Pääkirjoitus    |   Kolumni

Suomeen tehdään Olli Rehnin palkkamallia – se on kopio Ruotsista

Ehkä häveliäisyydestä tai isänmaallisuudesta se kuitenkin ristittiin Suomen malliksi, kirjoittaa HS:n Juha Akkanen.

Mistä maasta mahtaa olla kyse? Palkkaneuvottelut ovat ajautumassa umpikujaan. Työmarkkinakeväästä uhkaa tulla sekasortoinen.

Vaikutusvaltaisen Metalliliiton puheenjohtaja varoittaa, että tilanne voi äityä kaoottiseksi.

”Jos luovumme sopimisen kulttuurista, kukaan ei tiedä, mitä tulee tapahtumaan”, hän sanoo lehtihaastattelussa.

Vientialojen työnantajat tuskailevat, että kilpailukyky hupenee, kun tuottavuus ei kasva.

Kyse on tietenkin – Ruotsista. Kauppalehden verkkoversio referoi Dagens Industri -lehden artikkelia (17. 3.).

Ruotsin vientivetoinen palkka­malli, Industriavtalet eli teollisuussopimus, uhkaa tulla tiensä päähän. Ruotsi on jo tulossa pois sieltä, minne Suomi vasta yrittää.

Suomessa vireillä oleva palkkamalli on melko tarkka kopio Ruotsin mallista. Ehkä häveliäisyydestä tai isänmaallisuudesta se kuitenkin ristittiin Suomen malliksi.

Uusi versio suomalaisista työehtoneuvotteluista on vielä kaukana valmiista. Perjantaina sopimusta vastaan nikotteli Metsäteollisuus, kun sille tärkeä AKT jäi sopimuksesta ulos.

Kevään mittaan nähdään lisää kalpeita työmarkkinajohtajia kertomassa, mistä juuri nyt kii­kastaa.

Kiihkeimmin sopimusta taitaa haluta Juha Sipilän (kesk) porvarihal­litus.

Pääministeripuolue keskusta haluaa sopimuksen, sillä ilman sopimusta hallituksen talouspolitiikalta putoaa nykyinenkin hutera pohja. Sen jälkeen hallitus olisi pakotettu tekemään lisää ikäviä päätöksiä, tai muuten EU:n komissio alkaa päättää Suomen asioista Suomen puolesta.

Perussuomalaiset, ”työväenpuolue ilman sosialismia”, haluaa sopimuksen, jotteivät loputkin duunariäänestäjät palaa Sdp:n äänestäjiksi.

Valtiovarainministeripuolue kokoomuksellekin kelpaisi ennustettavissa oleva talouskehitys. Pakettiin leivottiin kuitenkin mukaan paikallisen sopimisen lisääminen tavalla, joka oli karvas pettymys Suomen Yrittäjille ja monelle oikean laidan kokoomuslaiselle.

Merkille pantavaa on ollut hallituksen johtokolmikon ja erityisesti pääministeri Sipilän muutos suhtautumisessa palkansaajajärjestöihin. Noviisi pääministeri käski työmarkkinoita sopimaan työvoimakustannusten pienentämisestä. Tai muuten hallitus pienentäisi niitä omalla päätöksellään.

Siirrytään tähän kevääseen. Kun järjestöt lopulta pääsivät alustavaan sopuun niin sanotut pakkolait korvaavista toimista, Sipilä, Alexander Stubb (kok) sekä oikeus- ja työministeri Jari Lindström (ps) riemuitsivat ja tervehtivät toisiaan rystysillä. Kuva jää journalismin histo­riaan.

Kilpailukykysopimusta lähdettiin tekemään Sipilän käyttämällä termillä yhteiskuntasopimus. Jos rehellisiä ollaan, tavoiteltu sopimus on aivan normaali tulopoliittinen kokonaisratkaisu eli tupo. Siinä on valtiovaltakin mukana verohelpotuksineen.

Elinkeinoelämän keskusliitto aikoo lopettaa keskitettyjen tulo­sopimusten teon tämän kevään jälkeen. Niin se on tosin päättänyt vakaasti ennenkin, ja silti keskitettyjä ratkaisuja on jatkettu.

Lähteekö Suomi tästä nousuun? Sopii toivoa. Poliittinen taloustiede on perinteisesti tullut johtopäätökseen, että työllisyyden ja reaalisen ostovoiman kannalta paras palkkamalli on joko täysin keskitetty tai täysin – aina yritystasolle asti – hajautettu malli.

Keskitetty ratkaisu on ollut käytössä Suomen lisäksi muun muassa Itävallassa. Hajautetusta mallista esimerkeiksi käykööt Yhdysvallat ja Britannia Margaret Thatcherin pääministerikaudesta alkaen.

Elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk) väitteli Oxfordin yliopistossa tohtoriksi poliittisesta taloustieteestä. Korporatismia käsitelleessä väitöskirjassaan hän päätyi johtopäätökseen, että keskitetty palkkaraami yhdistettynä yrityskohtaisiin joustoihin toimisi parhaiten. Onko meille siis tulossa Olli Rehnin malli?

Poliittinen taloustiede on todistanut senkin, että tuhoisinta jälkeä syntyy liittokohtaisilla palkkaratkaisuilla, jos kukaan ei aseta suitsia. Silloin liitot tekevät sopimuksiaan koko ajan nousevin huudoin.

Tästä löytyy todistusaineistoa elävästä elämästä: Suomen liitto­kohtainen ratkaisu vuosiksi 2008–2009. Sen jälkiä paikkaillaan vieläkin.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  2. 2

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  3. 3

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  4. 4

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  5. 5

   Timo Soinilta suli puolue alta, mutta tänään on hänen tähtihetkensä

  6. 6

   Mikko Koivusipilä valitsee Suomen radiohitit, ja siinä hommassa raha ratkaisee – ”Minun työtäni ei ole sivistää”

  7. 7

   Peliala on tasa-arvoisempi Kiinassa kuin Suomessa, sanoo peligraafikko – ”Roviolla kysyttiin usein, että entä sitten kun sulla on lapsia”

  8. 8

   Näin neuvottelet itsellesi lisää palkkaa, neuvoo huippuyliopistoissa opettanut professori – ”Älä mieti vain sopimusta, vaan elämääsi sen jälkeen”

  9. 9

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  10. 10

   Voiko terroritekoja estää ennalta? HS selvitti, mitä Suomessa olisi tehtävissä uusien iskujen estämiseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  2. 2

   Turun puukotuksissa apuun rientänyt Hassan Zubier saapui pyörä­tuolissa muisto­hetkeen – ”Tein sen, minkä oletan jokaisen tekevän samassa tilanteessa”

  3. 3

   21-vuotias nainen raiskattiin pihalla Torniossa

  4. 4

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  5. 5

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  6. 6

   Turun puukotusten pääepäilty ”ei ollut erityisen uskovainen”, kertoo hänet tunteva turkulais­yrittäjä

  7. 7

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  8. 8

   Krp: Turun puukotuksien pääepäiltyä päästiin kuulemaan – esitetään vangittavaksi huomenna

  9. 9

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  10. 10

   Laura Huhtasaari puhuu kovia mutta hymyilee kivasti ja korostaa äitiyttään – imago on kopioitu Marine Le Peniltä ja muilta oikeistopopulisti­naisilta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  8. 8

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  9. 9

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  10. 10

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  11. Näytä lisää