Valikko
Pääkirjoitus    |   Vieraskynä

Suomen pitää sopeutua, ei niinkään tehostaa

Päätöksenteossa sovelletaan ennakoituun tulevaisuuteen ja konsensukseen perustuvaa toimintamallia. Vaikka malli tuotti aiemmin hyviä tuloksia, se ei enää riitä.

Suomessa on perinteisesti uskottu hyvin suunniteltuun, hallittuun ja tehokkaaseen toimintaan. Yksityiskohtaiset hallitusohjelmat ovat perustuneet oletukselle, että tulevaisuus on ennakoitavissa. Taloudessa on haettu keskitettyjä työmarkkinaratkaisuja, mittakaavaetuja ja kustannuskilpailukykyä. Julkisella sektorilla on panostettu tulosjohtamiseen ja tuottavuuden kasvuun. Suomessa on myös vahva konsensuksen perinne, jossa johtavien asiantuntijoiden näkemyksiin luotetaan.

Tämä toimintamalli tuotti hyviä tuloksia nykyistä vakaammassa ja yksinkertaisemmassa maailmassa. Nyt se ei enää riitä.

Kansainväliset järjestöt ja hallitukset kompuroivat pahasti yrittäessään ratkoa maailmanlaajuisia ympäristöongelmia sekä talous- ja ­pakolaiskriisejä. Poliittiset päätöksentekijät ovat ihmeissään, kun vanhat ideo­logiat ja ratkaisumallit eivät enää toimi. Yritykset ja julkishallinto etsivät aktiivisesti uusia organisointitapoja, jotka voisivat korvata liian jäykiksi osoittautuneet hie­rarkiat. Tavalliset ihmiset kärsivät kasvavista elämänhallinnan ja henkisen hyvinvoinnin ongelmista.

Teknologinen ja taloudellinen murros on lisännyt yhteiskunnallista epävarmuutta huomattavasti. Monet aiemmin vakaat rakenteet ja instituutiot muuttuvat nyt nopeasti.

Talouden globalisoituminen ja uudet informaatioteknologiat ovat mahdollistaneet tuotantoprosessien äärimmäisen erikoistumisen. Tämä on nostanut talouden keskinäisriippuvuuden ja monimutkaisuuden ­aivan uudelle tasolle.

Viestinnän tehostuminen on nopeuttanut kansainvälistä vuoro­vaikutusta ja kiihdyttänyt maailman muutosvauhtia. Nopea väestön­kasvu ja ihmisten aiempaa suurempi liikkuvuus ovat lisänneet hallinnan ongelmia, kuten nykyinen pakolaiskriisi osoittaa.

Toimintaympäristön kasvanutta epävarmuutta ja monimutkaisuutta yritetään hallita menetelmin, jotka on kehitetty nykyistä vakaampiin ja yksinkertaisempiin oloihin. Perinteiset hierarkkiset, pitkälle eriy­tyneet ja tiukasti tulosohjatut organisaatiot eivät pysty vastamaan uuden toimintaympäristön asettamiin haasteisiin.

Yhdysvaltalainen matemaatikko John Casti on tutkinut tapahtumien rakenteesta ja systeemisestä luonteesta seuraavaa monimutkaisuutta, kompleksiteettia. Hänen mukaansa nykymaailman ja vanhojen organisointitapojen välille on syntynyt jännite, jonka kasvu voi johtaa kaaokseen ja yllättäviin kriiseihin. Arabikevät ja viime vuosikymmenen lopun finanssikriisi ovat tästä hyviä esimerkkejä, Casti toteaa.

Suomalaisen yhteiskunnan sopeutumiskykyä voidaan parantaa lisäämällä yhteiskunnallisen keskustelun monipuolisuutta sekä erilaisten ajattelu- ja toimintamallien kirjoa. Suomi tarvitsee enemmän kilpailevia näkemyksiä ja avointa vuorovaikutusta selvitäkseen nopeasti muuttuvassa maailmassa. Me­dialla on tärkeä rooli valtavirtanäkemysten haastamisessa ja uusien näkökulmien esiin nostamisessa.

Uusi toimintaympäristö vaatii yksityiseltä ja julkiselta sektorilta uusien toimintamallien kokeilua, päätöksenteon hajauttamista sekä organisatoriset siilot ja hierarkiat ylittävää yhteistyötä. Monimutkaisessa maailmassa korostuu kansalais­yhteiskunnan rooli uusien ideoiden ja ratkaisujen kehittäjänä.

