Pääkirjoitus    |   Pääkirjoitus

Ydinturvakokous oli hyvä tilaisuus

Osallistuminen ydinturvakokouksiin on hyvä vaikuttamisen keino sekä Suomen tiedeyhteisölle että presidentille.

Nyt jo kuuden vuoden ajan joukko valtioita ja järjestöjä on yhdessä hakenut keinoja, joilla voisi estää radioaktiivisen aineen joutumisen terroristien tai muiden rikollisten käyttöön.

Samaan aikaan ympäröivässä maailmassa on koettu uusia kriisejä ja sotia. Ajoittain ne ovat saaneet viranomaisten ja tiedeyhteisön ponnistelut ydinturvan parantamiseksi vaikuttamaan toissijaiselta puuhastelulta.

Hankkeen todellinen merkitys kävi kuitenkin ilmeiseksi ennen neljännen ja näillä näkymin viimeisen ydinturvahuippu­kokouksen järjestämistä Washingtonissa torstaina ja perjantaina.

Radioaktiivisen aineen levittäminen perinteisillä räjähteillä tai muilla hyvinkin yksinkertaisilla keinoilla on paljon todennäköisempi uhkakuva kuin se, että terroristiryhmä pystyisi käyttämään varsinaista ydinasetta.

Terrorijärjestö Isisin väkivaltaiset iskut ovat jatkuneet Euroopassa, Aasiassa ja Afrikassa. On tullut selväksi, että maailmassa on aivan liikaa toimijoita, jotka eivät lainkaan empisi levittää kauhua niin sanotulla likaisella pommilla. Terrorikäyttöön soveltuvaa radioaktiivista ainetta on myös aivan liikaa muun muassa sairaaloiden laitteistoissa, vaikka maailman siviilien hallussa oleva asekelpoinen uraani ja plutonium on jo saatu inventoitua ja lukkojen taakse.

Itse asiassa maailma on ollut aika onnekas, kun ensimmäistäkään terroristien iskua radioaktiivisella aineella ei ole tapahtunut. Onnekkuuden jatkuminen edellyttää, että myös työ ydinturvan parantamiseksi jatkuu. Samalla on syytä katsoa aiempaa kattavammin yhtä aikaa ydinturvaa, ydinvoimalaitosten turvallisuutta ja myös ydinaseiden leviämisen uhkaa.

Ydinturvaponnistelut ovat tarjonneet Suomelle mahdollisuuden kansainväliseen vaikuttamiseen ja osallistumiseen. Kokoukset luovat myös poliittisen yhteyden Yhdysvaltain presidenttiin Barack Obamaan, joka teki aloitteen ydinturvakokouksista vuonna 2009.

Suomi on ydinvoiman käyttäjä, jolla on näyttöä sekä radioaktiivisen aineen valvonnasta että ydinjätteen loppuvarastoinnista. Säteilyturvakeskus on kansainvälisesti arvostettu asiantuntija, ja Suomi on kehittänyt kevyitä laitteistoja säteilylähteiden havaitsemiseksi ja mittaamiseksi. Washingtonissa suomalaisia asiantuntijoita oli paikalla kokouksen tiimoilla, mutta ydinalan osaamisen tarjoaminen maailmalle on vielä turhan vaatimatonta.

Suomen tasavallan presidentti on ollut mukana kaikissa ydinturvahuippukokouksissa. Tarja Halonen osallistui ensimmäiseen vuonna 2010 ja Sauli Niinistö kolmeen seuraavaan.

Presidentin osallistuminen on saanut julkisuudessa lisämerkityksiä siitä, ettei kutsuja kahdenkeskisiin tapaamisiin Obaman kanssa ole kuulunut vuosien ponnisteluista huolimatta. Ydinturva ei kuitenkaan voi olla pelkkä väline tapaamisiin, vaan se on itsessään riittävän merkittävä aihe presidenttien matkojen perusteeksi.

Tällä kertaa mahdolliset odotukset kokouksen yhteydessä Niinistölle Washingtonissa tarjoutuvista korkean tason tapaamisista hellittivät, kun ilmeni, että Niinistö on ­neljän muun Pohjoismaan pääministereiden kanssa Obaman vieraana Washingtonissa jo toukokuun puolivälissä.

Pohjoismainen tapaaminen järjestetään Yhdysvaltain aloitteesta. Tieto siitä saatiin vasta, kun osallistumisesta ydinturvakokoukseen oli päätetty. Tapaaminen tuo ainakin katkon tuskailuun siitä, ettei Washingtonista tule korkean tason kutsuja.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pääkirjoitukset
 • ydinturva
 • Terrorismi
 • Suomi
 • Yhdysvallat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  2. 2

   Trumpin yritysjohtajista koostuva neuvosto lopettaa toimintansa – syynä presidentin puheet, joissa hän rinnasti väkivaltaisen äärioikeiston ja sitä vastustavat tahot

  3. 3

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  4. 4

   Professori tyrmää pääsykoe­uudistuksen: ”Käytännössä oikeus­tieteelliseen pääsisi vain laudaturin papereilla” – Lukiolaiset kehuvat suunnitelmaa

  5. 5

   Delfiininpoikanen ajautui rantaveteen Espanjassa ja kuoli vartissa, koska ihmiset halusivat ottaa kilvan kuvia sen kanssa

  6. 6

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  7. 7

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  8. 8

   Onnibusin kuljettajat ovat tehneet ylitöitä runsaasti yli sallitun, moittii viranomainen – yhtiön toimitusjohtaja: ”Kuljettajat haluavat tehdä isoa tiliä”

  9. 9

   Halpa kolmen euron pikkusikariaski on tämän kesän myyntimenestys – nyt hallitus aikoo nostaa sen hintaa

  10. 10

   Suomessa on jo niin paljon julkisesti hölynpölyyn hurahtaneita, että jopa ”ajatuksia lukeva” Pete Poskiparta kavahtaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  2. 2

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  3. 3

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  4. 4

   Toimittaja kokeili, saako todennäköisesti sinultakin kerättävästä ”nimettömästä” selaustiedosta selville, kuka olet ja missä surffailet – saa, todella helposti

  5. 5

   Ateistia pidetään moraalittomampana kuin uskovaa, paitsi Suomessa – tutkijat selvittivät ihmisten ennakkoluulot erikoisella kyselyllä sarjamurhaajista

  6. 6

   Espoo tyrmäsi pyörätuolissa istuvan Olivian, 9, koulukyydin musiikkiluokalle – koulumatka olisi pidentynyt 800 metriä

  7. 7

   Olen miehille joko vitsi tai huumorintajuton ”feminatsi” – Miksi sovinistisia vitsejä pitäisi sietää?

  8. 8

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  9. 9

   Halla-aho vaatii Helsingin kohtuuhintaisten asuntojen kohdentamista työssä käyville – Vapaavuori: ”Tämän tyyppiseen diskriminaatioon ei ole mahdollisuutta”

  10. 10

   Obaman rasisminvastainen tviitti nousi maailman tykätyimmäksi – Ku Klux Klanin entinen johtaja puolestaan kiittelee Trumpia Twitterissä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Hirveät taudit piinaisivat meitä jos rokotuksia ei olisi, ja moni suomalainen on unohtanut sen, sanoo professori – ”Minulla oli huone täynnä lapsia, jotka eivät oppineet puhumaan yhtään sanaa”

  3. 3

   Tekstiviesti vieraalta naiselta muutti Tonin elämän – Pettämisestä kuuleminen voi musertaa, mutta anteeksianto on usein paras selviytymiskeino

  4. 4

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   HS testasi eineslihapullat: Raati löysi kaksi pyörykkää, jotka nousivat ylitse muiden

  7. 7

   Unitutkija: Suomalaisten ruokailurytmi vaikeuttaa nukahtamista – Päivän pääateria kannattaisi syödä vasta illalla

  8. 8

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  9. 9

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  10. 10

   Nyt on jollakulla ollut ylimääräistä aikaa: Malminkartanon täyttömäen portaiden yli 200 askelmaa maalattiin valkoisiksi keskiviikkoyönä

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Yhdysvaltojen entiset presidentit Bush ja Bush nuorempi: ”Amerikan tulee aina torjua rotukiihkoilu, antisemitismi ja viha kaikissa muodoissaan”
  3. Vapaamielisestä julkisuuskuvasta tunnettu Teemu Laajasalo valittiin Helsingin uudeksi piispaksi – ”Piispan virkaan ei sopisi, että olisin mukana poliittisessa satiirissa”
  4. Trumpin yritysjohtajista koostuva neuvosto lopettaa toimintansa – syynä presidentin puheet, joissa hän rinnasti väkivaltaisen äärioikeiston ja sitä vastustavat tahot
  5. Islantilaispelaaja Sigurdssonin jättisiirto sai sinetin, rikkoi Evertonin vanhat ennätykset
  6. Lukiokirjat ja parturisakset käyvät monille liian kalliiksi – järjestöt valmistelevat kansalaisaloitetta ilmaisista oppimateriaaleista
  7. Professori tyrmää pääsykoe­uudistuksen: ”Käytännössä oikeus­tieteelliseen pääsisi vain laudaturin papereilla” – Lukiolaiset kehuvat suunnitelmaa
  8. Libanonissa merkittävä askel naisen aseman kohentamiseen: maa luopuu laista, jonka mukaan raiskaajaa ei rangaista, jos tämä menee naimisiin uhrinsa kanssa
  9. Tunti sitten
  10. Jalkapallodiiva Cristiano Ronaldon valitukset hylättiin, tähti joutuu kärsimään rangaistuksensa
  11. Valkoinen talo nimesi Hope Hicksin väliaikaiseksi viestintäjohtajaksi – edellinen viestintäjohtaja ehti olla tehtävässään vain 10 päivää
  12. Onnibusin kuljettajat ovat tehneet ylitöitä runsaasti yli sallitun, moittii viranomainen – yhtiön toimitusjohtaja: ”Kuljettajat haluavat tehdä isoa tiliä”
  13. Näytä lisää