Valikko
Pääkirjoitus    |   Kolumni

Näkymätön haastaa näköharjoituksiin

Varsin monen neron taustalla, sivuroolissa, on joku, joka huolehtii siitä, että nero voi keskittyä nerouteen.

Ensi vuonna tulee kuluneeksi 500 vuotta siitä, kun Wittenbergin yliopiston teologian professori Martti Luther julkaisi 95 teesiä katolisen kirkon ane- ja muitakin oppeja vastaan. Käynnistyi uudistusliike, reformaatio, josta Suomessa käytetään myös termiä uskonpuhdistus.

Lutherin ajatukset saattoivat levitä 1500-luvun mittapuun mukaan ennätyksellisen nopeasti Johannes Gutenbergin keksimän painokoneen ansiosta. Opetuksia vahvistivat Lutherin ylivertaisen viestintäpäällikön, taidemaalari Lucas Cranach vanhemman, maalaukset ja muotokuvat. Viisisataa vuotta myöhemminkin on pakko ihailla viestinnän voimaa.

Kirkkohistoriasta on opittu Lutherin lisäksi muitakin kuuluisia reformaattoreita kuten Ulrich Zwingli, Philipp Melanchton ja Jean Calvin. Heidän jälkensä tuntuvat edelleen eurooppalaisessa elämänmenossa.

Entä Argula von Grumbach, Katharina Zell ja Elisabeth Cruciger? Eivät taida olla tuttuja. Jokainen heistä kannatti reformaatiota ja jokainen ansaitsee julkisuutta uudistusta juhlittaessa. Luther ja kumppanit ovat varmaan päärooleissa, mutta näille naisille kuuluvat merkittävät sivuosat. Pitäisi kuulua.

Unohtaa ei voi myöskään Katharina Lutheria (omaa sukua von Bora). Hän karkasi sillivankkureilla tynnyrien seassa sistersiläisluostarista pienen nunnajoukon kanssa ja meni Lutherin kanssa naimisiin. ”Mein Herr Käthe” piti sittemmin huolta miehestään, Wittenbergin mustan luostarin majoituspalveluista, taloudesta, lapsista ja arjen pyörittämisestä miehensä uudistaessa kirkkoa. Hän oli myös miehensä ajatusten ensimmäinen kannattaja tai kriitikko.

Argula von Grumbachin kiehtova ja traaginenkin tarina ansaitsisi pitkän kirjoituksen Hän oli syntynyt aatelisperheeseen, minkä vuoksi hän pääsi käsiksi kirjoihin, osasi lukea ja ennen kaikkea kirjoittaa. Hän oli Lutherin oppien puolustaja henkeen ja vereen, mistä hänelle koitui monenlaisia vaikeuksia.

Argula von Grumbach kirjoitti runoja ja pinoittain kirjeitä. Kirjeet tekevät kunniaa paitsi saksan kielelle myös tiedolle ja väittelytaidolle. Naisen näkyvä ja kuuluva kapina auktoriteetteja vastaan oli tuohon aikaan ennenkuulumatonta. Ei ihme, että häntä solvattiin edelleen käytössä olevalla sanastolla.

Vaikuttavimmillaan von Grumbach oli puolustaessaan Ingolstadtin yliopiston teologisessa tiedekunnassa vaikeuksiin joutunutta intomielistä Lutherin kannattajaa, Arcasius Seehoferia. Nuorukainen oli pantu vankityrmään, ja hän pelkäsi polttoroviota.

Seehoferilla oli kuitenkin sitkeä puolustaja, joka tunsi läpikotaisin Raamatun ja Lutherin tekstit. Nuorukainen välttyi liekeiltä: hänet suljettiin luostariin, josta hän sittemmin pakeni. Tarina ei kerro, älysikö nuori mies koskaan kiittää pelastajaansa. Reformaation voimamiehet pysyivät vaiti.

Historiankirjoitus noteeraa enimmäkseen pääroolit, joihin tarvitaan asema, valtaa, rahaa, loistokasta taiteen ja tieteen tekoa tai sotasankaruutta. Toki historiaan pääsee myös tekemällä hirveitä rikoksia. Sillä suunnalla on runsaudenpulaa.

