Pääkirjoitus    |   Pääkirjoitus

Obamalta toivotaan kiriä kauppaneuvotteluihin

Kyse on yrityksestä pelastaa Yhdysvaltain ja EU:n vapaakauppasopimusneuvottelujen uskottavuus.

Euroopassa vieraileva Yhdysvaltain presidentti Barack Obama tapaa maanantaina Saksan Hannoverissa liittokansleri Angela Merkelin, Ranskan presidentin François Hollanden, Italian pääministerin Matteo Renzin ja Britannian pääministerin David Cameronin. Tapaamisen asialistalla on muutakin, mutta yhtenä tavoitteena on ladata poliittista painetta EU:n ja Yhdysvaltain vapaakauppasopimusneuvotteluihin (TTIP).

Kyse on yrityksestä pelastaa neuvottelujen uskottavuus. Se tosin on koetuk­sella Atlantin molemmilla rannoilla. Jos toisilleen periaatteessa myötämieliset EU ja Yhdysvallat eivät saa sovittua vapaakaupan pelisäännöistä, se ei lupaa hyvää EU:n tuleville neuvotteluasetelmille esimerkiksi Kiinan kanssa.

Vaikka globaalisti kauppablokkien välinen kilpailu vain kovenee, moni uskoo TTIP-neuvottelujen pian jymähtävän vuosien hiljaiseksi väännöksi tai vesittyvän tullien purkamiseksi.

Uskoa yritti kuitenkin vielä valaa Suomessa perjantaina vieraillut EU:n kauppakomissaari Cecilia Malmström.

Pessimismiä perustelee protektionismin nousu. Vapaakaupan keskeinen puolustaja Britannia tekee eroa EU:sta, millä on paljon vaikutusta eurooppalaiseen kauppapolitiikkaan ja kykyyn huolehtia EU:n kilpailukyvystä. EU:ta enemmän pallo on nyt kuitenkin Yhdysvalloilla.

Kauppapolitiikka leimaa myös presidenttikamppailua. Muutos koskee varsinkin aiemmin vapaakauppahenkisiä republikaaneja. Donald Trumpin lisäksi muutkin yrittävät sanoa suojelevansa entistä tiukemmin amerikkalaisten työpaikkoja pystyttämällä rajoja myös kaupalle. Amerikkalaisten erityinen syntipukki on Kiina.

TTIP-neuvottelujen 13. kierros alkaa maanantaina New Yorkissa. Kaikkinensa auki on hyvin keskeisiä kysymyksiä, kuten investointisuoja. Tavoitteena on ollut saada vapaakauppasopimus valmiiksi ­ennen kuin Obama jättää presidentin tehtävät, mutta se lienee mahdotonta.

Vaikka sopimus saataisiin poliittisesti aikaan jo ennen vallanvaihtoa, uusi presidentti halunnee silti jättää siihen kädenjälkensä. Sopimus henkilöityy nimittäin niin vahvasti juuri Obamaan.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pääkirjoitukset
 • Pääkirjoitus
 • TTIP
 • Vapaakauppa

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  2. 2

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  3. 3

   Natsit arvostivat luomua, eläintensuojelua ja kasvissyöntiä – nyt natsien ympäristöintoilusta saavat maksaa nykyvihreät

  4. 4

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  5. 5

   Tämä kaikki Turun puukkoiskusta epäillyistä tiedetään – grafiikka näyttää, miten perjantain tapahtumat etenivät

  6. 6

   Hyvin menestyvien tyttöjen haukkuminen on yleisesti hyväksytty kiusaamisen muoto – Miksi tyttöhikareita pilkataan?

  7. 7

   Saksalaismedia: Kolmella Turun puukotusten marokkolaisepäillyistä rikostausta Saksassa

  8. 8

   Lähes 2 000 ihmistä saattoi altistua tuhkarokolle kesällä – taudin Suomeen tuonut mies matkusti täysissä junissa ja Tallinnan-lautalla

  9. 9

   Helsinkiläisen Ulla Pihkalan vauva syntyi yllättäen makuuhuoneeseen – ”Olin iloinen, että ensihoitajat tulivat paikalle, mutta samalla hävetti, että täällä sitä ollaan kotona synnyttämässä”

  10. 10

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  2. 2

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  3. 3

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  4. 4

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  5. 5

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  6. 6

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  7. 7

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  8. 8

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  9. 9

   Tanskan poliisi löysi naisen ruumiin merestä Kööpenhaminan edustalta – Poliisi: Liian varhaista sanoa, onko kyseessä sukellusveneestä kadonnut ruotsalaistoimittaja

  10. 10

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  8. 8

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää