Valikko
Pääkirjoitus    |   Kolumni

Hyville ihmisille voi sattua pahoja asioita

Vähitellen amerikkalaisille taitaa olla valkenemassa, ettei kaikki ole mahdollista, ei edes heille.

Pallo on pyöreä, me jalkapalloilijat sanomme, kun kentällä tapahtuu jotain yllättävää. Se tarkoittaa sitä, ettei kaikkia asioita voi hallita, vaikka kuinka haluaisi.

Tämä hallitsemattomuus on yksi jalkapallon viehätyksistä. Vihellykset voivat mennä oikein tai väärin, ja tuomarin ratkaisuista riittää loputtomasti spekuloitavaa.

Amerikkalainen jalkapallo ei ole pyöreä. Pelin aikana tuomarit käyvät vähän väliä sivurajalla neuvottelemassa videotuomarien kanssa, jotta he voivat tuomita kenttätapahtumat millin tarkkuudella.

Jalkapallojen ero kuvastaa hyvin sitä, kuinka eri tavalla eurooppalaiset ja amerikkalaiset suhtautuvat kohtaloon.

Eurooppalainen kulttuuri on nöyrempi maailman edessä, eikä ihme. Sodat ja muut mullistukset ovat koetelleet meidän aikoihimme asti Euraasian maamassan Atlantin valtamereen työntyvää nokkaa.

Eurooppalainen uskonto – niin katolilaisuus kuin luterilaisuuskin – on kuvannut ihmisen Jobina, jonka on alistuttava kaikkivaltiaan tahtoon ja toivottava armoa edes tulevassa elämässä.

Eurooppalaiset ymmärtävät, mitä on tragedia. Elämä on absurdia, hyvä häviää, suunnitelmat valuvat hukkaan. Silti meidän on joka aamu noustava ja jatkettava matkaa.

Me eurooppalaiset olemme runneltuja vanhoja sieluja. Historiamme, filosofiamme ja taiteemme muistuttavat meitä siitä.

Sen sijaan amerikkalainen haastaa kohtalon oikeuteen tai iskee sille luun kurkkuun. Kun terroristit iskivät vuonna 2001 New Yorkiin, amerikkalaiset hyökkäsivät Afganistaniin ja Irakiin, koska jotain oli tehtävä.

Nykyinen presidentti Barack Obama ei ole kuitenkaan suostunut tyy­dyttämään amerikkalaisten jonkin tekemisen tarvetta. Hän on sanonut, etteivät amerikkalaiset voi ratkaista maailman kaikkia ongelmia.

Tuoreessa The Atlantic-lehden haastattelussa Obama sanoi, että maailma olisi helppo paikka, jos kaikki ihmiset olisivat yhtä viileän järkeviä kuin pohjoismaalaiset.

Amerikkalaisten korvissa presidentti Obaman puheet kuulostavat kohtaloon alistumiselta – siis sietämättömältä eurooppalaisuudelta.

Amerikkalaiset ovat kansa, jonka esi-isät eivät jääneet kotimaahansa odottamaan seuraavaa sotaa tai katovuotta. He ovat taistelijoita.

Amerikkaan tulijat kohtasivat kotimaan, jota eivät uhanneet vieraat valloittajat tai muut traagiset uhat. Ongelmia riitti, mutta ne eivät lyöneet maahan vaan kannustivat tarttumaan toimeen.

Uudessa ympäristössä ajattelu alkoi muuttua. Vaatimattomuutta ja nöyryyttä korostaneisiin protestanttisiin kirkkoihin asettui uudenlainen henki, jona on yhdistetty baptistipastori E. W Kenyoniin (1867–1948).

”Jeesus on antanut sinulle oikeuden käyttää nimeään. Se nimi voi pysäyttää sairauden ja epäonnistumisten vallan”, Kenyon lupasi ”positiivisessa tunnustuksessaan”.

Amerikkalaiset ovat tottuneet ajattelemaan, että hyville ihmisille tapahtuu hyviä asioita – eikä se koske vain uskovaisia. Myös tutkijat ovat innostuneet positiivisuuden psykologiasta, jossa menestymistä selitetään ihmisen sisulla tai myönteisellä ajattelulla.

Eurooppalaisen korvissa amerikkalainen positiivisuuden sanoma tuntuu julmalta. Jos onnistuminen on ihmisestä itsestään kiinni, niin on myös epäonnistuminen.

Samaan kritiikkiin törmää kuitenkin yhä useammin myös Yhdysvalloissa. Niin suuri osa amerikkalaisista on pudonnut vauhdista, että siitä on vaikea syyttää ihmisiä itseään.

Nykyisissä presidentinvaaleissa eniten innostusta herättävät ehdokkaat, jotka hakevat syytä ihmisten ongelmiin yhteiskunnan rakenteista. Republikaani Donald Trumpin mukaan syyllinen on globalisaatio, demokraatti Bernie Sandersin mukaan miljardööriluokka.

Kumpikaan ei tarjoa ongelmiin uskottavaa ratkaisua. Trumpin vastaus on Trump itse, Sandersin poliittinen vallankumous. Se on kuitenkin sivuasia. Ehdokkaat antavat ihmisille synninpäästön: pahoja asioita voi tapahtua myös hyville ihmisille.

Vähitellen amerikkalaisille taitaa olla valkenemassa, ettei kaikki ole mahdollista, ei edes heille. Samalla he alkavat ymmärtää, mitä on kohtalo: ei kutsumus hallita maailmaa vaan yritys elää maailmassa, joka ei ole koskaan täydellinen vaan usein julma ja kohtuuton.

Vähän niin kuin väärin tuomittu rangaistuspotku.

Tilaa pääkirjoitukset sähköpostiisi

Helsingin Sanomien pääkirjoitukset ja lehden pääkirjoitussivulla julkaistavat kolumnit joka aamu tuoreena sähköpostiisi ilmaiseksi.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Eurojackpotin 87 miljoonaa menikin kolmen pelaajan porukalle – kuponkia säilyttänyt ei tarkistanut riviä heti kaverinsa kehotuksesta huolimatta

  2. 2

   Kätilöopisto on sairastuttanut kymmeniä ihmisiä, kertovat kätilöt – migreenikohtauksia, ihottumaa, astmaa, jatkuva elohiiri raajoissa

  3. 3

   Munkkiniemessä ei jaettu postia liki kahteen viikkoon, mutta Posti väitti kaiken olevan kunnossa – Nyt ääni muuttui kellossa: ”Nöyrimmät pahoittelut asiakkaille”

  4. 4

   Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

  5. 5

   Aikuinen nainen puolustaa päätöstään kohdata 12-vuotias tyttö vapaaottelu­kehässä: ”Hän on mielestäni varsin vahva lapsi”

  6. 6

   Hollywood-näyttelijä Tom Hardy juoksi kiinni mopovarkaan, ja tästä syystä se on niin täydellistä

  7. 7

   Kävely on hyväksi aivoille, koska se pumppaa verta päähän – pyöräilyllä ei ole samaa vaikutusta

  8. 8

   Haluatko päästä vauhdilla juoksukuntoon? Valmentaja antaa kymmenen vinkkiä harjoitteluun tauon jälkeen

  9. 9

   Tällainen on ollut uusi Iholla-kausi: täynnä yllätyksiä ja draamaa, tällä jutulla pääset vielä kärryille

  10. 10

   Villit huhut samuraimiekan kanssa riehuvasta koiransilpojasta leviävät Vantaalla – kaupan edessä ollut koira sai haavan ilmeisesti ryöstön yhteydessä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

  2. 2

   Neljä kuppia kahvia, ei edes pullollista energiajuomaa – suurselvitys tarkisti kofeiinin terveydelliset riskirajat

  3. 3

   Syövän on epäilty johtuvan stressistä, ujoudesta, jopa kielteisistä ajatuksista – laaja kartoitus murtaa sairastuneille haitallisia myyttejä

  4. 4

   HS:n lukijat ehdottavat: Nämä suomalaiset tuotteet kuuluisivat bisnesmokien museoon

  5. 5

   Tuhkarokko leviää nyt ympäri Eurooppaa – Suomessa valmiuksia on lisätty uudella lailla

  6. 6

   Kaksi eläkeläistä ja suojana 12 poliisia – saksalaispariskunta antoi oikeistopopulismille kasvot, eivätkä kaikki pitäneet siitä

  7. 7

   Joutsenlaulun Vain elämää -versio soi myös radiossa vastoin Jussi Hakulisen tahtoa – ”Sanoin, että laittakaa radio kiinni”

  8. 8

   Brigitte Macron ”neuvoo ja valmentaa” presidentiksi pyrkivää miestään – lukiolaispojan ja opettajan skandaalisuhteesta syntyi Ranskan seuratuin pari

  9. 9

   Taka-Töölön 80-vuotias klassikkoravintola säästyi perikadolta – Nina Kaukonen osti ravintolan, jossa Matti Pellonpää kävi suihkussa ja Supo vahti Salman Rushdieta

  10. 10

   Punkki puri Jussi Kaijalaa ja se muutti hänen elämänsä – ”Vian epäiltiin jo olevan korvien välissä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailman vaarallisin tulivuori oireilee uhkaavasti – Kun Campi Flegrei taas räjähtää, vaarassa on miljoonia ihmisiä

  2. 2

   Ammattikoulutuksen tila on kelvoton – poikani lukujärjestys on tyhjä ja hän joutuu lorvimaan kotona

  3. 3

   Oudot tuntemukset juoksulenkillä paljastuivat syöväksi – Entinen huippu-urheilija Kirsi Valasti uskoo, että liikunnan tuoma kehotietoisuus pelasti hänet

  4. 4

   Bostonin maratonin voittajan uurteiset reisilihakset hämmästyttävät: ”En ole nähnyt koskaan mitään vastaavaa”

  5. 5

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  6. 6

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  7. 7

   Selvitys: Lähes kolmannes pohjoiskorealaisista käyttää huumeita – metamfetamiini on monille jo arkipäiväistä

  8. 8

   Ravitsemusterapeutti kärsi vuosia kipeästä vatsasta ja ilmavaivoista – Sitten ystävä kertoi ruokavaliosta, joka toi helpotuksen

  9. 9

   Onko tässä Helsingin pienin ja kallein vuokrayksiö? 10 neliömetriä, 1 941 euroa kuukaudessa

  10. 10

   Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

  11. Näytä lisää