Tarvittaisiin lisää myös sivuroolien historiaa. Vallankäyttäjillä on neuvojansa, taktiset osaajansa ja jälkiensä lakaisijat. Varsin monen neron taustalla, sivuroolissa, on joku, joka huolehtii siitä, että nero voi keskittyä nerouteen. Filosofikin tarvitsee ruuanlaittajan ja pyykkärin, ja säveltäjä jonkun, joka häätää lapset ja metelin ympäriltä. Mahdollistajat olisivat merkinnän arvoisia.

Historiankirjoitus voi nostaa näkyviin mennyttä näkymätöntä ja unohtunutta. Hyvä uutisjournalismi taas etsii aiheita, jotka eivät vielä ole näkyvillä, mutta vaikuttavat. Katvealueilla ja varjoissa tapahtuu isoja asioita.

Yksi tärkeimpiä asioita meille hyvinvoinnissa eläville on nähdä ihminen ihmisissä, joiden pohjimmainen ongelma on köyhyys tai sukupuoli tai molemmat. Näkymätöntä ihmistä on helppoa kohdella välineenä, luonnonvarana tai kauppatavarana. Nähty ihminen vetoaa hyvään meissä.

Näkemistä voi harjoitella. Harjoitukset voi aloittaa heti, kun on valmis vastaanottamaan iloa ja merkitystä elämään.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pääkirjoitukset
 • Kolumnit
 • Historia
 • Martti Luther
 • Sanoma Pro

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  2. 2

   Helsinkiläiset lähtivät joukolla juhannusuinnille kaupungin keskustaan – Kauppatorin Altaalle kymmenien metrien jono

  3. 3

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  4. 4

   Vain 11 prosenttia synnyttää ilman kipulääkkeitä – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  5. 5

   Helmut Kohlin hautajaisista kehkeytyi kiusallinen draama Saksassa – entisen liittokanslerin leski ei halua puhujaksi Angela Merkeliä vaan EU:n hylkimän Unkarin pääministerin

  6. 6

   HSTV:n 16 tuntia kestävä suora lähetys Enontekiön yöttömästä yöstä käynnissä: ”Kyllähän siellä luontoa näkyy. Ei juurikaan trafiikkia”

  7. 7

   Piilouduin pöydän alle, kun britit tasan vuosi sitten päättivät erota EU:sta – nyt brittihallitus on yhä pöydän alla, eikä kukaan tiedä mitä tapahtuu

  8. 8

   Vietätkö juhannusta Helsingissä? Tässä kattava lista menovinkkejä

  9. 9

   Kauppapolitiikka repi railoja EU-maiden välille – Sipilä löysi itsensä eri leiristä Macronin kanssa

  10. 10

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vain 11 prosenttia synnyttää ilman kipulääkkeitä – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Lauri Markkasen suuri ilta kääntyi draamaksi – Minnesota Timberwolves varasi, kaupattiin kuitenkin heti Chicago Bullsiin

  4. 4

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  5. 5

   Espoolaisnuoret varastivat 14-vuotiaan repusta avaimet ja tunkeutuivat tyhjään kotiin – asunnossa riehuttiin ja tietokone murskattiin kirveellä

  6. 6

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  7. 7

   Suomi on alkoholipolitiikaltaan jo nyt ”varoittava esimerkki” Pohjoismaissa – ruotsalaisasiantuntijan on mahdoton ymmärtää hallituksen lakiuudistus­kaavailua

  8. 8

   Teemu Selänne korotettiin Suomessa sankariksi, jota ei voi kritisoida ja joka voi sanoa olevansa ”hauskalla tavalla sovinisti”

  9. 9

   Tunteet voittivat järjen ja 51 vuoden ikäeron, kun Erika ja Danny löysivät toisensa – ”Aina tämä elämä ei mene niin kuin olisi itse käsikirjoittanut”

  10. 10

   Ranskalainen lifestyle­bloggaaja kuoli ilokaasulla toimivan kerman­vaahdottimen räjähdykseen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  2. 2

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Masennus ei ole vain sitä, että maataan sängyssä – me masentuneet koemme syyllisyyttä

  5. 5

   Näin kasvatat hyväkäytöksisen lapsen – Ranskassa jokainen lapsi osaa tervehtiä kohteliaasti

  6. 6

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  7. 7

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  8. 8

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää