Valikko
Pääkirjoitus    |   Vieraskynä

Alkoholipolitiikkaa pitää tiukentaa – kaupasta korkeintaan ”ruotsalaista” kakkosolutta

Alkoholin haittoja voidaan vähentää pienentämällä juomien alkoholipitoisuutta sekä rajoittamalla alkoholin saatavuutta ja mainontaa, kirjoittaa dosentti Peter Eriksson.

Nykyinen alkoholinkulutus tuottaa Suomen valtiontaloudelle vähintään 2–3 miljardin euron nettotappion joka vuosi. Suuria kustannuksia tulee muun muassa terveyshaitoista, työkyvyn heikentymisestä ja rikollisuudesta. Lisäksi runsas alkoholinkulutus aiheuttaa mittaamattomasti inhimillistä kärsimystä.

Hallitus päätti vuonna 2003 alentaa alkoholiveroa seuraavan vuoden alusta noin 30 prosenttia. Monet asiantuntijat ja silloinen peruspalveluministeri Liisa Hyssälä (kesk) varoittivat, että niin suuren veronalennuksen vaikutukset olisivat tuhoisia. Valtiovarainministeri Antti Kalliomäki (sd) kuitenkin jyräsi alennuksen läpi, ja kävi niin kuin asiantuntijat olivat ennustaneet.

Esimerkiksi alkoholin aiheuttamista maksasairauksista johtuva kuolleisuus kasvoi nopeasti silloisesta 643:sta nykyiseen noin 1 100 vuosittaiseen kuolemaan. Väki­määrään suhteutettuna Suomi saavutti maksakuolemissa ykkössijan Euroopassa. Pelkästään tämä veronmuutos on aiheuttanut noin puolen miljardin euron ylimääräisen vuotuisen loven valtiontalouteen.

Alkoholihaittojen kustannuksia voidaan kuitenkin vähentää tuntuvasti. Kaikkia miellyttävä näpertely ei auta, vaan on käytettävä riittävän tehokkaita keinoja.

Ylivoimaisesti tärkein keino alkoholin kokonaiskulutuksen vähentämiseksi on vähittäismyynnissä olevien alkoholituotteiden alkoholi­pitoisuuden pienentäminen. Keskioluen vähittäismyynti on siirrettävä Alkoon, ja sen tilalle on tuotava niin sanottu kakkosolut (alkoholin tilavuusprosentti noin 2,3–3,5).

Ruotsissa tehtiin näin vuonna 1977, minkä ansiosta ruotsalaisten alkoholinkulutus on pysynyt maltillisena ja maa on säästynyt mittavilta haitoilta sekä kustannuksilta.

Suurin osa suomalaisista ei pysty maun perusteella erottamaan kakkosolutta kolmosoluesta, ja keski­olutta kaipaavat saisivat sitä edelleen Alkosta ja anniskelupaikoista. Alkoholin kokonaiskulutus vähenisi huomattavasti – mahdollisesti jopa yli 20 prosenttia – muutamassa vuodessa. Tämä voisi tuoda lähes miljardin euron vuosittaiset säästöt.

Alkoholin kokonaiskulutuksen ­vähentäminen on tutkimusten ­mukaan tehokkain alkoholihaittojen vähentämiskeino.

Alkoholimainonnan rajoittaminen ei kohdistu nyt tasapuolisesti kaikkiin juomiin. Myös mietojen ­alkoholijuomien (alle 22 prosenttia) nauttimista ihannoiva mainonta ­pitäisi kieltää, sillä niiden osuus on yli puolet kaikesta alkoholinkulutuksesta. Ei ole mitään merkittävää tutkimukseen pohjautuvaa todistetta siitä, että jotkin alkoholijuomat olisivat vähemmän haitallisia kuin toiset. Objektiivinen tuoteselostuksen kaltainen mainonta voitaisiin sallia kaikille alkoholijuomille.

Myös alkoholin saatavuutta anniskelupaikoissa on syytä rajoittaa. Ravintoloiden aukioloaikaa ei tarvitse muuttaa, mutta anniskelun pitäisi päättyä aikaisemmin, esimerkiksi kahdelta yöllä. Poikkeuksena voivat olla perjantai ja lauantai sekä luvanvaraiset erikois- ja yksityistilaisuudet. Anniskelun lopettaminen ajoissa vähentäisi alkoholinkulutuksen aiheuttamia ongelmia ravintoloissa ja niiden ulkopuolella. Se vähentäisi myös työkyvyttömyyttä alkoholin juomista seuraavana päivänä.

Verotus ja hinta ovat tutkimusten mukaan olleet tehokkaita alkoholin kulutuksen säätelyn keinoja. Niitä ei kuitenkaan voi nostaa loputtomasti, sillä jossain vaiheessa tuonti ulkomailta, lähinnä Virosta, ja alkoholin valmistus kotona muuttuvat isoiksi ongelmiksi.

Nykyinen hallitus on heiken­tämässä toimivan yhteiskunnan ­peruspilareita: koulujen, yliopistojen ja muun koulutuksen toiminta­edellytyksiä sekä perheiden ja poliisin taloutta. Samaan aikaan alko­holin haitat aiheuttavat miljardien eurojen menetykset sekä lisäävät köyhyyttä ja tuskaa. Tilannetta voitaisiin korjata oikeanlaisella alko­holipolitiikalla.

Suomalaisten asenteiden muuttamisesta vähemmän juomista ihannoiviksi on puhuttu paljon. Välittäminen ja vastuun ottaminen ovat asenteiden muuttamisen kulma­kiviä niin perheissä kuin muuallakin yhteiskunnassa.

Kyse ei ole siitä, että yhteiskunta holhoaisi kansalaisia, kuten alan yritykset väittävät – samalla, kun ne kasvattavat omaa liiketoimintaansa. Ekonomistien ja yhteiskunnallisten päättäjien pitäisi toimia koko yhteiskunnan hyväksi.

Peter Eriksson

Kirjoittaja on dosentti Helsingin yliopiston kansanterveystieteen osastolla.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  2. 2

   Sipilä: Mauno Koivisto toteutti suomalaisen unelman

  3. 3

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta ja lakkasi jakamasta tutkintamateriaalia – ”Tämä on vastenmielistä”

  4. 4

   Presidentti Mauno Koiviston hautajaiset alusta loppuun – seppeleiden lasku, siunaustilaisuus, yleisö kaduilla, surusaattue ja hautaan lasku

  5. 5

   Toive toteutui – Mauno Koiviston hautajaispäivästä tuli koko Suomen päivä

  6. 6

   Pitäisikö perheellisten naisten lyhentää työuraansa vielä asepalveluksellakin? Tällaiset vaatimukset kertovat, että feminismiä tarvitaan

  7. 7

   ”Tätä on ihana katsoa, kaikki pitivät hänestä niin paljon”– yli 30 000 ihmistä seurasi presidentti Koiviston surusaattoa Helsingissä

  8. 8

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  9. 9

   Piispa Eero Huovinen siunauspuheessaan: ”Satavuotiaan Suomen historiaan Mauno Koivisto ehti jättää syviä kädenjälkiä” – lue puhe kokonaisuudessaan

  10. 10

   Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  2. 2

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  3. 3

   Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

  4. 4

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  5. 5

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta ja lakkasi jakamasta tutkintamateriaalia – ”Tämä on vastenmielistä”

  6. 6

   Sipilä: Mauno Koivisto toteutti suomalaisen unelman

  7. 7

   Tutkimus: Noin puolet suomalais­nuorista ei koe mitään puoluetta omakseen – nuorten kielteisyys romaneja kohtaan yllätti tutkijat

  8. 8

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  9. 9

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  10. 10

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  7. 7

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  8. 8

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  9. 9

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  10. 10

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  11. Näytä lisää