Kansalaiset kannattaa ottaa vahvemmin mukaan päätöksentekoon ja julkisten palveluiden suunnitteluun. Suoraa demo­kratiaa tarvitaan edustuksellisen oheen. Vaikeita yhteiskunnallisia ongelmia on ratkaistava yhä useammin yksityisen ja julkisen sektorin sekä kansalaisyhteiskunnan välisellä yhteistyöllä. Tarvitaan avoimuutta ja läpinäkyvyyttä, yhteisiä tulevaisuusvisioita ja kehittämisprosesseja sekä yksinkertaisia pelisääntöjä, jotka jättävät tilaa joustaville ratkaisuille.

Yhteiskunnan sopeutumiskyvyn parantaminen vaatii erityisen paljon julkiselta sektorilta.

Kehittämistyössä kannattaa hyödyntää mallia, jossa julkinen sektori tukee ruohonjuuritason kokeiluja ja innovaatioita, edistää parhaiden innovaatioiden valikoitumista jatko­kehitykseen sekä varmistaa parhaiden ratkaisujen mahdollisimman laajan hyödyntämisen.

Timo Hämäläinen

Kirjoittaja on kansainvälisen

liiketoiminnan dosentti ja johtava

asiantuntija Sitran strategiayksikössä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  2. 2

   Helsinkiläiset lähtivät joukolla juhannusuinnille kaupungin keskustaan – Kauppatorin Altaalle kymmenien metrien jono

  3. 3

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  4. 4

   Vain 11 prosenttia synnyttää ilman kipulääkkeitä – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  5. 5

   Helmut Kohlin hautajaisista kehkeytyi kiusallinen draama Saksassa – entisen liittokanslerin leski ei halua puhujaksi Angela Merkeliä vaan EU:n hylkimän Unkarin pääministerin

  6. 6

   HSTV:n 16 tuntia kestävä suora lähetys Enontekiön yöttömästä yöstä käynnissä: ”Kyllähän siellä luontoa näkyy. Ei juurikaan trafiikkia”

  7. 7

   Piilouduin pöydän alle, kun britit tasan vuosi sitten päättivät erota EU:sta – nyt brittihallitus on yhä pöydän alla, eikä kukaan tiedä mitä tapahtuu

  8. 8

   Vietätkö juhannusta Helsingissä? Tässä kattava lista menovinkkejä

  9. 9

   Kauppapolitiikka repi railoja EU-maiden välille – Sipilä löysi itsensä eri leiristä Macronin kanssa

  10. 10

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vain 11 prosenttia synnyttää ilman kipulääkkeitä – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Lauri Markkasen suuri ilta kääntyi draamaksi – Minnesota Timberwolves varasi, kaupattiin kuitenkin heti Chicago Bullsiin

  4. 4

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  5. 5

   Espoolaisnuoret varastivat 14-vuotiaan repusta avaimet ja tunkeutuivat tyhjään kotiin – asunnossa riehuttiin ja tietokone murskattiin kirveellä

  6. 6

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  7. 7

   Suomi on alkoholipolitiikaltaan jo nyt ”varoittava esimerkki” Pohjoismaissa – ruotsalaisasiantuntijan on mahdoton ymmärtää hallituksen lakiuudistus­kaavailua

  8. 8

   Teemu Selänne korotettiin Suomessa sankariksi, jota ei voi kritisoida ja joka voi sanoa olevansa ”hauskalla tavalla sovinisti”

  9. 9

   Tunteet voittivat järjen ja 51 vuoden ikäeron, kun Erika ja Danny löysivät toisensa – ”Aina tämä elämä ei mene niin kuin olisi itse käsikirjoittanut”

  10. 10

   Ranskalainen lifestyle­bloggaaja kuoli ilokaasulla toimivan kerman­vaahdottimen räjähdykseen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  2. 2

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Masennus ei ole vain sitä, että maataan sängyssä – me masentuneet koemme syyllisyyttä

  5. 5

   Näin kasvatat hyväkäytöksisen lapsen – Ranskassa jokainen lapsi osaa tervehtiä kohteliaasti

  6. 6

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  7. 7

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  8. 8

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää