8. 8

   Tältä me näytämme aamulla bussissa ja metrossa – Akseli Valmusen kuvareportaasi

  9. 9

   Helsinkiä riivaa huutava pula nuorista miehistä – katso HS:n koneesta, puuttuuko kotikulmiltasi naisia vai miehiä

  10. 10

   Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

  11. Näytä lisää